A tej egyike az alapvető élelmiszereknek, mely ráadásul fontos, a fejlődés és a szervezet működése szempontjából elengedhetetlen vitaminokat és tápanyagokat is tartalmaz. Az emberek mégis egyre nagyobb számban hagynak fel a tejivással, sőt nemcsak a tejet, hanem a tejalapú élelmiszereket is lecserélik.
A Danone Magyarország által végzett kutatásból kiderült, hogy minden harmadik fogyasztó legalább alkalmanként helyettesíti az állati eredetű élelmiszerek egy részét növényi eredetű alternatívákkal. Az esetek közel felében (46%) egészségmegőrzés miatt döntöttek így a fogyasztók. A válaszadók mintegy harmada egyszerűen jobban szereti a növényi helyettesítők ízét, 16-17% pedig a környezetvédelem, vagy valamilyen ételintolerancia miatt hagyta el a tejet, az állati eredetű ételeket.
A zab-, mandula-, kókusz és más természetes módon tejmentes italok leggyakrabban a reggeli alkalmával, kávézáskor kerülnek az asztalra. A növényi alapú italok fogyasztása inkább jellemző a nőkre, akik nemcsak a kávézáskor, de önmagában fogyasztva, és sütés-főzés közben is használják a nem tejalapú termékeket.
A kutatásból az is kiderült, hogy a növényi alapú termékek fogyasztása iránt a fiatalok a legnyitottabbak, ez a kíváncsiság a kor előrehaladtával pedig folyamatosan csökken. Különbség figyelhető meg a fővárosban és vidéken élő megkérdezettek közt is. Amíg Budapesten nagy érdeklődés követi a tej- és hústermékek lehetséges alternatíváit, addig vidéken az emberek 70%-a még nem nyitott ezeknek a fogyasztására.
Magyarországon a lakosság 31%-a követ valamilyen önként vállalt diétát, amibe beletartozik a vegetáriánus, a vegán és a flexitáriánus étrend is. Ez utóbbi a köztudatban, mint egy tudatosabb életmód van jelen, melynek lényege, hogy az állati eredetű élelmiszerek mennyisége kisebb legyen, és azokat növényi alternatívákkal helyettesítik a fogyasztók, ugyanakkor semmit nem zárnak ki az étkezésükből.
A tejben rengeteg fontos és értékes ásványi anyag található, ezek közül elsősorban a kalcium- és foszfortartalom jelentős, de található benne magnézium, nátrium és a testünk működéséhez szükséges egyéb mikroelemek is. Vízben és zsírban oldódó vitaminoknak is hasznos forrása, B1-, B2-, B12-vitamint, valamint A- és D-vitamint is tartalmaz. Ezek azok, amelyek természetes úton nem mindegyik növényi alternatívában, vagy nem olyan nagy mennyiségben találhatóak meg.
A tej és a tejalapú élelmiszerek (joghurt, tejföl, sajt, kefír, túró) teljes elhagyása hosszú távon akár hiánybetegségek kialakulásához is vezethet, ha az ezek miatt kieső vitaminokat és ásványi anyagokat nem pótoljuk más forrásból. Különösen fontos tehát az önként vállalt tejmentes étrend esetében, hogy más élelmiszerek által gondoskodjunk a kalciumpótlásról. Erre tökéletesen alkalmas a mák, a chia mag, a kelkáposzta, a spenót, a mandula és a hüvelyesek (kiváltképp a bab és a lencse).
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.