Elkészítés: A szárított vargányát 15 percre langyos vízbe áztatom. A basmati rizst alaposan megmosom, megszárítom. A sárgarépát és a csiperkét egészen apró, kb. 1/2 cm-es kockákra darabolom. A már puha vargányákat a többi hozzávalóhoz hasonló méretűre vágom.
Egy kisebb lábosban felhevítem a 2 teáskanál olajat, rádobom a rizst, enyhén megpirítom, hozzáadom a sárgarépát és a kétféle gombát, 1-2 percet pirítom, majd felöntöm 2,5 dl vízzel. Sózom, borsozom. Fedő alatt gyenge tűzön nagyjából 10-12 perc alatt puhára párolom.
Amíg a töltelék készül, előkészítem a tököket: mindegyiket meghámozom, hosszában félbevágom. Karalábévájó segítségével eltávolítom a belsejüket úgy, hogy minden „csónaknak” kb 1/2 cm vastag fala legyen. Enyhén sózom.
A tojást kissé felverem, hozzákeverek 4 dkg keménysajtot, majd az egészet a már langyos zöldséges rizshez adom. Alaposan elkeverem.
A sütőt 180 fokra előmelegítem.
Az előkészített tökcsónakokról papírtörlővel felitatom a felesleges nedvességet. Egy tűzálló tálat 2 teásaknál olajjal megkenek, sorban elhelyezem rajta a még üres tökcsónakokat. Mindegyiket gazdagon felszerelem rakománnyal, a tetejükre szórom a maradék sajtot.
Előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütöm.
Amíg a csónakok sülnek, elkészítem a mártást. A salottát finomra vágom. A paradicsomokat 1-2 percre forró vízbe dobom, héjukat könnyedén eltávolítom, felkockázom. Egy közepes méretű lábosban 2 teáskanál olajat felhevítek, rádobom a hagymát, üvegesre pirítom. Hozzáadom a zsenge tökök kivájt belsejét, a paradicsomkockákat. Fűszerezem. 6-8 perc alatt puhára párolom. Botmixerrel simára turmixolom.
A sütőben enyhén pirosra sült gazdag tökcsónakokat a mártással kínálom.
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.