Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Egészséges

Vigyázz! Ezek az ételek felborítják a szervezeted kalcium egyensúlyát

A kalcium kiemelten fontos a szervezetünk számára, ám a boltok polcain a legtöbb termék adalékanyagok hozzáadásával készül, amik rossz hatással lehetnek a kalcium egyensúlyra vagy éppen hamis illúziókat kelthetnek. Mutatjuk, mire érdemes figyelni.

Figyelj, milyen sajtot választasz

A sajt kiváló kalciumforrás, ám egyáltalán nem mindegy, hogy milyen sajtról van szó. Ugyanis az ömlesztett sajtok, sajtkrémek, kockasajtok kiindulási alapanyaga a kemény vagy félkemény sajtok gyártásánál keletkező selejt. A minőségével nincs probléma, de az állagával igen, ezért ömlesztősó és sok más adalékanyag segítségével kenhetővé teszik. És itt jön a gond, az ömlesztősó általában valamilyen foszfátvegyület, amely a sajt hasznos kalciumtartalmát rögtön oldhatatlan kalcium-foszfát formába alakítja át.

A növényi alapú „tejtermék” nem tejtermék

Szerencsére egy ideje visszaszorulóban van a növényi eredetű élelmiszerek tejtermékként való forgalmazása, mivel erős szabályozást vezettek be ezekre a termékekre, tehát a frissföl és társai eltűntek a tejes pultokból mégis érdemes odafigyelni, mert sok feldolgozott tejtermékben találunk még növényi alapanyagokat. Ilyen például a növényi alapú tejszín. Ne ringassuk magunkat abba az illúzióba, hogy ezekkel kalciumot viszünk be a szervezetünkbe.

Nem elég, ha tej íze van annak, amit iszol

Az ízesített tejes italok többsége nem tejből, hanem a tejtermékek gyártásakor keletkező melléktermékkel, az úgynevezett permeátummal készül. Ehhez tejet, tejszínt adagolnak, így érik el a tejes ízt. Az ilyen termékek azonban lényegesen kevesebb kalciumot tartalmaznak. Adalékanyagokat azonban annál többet.

Óvatosan a szénsavas üdítőkkel

Biztosan nem találnád ki, de a boltokban kapható legnagyobb kalciumrablók a szénsavas üdítők. Már maga a szénsav is képes megkötni a táplálékkal bevitt kalciumot. Ráadásul az élelmiszeripar elemi érdeke, hogy ez a savasságot a lehető legolcsóbban érje el, ezért a szénsavas üdítőkben kivétel nélkül foszforsavval állítják be a savasságot. A foszforsav teljesen természetes és ártalmatlan anyag, nagy mennyiségben sem mérgező, természetes formában is jelen van a szervezetünkben, tápanyagainkban. Azonban a kalciummal oldhatatlan komplexet, kalcium-foszfátot képez, amelyet szervezetünk képtelen felhasználni.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.