Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Tűzdelt őzcomb gombás rizzsel és Cumberland mártással recept
recept
Rafinált

Tűzdelt őzcomb gombás rizzsel és Cumberland mártással

120 perc
0 adag
Költséges
2011. 04. 26.

Elkészítés

Elkészítés: 1. Az őzcomb előkészítése sok időt és türelmet vesz igénybe. Ha fagyott a comb, hagyjuk kiolvadni szobahőmérsékleten. Amikor kiolvadt, lemossuk jó alaposan hideg vízben. Ezután nagyon éles késsel elkezdjük az összes hártyát és inat meg faggyút lefejteni. Azt fogjuk tapasztalni, hogy a végére feldaraboltuk az egész combot. A lényeg, hogy legyenek nagyobb darabok a tűzdelés miatt.

2. A csontot és a nyesedék színhúst leforrázzuk, majd felrakjuk főni olyan fűszerekkel és zöldségekkel, mint egy húslevest. Ezt addig főzzük, amíg kb. felére be nem forrta magát, ezután rakhatunk bele egy kevés paradicsompürét. Ezáltal kaptunk egy vadalaplevet, ami bármire jó lehet, pl. fényezni a húst, ha elkészült.

3. Amikor a combbal kész vagyunk, szintén jó alaposan megmossuk hideg vízben, majd egy deszkára rakjuk. Fogunk egy spékelő (tűzdelő) tűt, és a szalonnacsíkokkal (kb 0,5x0,5 cm-es csíkok) keresztben betűzdeljük kb. 2 cm-es távolságban.

4. Elkészítjük a fűszerkeveréket: fogunk egy mozsarat vagy darálót, és a borsot, a fél csokor turbolyát, a majorannát, a kakukkfüvet és a fenyőmagot összezúzzuk, egyneműsítjük nagyjából. Ezután egy akkora lábasba tesszük a húst, hogy majd el tudja lepni az olaj és a hűtőbe is bele férjen. A húst a lábasba tesszük, rászorjuk a fűszerkeveréket, jól átforgatjuk. Ráöntünk annyi olajat, hogy ellepje, majd fóliával letakarva 1 napra hűtőbe rakjuk. Másnap levesszük a fóliát, átforgatjuk kicsit kivéve, hogy levegő érje. Belerakunk 1 fej vöröshagymát cikkekre vágva. Visszatakarjuk, és még egy napig érleljük a hűtőben. Ezután kivesszük a hűtőből, ismét átforgatjuk, majd 1 egész narancsot cikekkre szedve belerakunk 1 evőkanál borecettel, és még 1 napig érleljük a combot.

5. Kivesszük a hűtőből a combdarabjainkat, leszárogatjuk. Erre a papírtörlő a legjobb megoldás. Ezután tepsibe helyezzük, kicsi olajat szedünk a pácléből, és egy leheletnyi vizet öntünk alá, letakarjuk alufóliával, és kb. 150 fokon 1 órát sütjük, majd a fóliát levéve 180 fokon fél, majd átforgatva még fél órát sütjük figyelve, hogy nehogy leégjen. Ha elsült a lé alóla, még adhatunk vizet alá, én annyit öntöttem alá, hogy maradt a végére, tehát negyedig belepte az elején a combokat a víz.

6. Ha megsült, finom omlós lesz. Kivesszük egy deszkára, majd 5 percet pihentetjük, felszeleteljük vékonyan. (Figyelem! Tompa késeket elfelejteni!)

7. A körethez elkészítjük a rizst. Miközben a rizs fő, a gombát megmossuk, megtisztítjuk, és nagyon apró kockákra vágjuk. Diónyi vajon megpirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk, majd amikor a levét elfőtte, a finomra vágott petrezselyemmel meghintjük. Ha elkészült a rizs, hozzákeverjük a gombát is.

8. A mártáshoz a narancs és a citrom héját lefejtjük, és nagyon vékony csíkokra felvágjuk, majd egy serpenyőben konyakra téve a bor felével kiforraljuk. Átszűrjük a redukciónkat, majd a lekvárt jól kikeverve egy forralóba tesszük, és a maradék borral összeforraljuk. Közben kifacsarjuk a narancs és citrom levét, majd beleöntjük a mártásba. Egy kanál mustárral ízesítjük. Jól kiforraljuk, majd kihűtjük.

Az őzsültet a gombás rizzses és a Cumberland mártással kínáljuk. Ha szimpatikus, rakhatunk mellé párolt lilakáposztát is (én tettem hozzá, úgy is finom).

Megjegyzés
Turbolyát sajnos nem nagyon lehet kapni, pedig híres magyar fűszernövény volt, de már feledésbe merült. A receptet és a fotót Robull küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

Ajánljuk még

Hortobágyi húsos palacsinta
Recept
Mester

Hortobágyi húsos palacsinta

85 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes)
Recept
Bonyolult

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes)

90 perc
|
0 adag
|
Költséges
Gluténmentes Íz-Lik szerző profilképe

Gluténmentes Íz-Lik

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti
Recept
Bonyolult

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti

45 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Diós és mákos bejgli egyszerűen
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Klasszikus kocsonya
Recept
Mester

Klasszikus kocsonya

120 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Epres-tejfölös süti
Recept
Egyszerű

Epres-tejfölös süti

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Zsebes karaj
Recept
Egyszerű

Zsebes karaj

180 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Buzás Péter szerző profilképe

Buzás Péter

Friss receptek

Hortobágyi húsos palacsinta recept
Recept
Mester

Hortobágyi húsos palacsinta

85 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes) recept
Recept
Bonyolult

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes)

90 perc
|
0 adag
|
Költséges
Gluténmentes Íz-Lik szerző profilképe

Gluténmentes Íz-Lik

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti recept
Recept
Bonyolult

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti

45 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény recept
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó recept
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Klasszikus kocsonya recept
Recept
Mester

Klasszikus kocsonya

120 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Epres-tejfölös süti recept
Recept
Egyszerű

Epres-tejfölös süti

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Zsebes karaj recept
Recept
Egyszerű

Zsebes karaj

180 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Buzás Péter szerző profilképe

Buzás Péter

Tejszínes fokhagymakrémleves  recept
Recept
Egyszerű

Tejszínes fokhagymakrémleves

25 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Citromos kevert süti recept
Recept
Egyszerű

Citromos kevert süti

65 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Pataky Krisztina szerző profilképe

Pataky Krisztina

Krémes gombás csirke recept
Recept
Egyszerű

Krémes gombás csirke

30 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.