Kijevi csirkemell rizibizivel
Kínai szezámmagos csirke
Finomfőzelék
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Klasszikus grízgaluska leves
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Epres blondie
Csupacsokis brownie
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Hagymás rostélyos
Vadas marha
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Dubarry-csirkemell
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Zsemlegombóc
Mákos guba
Babgulyás
Krémes spenótfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal
Tojásos nokedli fejes salátával
A nagy múltra visszatekintő görög konyha titka 4 dologban rejlik: jó alapanyagok, kiváló minőségű olívaolaj, a fűszerek bölcs használata és az egyszerűség. Ennél többre nincs is szükség, hogy ennek a mediterrán országnak a konyháját leírjuk. Az olívaolaj örök jelenléte szinte minden ételt meghatároz, s ez alól csak a desszertek jelentenek kivételt.

A görög húsételek alapja általában a marha, a bárány vagy a kecske. Ez utóbbi tejéből készítik a híres feta sajtot, ami egyetlen igazi parasztsaláta tetejéről sem hiányozhat, és egy kevés olívabogyóval tökéletes előétel. Gyakori előétel a padlizsánkrém, a szőlőlevélbe töltött rizs és a joghurtos fokhagymás uborkasaláta, a tzatziki.

A görög bárányhúst egyébként vétek kihagyni, az arrafelé honos fajtának nincsen faggyú íze, grillezve, friss rozmaringgal és bazsalikommal tényleg mennyei étel. De nagyon ízletes a lassú tűzön főtt, szegfűborssal és gyöngyhagymával ízesített marharagu, a sztifado is.

A húsok mellett a tengeri herkentyűk és a halak jelentik a görög konyha alapját. A legtöbb ételt egyszerűen, grillen készítik el, kevés citromlével és zöldfűszerrel, valamint kellő mennyiségű olívaolajjal.

 

Helyi kisvendéglő, szuvlaki biztos kapható
Helyi kisvendéglő, szuvlaki biztos kapható

 

Az egészséges táplálkozás jegyében a sok natúr hús mellett rengeteg szabadföldi zöldséget is fogyasztanak. Nagy részüket salátaként, de ezeket is gyakran grillezik, illetve töltik.

A kirándulók számára - szendvics helyett - tökéletes megoldás a városok minden pontján kapható piták (tiropita, spanakopita, boureki), amik általában zöldséggel, sajttal vannak megtöltve.

A desszertek általában mézzel készülnek. Jellemző édesség a réteslapok közé töltött tejjel gőzölt vaníliás gríz, a galatopita, vagy a halva, illetve az olajos magvakkal és mézzel töltött rétestészta, a baklava. A sütőporos, könnyű tésztás süteményeket nem igazán ismerik, ha valaki mégis viszonylag könnyű édességre vágyna, akkor javasolt a pékségekben árult aprósüteményekből vásárolni.

 

Különféle baklavák
Különféle baklavák

 

Az étkezésekhez érdemes frissen facsart narancslevet inni, vagy a helyiektől ellesett módon 1-2 deci gyantás fehérborral, retsinával leöblíteni az ebédet.

 

Hangulatos kis görög étterem: az étel egyszerű, de tökéletes
Hangulatos kis görög étterem: az étel egyszerű, de tökéletes

Az erősebb italok kedvelőinek javasoljuk a jéghideg vízzel vagy narancslével felhígított ouzót (ánizslikőr), vagy egy kis pohárnyi rakit, illetve a külföldi valutaként is szolgáló Metaxát. Aki szereti a jó mazsolabort, annak ki kell próbálnia az édes desszertbort, a Mavrodaphnit.

A kávé esetében viszont érdemes előre egyeztetni a pincérrel, hogy ő mit ért kávé alatt, illetve mi mit szeretnénk inni. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor frappét (jeges tejeskávé) érdemes inni. Hűsít és nem is zaccos.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.