Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Puncstorta  recept
Puncstorta
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Tudj meg többet a konyhák egyik leggyakoribb vendégéről, a hagymáról, amely amellett, hogy hasznos alapanyag, szuperegészséges is.
A népszerűségének titka

A hagyma, amellett, hogy nyersen, főve és sülve egyaránt számos étel alapanyaga, rendkívül egészséges is. Nem csoda, hogy a népi orvoslásban szintén fontos szerepet játszik: elsőrangú méregtelenítő, de a meghűléses betegségek kezelésére is alkalmas. Mivel rengeteg fajtája létezik, aromája, színe és formája szerint adhatod a különféle fogásokhoz.

Hagymás finomságok

Habár nyersen a legegészségesebb, másképpen is kényeztetheted vele az ízlelőbimbóidat. Ott van például a hagymalekvár, a rántott hagymakarika, a hagymás lepény, a pácolt vagy sült fokhagyma, a töltött lila hagyma, no meg a hagymaleves!

Sírás a vége

A kellemetlenségért a hagyma egyik vegyülete okolható. A zöldség felvágásakor a levegőbe kerülő anyag vízzel érintkezve – ez a szemben is megtalálható! – savvá alakul, és irritációt okoz.

Tipp: Aprítás előtt hűtsd be a gumót, így szeletelés közben lassabban engedi ki magából az említett vegyületet!

A kistestvér

Bár a néphit szerint a fokhagyma megvéd bennünket a vámpíroktól, inkább a gasztronómiában játszott szerepe miatt kedveljük.

Pácolt fokhagyma: Egy lábasban forralj fel fehérbor, ecet, víz, őrölt bors, kakukkfű és babérlevél keverékét. Tedd bele a gerezdeket, aztán 10 perc főzés után vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni. Másnap újra forrald fel, majd szedd befőttesüvegbe. Öntsd fel a lével, várj, amíg kihűl, aztán adj hozzá egy löttyintésnyi olajat. Zárd le az üveget.

Főszerepben a hagyma >>>
Három hagymás tipp

1. Helyes tárolás: Sokáig friss marad majd, ha hűvös és száraz, fénytől védett helyen, papírral kibélelt vesszőkosárban tartod a zöldséget.

2. Sütéshez: Ha halat sütsz az olajban, dobj mellé néhány gerezd fokhagymát is. Diszkrét ízt ad mindkettőnek, ráadásul finom csemege lesz belőle!

3. Munka után: Ha befejezted a hagymaszeletelést, áztasd a kezed citromos vízbe, ez elűzi majd a kellemetlen illatot!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.