Csöröge
A csöröge fánk attól zseniális, hogy ropog. Mivel legtöbb esetben élesztő nélkül készül, ezért nincs puha belseje, cserébe olyan omlós és ropogós, hogy öröm lekvárba vagy csokoládéba mártva elropogtatni.
Churros
Ugyancsak a mártogatós fánkok közé tartozik a spanyolok kedvence, a churros, ami leginkább a nálunk is ismert tolófánkra emlékeztet. A hosszú, égetett tészta alapú kígyókat fahéjas porcukorral megszórva kínálják, s forró csokoládéval szervírozzák. Abbahagyhatatlan.
Éclair fánk, képviselő fánk
Bár nem tartozik a klasszikus fánkok közé, de mégis ide sorolható az éclair és a képviselő fánk is, amelyek égetett tésztából készülnek, sütőben sülnek, s utána kerülnek megtöltésre. Azok számára lehet az éclair és a képviselő fánk ideális választás, akik nem szeretik a bő zsiradékban sült fánkokat, ellenben a töltött tésztákért rajonganak.
Beignet
A beignet egy francia, párna alakú fánk, amely a francia bevándorlóknak hála mára már Louisiana állam hivatalos fánkjává is vált. A légiesen könnyű fánk korzikai változatát akár gluténmentes diétán lévők is megsüthetik, hiszen gesztenyelisztből készül.
Loukoumades és a többi szirupos fánk
A görög fánk tésztáját és elkészítését tekintve sokban emlékeztet a szalagos fánkunkra, ám a görögök a végén bevisznek egy igazán ütős csavart, az apró fánkokat mézben vagy cukorszirupba megáztatják. Ehhez nagyon hasonló a török lokma, az Ázsiában igencsak kedvelt jalebi, illetve az indiai gulab jamun is. A jalebihez hasonló a török tulumba is, amely olyan, mintha valaki keresztezett volna két fánkot, a churroshoz hasonlatos tolófánkot ugyanis a törökök rózsavizes vagy citromos szirupba áztatják és úgy fogyasztják.
Brazil fánk
A brazil fánk könnyen összeállítható, s hamar el is készíthető, hiszen élesztő helyett a sütőpor munkál benne. A kanállal zsiradékba szaggatható tészta nagyon kellemes, puha belsejű, míg a külseje és a széle a csörögefánkhoz hasonlatosan ropogósra sül.
Túrófánk, ricottafánk
Bár nem tartozik a klasszikus fánkok közé a nálunk túróval készülő, olaszoknál ricottával előállított fánkokat sokan szeretik. A könnyen és hamar elkészíthető, egyszerűen fűszerezhető falatnyi fánkok nem csak édességként állják meg a helyüket, hanem akár köretként is bevethetők. Ha homogén tésztájú fánkot szeretnénk kapni, akkor a felhasználás előtt érdemes a túrót egy szitán alaposan áttörni.
Oliebol, holland fánk
A kanállal szaggatható fánkok közé tartozik, sütőporral készített tésztájába sokszor kerül mazsola vagy más aszalt gyümölcs, illetve különféle magokkal szokás még gazdagítani. Belgiumban és Franciaországban is előszeretettel fogyasztják, bár ott nem a farsangi szezon sztárja, hanem az újév köszöntésére sütnek belőle nagyobb mennyiségeket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.