Elkészítés: A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval. Közepébe mélyedést készítünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, és felöntjük egy kis langyos tejjel. Megvárjuk, míg az élesztő felfut, majd hozzáadjuk a maradék langyos tejet, a tojást, és jól dagasztjuk. Közepesen lágy tésztát kapunk. Végül beledagasztjuk az 5 dkg olvasztott vajat. Ha túl lágy lenne a tészta állaga, akkor pici lisztet adunk még hozzá.
Lisztezett deszkán jól átgyúrjuk, majd letakarva 1 órán át kelesztjük.
A megkelt tésztát 8 cipóra osztjuk. A cipókat egyenként kör alakúra kinyújtjuk, vékonyra (2-3 mm-esre). Kb. 15-20 cm átmérőjű körök lesznek. Az egyik korongot megkenjük lágy, sós vajjal, majd ráillesztünk egy sima korongot, és sodrófával kissé ellapogatjuk el, hogy jól összeragadjanak.
Az így kapott tésztakorongot 8 cikkbe vágjuk, a szélesebbik végükbe egy kisebb sajt darabot teszünk, kiflivé tekerjük. A maradék tésztabucikkal ugyanígy járunk el.
A kifliket sütőpapírral borított tepsibe rakosgatjuk, tetejüket megkenjük pici vízzel elkevert tojássárgájával, majd megszórjuk reszelt sajttal.
Meleg helyen, konyharuhával lefedve további 20 percig kelesztjük.
Hideg sütőbe tesszük, a hőfokot 170 fokra állítjuk, és aranybarnára sütjük (kb. 25-30 perc alatt).
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.