Nem kell ahhoz szigorú vegánnak lenni, hogy időnként húsmentesen étkezzünk. Nem kell ugyanis állandóan húst enni, sőt! A húsmentesség azonban ne legyen korlát ízben és az evés élvezetében! Egy jól átgondolt húsmentes étel kevésbé terheli meg a gyomrot (és, ha már itt tartunk, a környezetet is), miközben ugyan annyi vitamint, ásványi anyagot és fehérjét tartalmazhat.
A svéd húsgolyókat mindenki szereti, és nem meglepő módon, ami házilag készül, teljesen más dimenzió, mint az, amit a kedvenc bútorboltunk menzáján megszoktunk. Ennek a vegetáriánus változatnak a proteinnel megpakolt csicseriborsó adja a vázát, az izgalmas fűszerek és a krémes szósz pedig garantálja, hogy a család minden tagja imádni fogja!
A gombócokhoz:
1 konzerv csicseriborsó
25 dkg gomba
2,5 dkg zsemlemorzsa
2,5 dkg bulgur
5 dkg tejföl
1 db tojás
1 ek szójaszósz
1 db hagyma (finomra aprítva)
1 tk só
1 késhegynyi szerecsendió
1 késhegynyi szegfűbors
2 ek olaj
A mártáshoz:
2,5 dkg vaj
1,5 dkg liszt
3,5 dml alaplé (zöldség, gomba vagy csirke)
1 ek szójaszósz
10 dkg tejföl
1 csokor petrezselyem (felaprítva)
1 tk dijoni mustár
só
bors
Az elkészítés:
1. Tedd a bulgurt egy tálba és önts rá dupla annyi forrásban lévő vizet. Takard le és hagyd békén 10 percig.
2. Tisztítsd meg a gombát, vágd 4 részre, majd tedd aprítógépbe és pulzálva aprítsd nem túl finomra. Tedd egy nagyobb tálba. Tedd az aprítóba a lecsöpögtetett csicseriborsót, és pulzálva aprítsd azt is rusztikusra, de ne pépesre. Tedd a gomba mellé.
3. Tedd a tálba a gomba és csicseriborsó mellé a bulgurt, tojást, morzsát, hagymát, szójaszószt, sót és a fűszereket, azaz az olaj kivételével minden hozzávalót.
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
4. Olajos kézzel formázz a masszából 2 cm átmérőjű gombócokat, majd tedd sütőpapírral bélelt tepsire. Süsd a sütőben kb. 20 percig, míg aranybarna nem lesz, félúton megforgatva.
5. Közben készítsd el a mártást. Egy vastag fenekű lábasban olvaszd fel a vajat, majd folyamatos kevergetés mellett add hozzá a lisztet. Ahogy elkeveredett, szintén folyamatos kevergetés mellett, több részletben öntsd rá az alaplevet. Főzd addig, míg be nem sűrűsödik.
Végül keverd a mártásba a szójaszószt, mustárt, kikevert tejfölt és a legvégén, már a tűzről lehúzva a petrezselymet. Kóstold meg és sózd, borsozd. Tálald a gombócokat a mártással, krumplipürével és áfonyalekvárral.
Olvasd el ezt is:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.