Elkészítés: A szárított vargányát 15 percre langyos vízbe áztatom. A basmati rizst alaposan megmosom, megszárítom. A sárgarépát és a csiperkét egészen apró, kb. 1/2 cm-es kockákra darabolom. A már puha vargányákat a többi hozzávalóhoz hasonló méretűre vágom.
Egy kisebb lábosban felhevítem a 2 teáskanál olajat, rádobom a rizst, enyhén megpirítom, hozzáadom a sárgarépát és a kétféle gombát, 1-2 percet pirítom, majd felöntöm 2,5 dl vízzel. Sózom, borsozom. Fedő alatt gyenge tűzön nagyjából 10-12 perc alatt puhára párolom.
Amíg a töltelék készül, előkészítem a tököket: mindegyiket meghámozom, hosszában félbevágom. Karalábévájó segítségével eltávolítom a belsejüket úgy, hogy minden „csónaknak” kb 1/2 cm vastag fala legyen. Enyhén sózom.
A tojást kissé felverem, hozzákeverek 4 dkg keménysajtot, majd az egészet a már langyos zöldséges rizshez adom. Alaposan elkeverem.
A sütőt 180 fokra előmelegítem.
Az előkészített tökcsónakokról papírtörlővel felitatom a felesleges nedvességet. Egy tűzálló tálat 2 teásaknál olajjal megkenek, sorban elhelyezem rajta a még üres tökcsónakokat. Mindegyiket gazdagon felszerelem rakománnyal, a tetejükre szórom a maradék sajtot.
Előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütöm.
Amíg a csónakok sülnek, elkészítem a mártást. A salottát finomra vágom. A paradicsomokat 1-2 percre forró vízbe dobom, héjukat könnyedén eltávolítom, felkockázom. Egy közepes méretű lábosban 2 teáskanál olajat felhevítek, rádobom a hagymát, üvegesre pirítom. Hozzáadom a zsenge tökök kivájt belsejét, a paradicsomkockákat. Fűszerezem. 6-8 perc alatt puhára párolom. Botmixerrel simára turmixolom.
A sütőben enyhén pirosra sült gazdag tökcsónakokat a mártással kínálom.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.