Elkészítés: A zöldségeket megpucoljuk, nagyobb darabokra vágjuk, és kevés sós vízben puhára főzzük. A levet nem dobjuk el.
Szűrőlapáttal egy tálba szedjük a zöldségeket, borsozzuk, szerecsendiózzuk, és botmixerrel átdaráljuk.
Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, a petrezselymet, 1 tojást, picit sózzuk, és kb. 5 dkg zsemlemorzsával bekeverjük. Állni hagyjuk, hogy megszívja magát a morzsa. Ha túl lazának találjuk, még adhatunk hozzá zsemlemorzsát.
Kisebb golyókat formázunk belőle, és hagyományos módon bepanírozzuk: lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába.
Sütés előtt az egyik golyóba lyukat nyomunk a másik golyóból meg hengert sodrunk, ezek lesznek a kalapok és a tönkök a gombákhoz.
Olajban kisütjük.
A sajtmártáshoz kevés olajon 1 evőkanál lisztet világosra pirítunk, felöntjük a zöldségek megmaradt levéből 1 dl-nyivel, 1 dl tejjel, hozzáadunk 15 dkg reszelt füstölt sajtot és kevés petrezselymet. Kevergetjük, felforraljuk, pár perc és kész.
A tányéron a gombákat kialakítjuk, és a sajtmártással tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.