Babgulyás
Finomfőzelék
Farsangi szalagos fánk
Rakott zöldbab darált hússal
Epres blondie
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Tárkonyos csirkeraguleves
Kapros tökfőzelék virslivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Vadas marha
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus kuglóf
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Csupacsokis brownie
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus grízgaluska leves
Tűzdelt őzcomb gombás rizzsel és Cumberland mártással recept
recept
Rafinált

Tűzdelt őzcomb gombás rizzsel és Cumberland mártással

120 perc
0 adag
Költséges
2011. 04. 26.

Elkészítés

Elkészítés: 1. Az őzcomb előkészítése sok időt és türelmet vesz igénybe. Ha fagyott a comb, hagyjuk kiolvadni szobahőmérsékleten. Amikor kiolvadt, lemossuk jó alaposan hideg vízben. Ezután nagyon éles késsel elkezdjük az összes hártyát és inat meg faggyút lefejteni. Azt fogjuk tapasztalni, hogy a végére feldaraboltuk az egész combot. A lényeg, hogy legyenek nagyobb darabok a tűzdelés miatt.

2. A csontot és a nyesedék színhúst leforrázzuk, majd felrakjuk főni olyan fűszerekkel és zöldségekkel, mint egy húslevest. Ezt addig főzzük, amíg kb. felére be nem forrta magát, ezután rakhatunk bele egy kevés paradicsompürét. Ezáltal kaptunk egy vadalaplevet, ami bármire jó lehet, pl. fényezni a húst, ha elkészült.

3. Amikor a combbal kész vagyunk, szintén jó alaposan megmossuk hideg vízben, majd egy deszkára rakjuk. Fogunk egy spékelő (tűzdelő) tűt, és a szalonnacsíkokkal (kb 0,5x0,5 cm-es csíkok) keresztben betűzdeljük kb. 2 cm-es távolságban.

4. Elkészítjük a fűszerkeveréket: fogunk egy mozsarat vagy darálót, és a borsot, a fél csokor turbolyát, a majorannát, a kakukkfüvet és a fenyőmagot összezúzzuk, egyneműsítjük nagyjából. Ezután egy akkora lábasba tesszük a húst, hogy majd el tudja lepni az olaj és a hűtőbe is bele férjen. A húst a lábasba tesszük, rászorjuk a fűszerkeveréket, jól átforgatjuk. Ráöntünk annyi olajat, hogy ellepje, majd fóliával letakarva 1 napra hűtőbe rakjuk. Másnap levesszük a fóliát, átforgatjuk kicsit kivéve, hogy levegő érje. Belerakunk 1 fej vöröshagymát cikkekre vágva. Visszatakarjuk, és még egy napig érleljük a hűtőben. Ezután kivesszük a hűtőből, ismét átforgatjuk, majd 1 egész narancsot cikekkre szedve belerakunk 1 evőkanál borecettel, és még 1 napig érleljük a combot.

5. Kivesszük a hűtőből a combdarabjainkat, leszárogatjuk. Erre a papírtörlő a legjobb megoldás. Ezután tepsibe helyezzük, kicsi olajat szedünk a pácléből, és egy leheletnyi vizet öntünk alá, letakarjuk alufóliával, és kb. 150 fokon 1 órát sütjük, majd a fóliát levéve 180 fokon fél, majd átforgatva még fél órát sütjük figyelve, hogy nehogy leégjen. Ha elsült a lé alóla, még adhatunk vizet alá, én annyit öntöttem alá, hogy maradt a végére, tehát negyedig belepte az elején a combokat a víz.

6. Ha megsült, finom omlós lesz. Kivesszük egy deszkára, majd 5 percet pihentetjük, felszeleteljük vékonyan. (Figyelem! Tompa késeket elfelejteni!)

7. A körethez elkészítjük a rizst. Miközben a rizs fő, a gombát megmossuk, megtisztítjuk, és nagyon apró kockákra vágjuk. Diónyi vajon megpirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk, majd amikor a levét elfőtte, a finomra vágott petrezselyemmel meghintjük. Ha elkészült a rizs, hozzákeverjük a gombát is.

8. A mártáshoz a narancs és a citrom héját lefejtjük, és nagyon vékony csíkokra felvágjuk, majd egy serpenyőben konyakra téve a bor felével kiforraljuk. Átszűrjük a redukciónkat, majd a lekvárt jól kikeverve egy forralóba tesszük, és a maradék borral összeforraljuk. Közben kifacsarjuk a narancs és citrom levét, majd beleöntjük a mártásba. Egy kanál mustárral ízesítjük. Jól kiforraljuk, majd kihűtjük.

Az őzsültet a gombás rizzses és a Cumberland mártással kínáljuk. Ha szimpatikus, rakhatunk mellé párolt lilakáposztát is (én tettem hozzá, úgy is finom).

Megjegyzés
Turbolyát sajnos nem nagyon lehet kapni, pedig híres magyar fűszernövény volt, de már feledésbe merült. A receptet és a fotót Robull küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

0 / 5

0 értékelés

Ajánljuk még

Házi vaníliasodó
Recept
Egyszerű

Házi vaníliasodó

10 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.19.

Tarhonya
Recept
Egyszerű

Tarhonya

25 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.18.

Hajtogatott tepertős pogácsa
Recept
Mester

Hajtogatott tepertős pogácsa

195 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.18.

Szaftos zsebes karaj
Recept
Rafinált

Szaftos zsebes karaj

250 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.17.

Songoku rétes
Recept
Egyszerű

Songoku rétes

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

|

2025.02.14.

Hasonló receptek

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.01.04.

Friss receptek

Házi vaníliasodó recept
Recept
Egyszerű

Házi vaníliasodó

10 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.19.

Tarhonya recept
Recept
Egyszerű

Tarhonya

25 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.18.

Hajtogatott tepertős pogácsa recept
Recept
Mester

Hajtogatott tepertős pogácsa

195 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.18.

Szaftos zsebes karaj recept
Recept
Rafinált

Szaftos zsebes karaj

250 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.17.

Songoku rétes recept
Recept
Egyszerű

Songoku rétes

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

|

2025.02.14.

Házi majonéz recept
Recept
Egyszerű

Házi majonéz

5 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.12.

Reszelt túrós sütemény recept
Recept
Egyszerű

Reszelt túrós sütemény

95 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.09.

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.