Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Puncstorta  recept
Puncstorta
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mákos guba  recept
Mákos guba
A farsangi időszakban leggyakrabban szalagos fánkot készítünk vagy kóstolunk, holott érdemes lenne egy kicsit körülnézni a boltokban vagy a szakácskönyvekben, hiszen számos izgalmas formája létezik ennek a süteménynek.

Csöröge
 

A csöröge fánk attól zseniális, hogy ropog. Mivel legtöbb esetben élesztő nélkül készül, ezért nincs puha belseje, cserébe olyan omlós és ropogós, hogy öröm lekvárba vagy csokoládéba mártva elropogtatni.

Churros

Ugyancsak a mártogatós fánkok közé tartozik a spanyolok kedvence, a churros, ami leginkább a nálunk is ismert tolófánkra emlékeztet. A hosszú, égetett tészta alapú kígyókat fahéjas porcukorral megszórva kínálják, s forró csokoládéval szervírozzák. Abbahagyhatatlan.

A churros, ami leginkább a nálunk is ismert toló- vagy darálós fánkra emlékeztet
A churros, ami leginkább a nálunk is ismert toló- vagy darálós fánkra emlékeztet

Éclair fánk, képviselő fánk

Bár nem tartozik a klasszikus fánkok közé, de mégis ide sorolható az éclair és a képviselő fánk is, amelyek égetett tésztából készülnek, sütőben sülnek, s utána kerülnek megtöltésre. Azok számára lehet az éclair és a képviselő fánk ideális választás, akik nem szeretik a bő zsiradékban sült fánkokat, ellenben a töltött tésztákért rajonganak.

Beignet

A beignet egy francia, párna alakú fánk, amely a francia bevándorlóknak hála mára már Louisiana állam hivatalos fánkjává is vált. A légiesen könnyű fánk korzikai változatát akár gluténmentes diétán lévők is megsüthetik, hiszen gesztenyelisztből készül.

A beignet mára már Louisiana állam hivatalos fánkjává is vált.
A beignet mára már Louisiana állam hivatalos fánkjává is vált.

Loukoumades és a többi szirupos fánk

A görög fánk tésztáját és elkészítését tekintve sokban emlékeztet a szalagos fánkunkra, ám a görögök a végén bevisznek egy igazán ütős csavart, az apró fánkokat mézben vagy cukorszirupba megáztatják. Ehhez nagyon hasonló a török lokma, az Ázsiában igencsak kedvelt jalebi, illetve az indiai gulab jamun is. A jalebihez hasonló a török tulumba is, amely olyan, mintha valaki keresztezett volna két fánkot, a churroshoz hasonlatos tolófánkot ugyanis a törökök rózsavizes vagy citromos szirupba áztatják és úgy fogyasztják.

A tulumbát a törökök rózsavizes vagy citromos szirupba áztatják és úgy fogyasztják
A tulumbát a törökök rózsavizes vagy citromos szirupba áztatják és úgy fogyasztják

Brazil fánk

A brazil fánk könnyen összeállítható, s hamar el is készíthető, hiszen élesztő helyett a sütőpor munkál benne. A kanállal zsiradékba szaggatható tészta nagyon kellemes, puha belsejű, míg a külseje és a széle a csörögefánkhoz hasonlatosan ropogósra sül.

Túrófánk, ricottafánk

Bár nem tartozik a klasszikus fánkok közé a nálunk túróval készülő, olaszoknál ricottával előállított fánkokat sokan szeretik. A könnyen és hamar elkészíthető, egyszerűen fűszerezhető falatnyi fánkok nem csak édességként állják meg a helyüket, hanem akár köretként is bevethetők. Ha homogén tésztájú fánkot szeretnénk kapni, akkor a felhasználás előtt érdemes a túrót egy szitán alaposan áttörni.

Belgiumban és Franciaországban az újév köszöntésére sütnek belőle nagyobb mennyiségeket
Belgiumban és Franciaországban az újév köszöntésére sütnek belőle nagyobb mennyiségeket

Oliebol, holland fánk

A kanállal szaggatható fánkok közé tartozik, sütőporral készített tésztájába sokszor kerül mazsola vagy más aszalt gyümölcs, illetve különféle magokkal szokás még gazdagítani. Belgiumban és Franciaországban is előszeretettel fogyasztják, bár ott nem a farsangi szezon sztárja, hanem az újév köszöntésére sütnek belőle nagyobb mennyiségeket.

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.