Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Tudj meg többet a konyhák egyik leggyakoribb vendégéről, a hagymáról, amely amellett, hogy hasznos alapanyag, szuperegészséges is.

A népszerűségének titka

A hagyma, amellett, hogy nyersen, főve és sülve egyaránt számos étel alapanyaga, rendkívül egészséges is. Nem csoda, hogy a népi orvoslásban szintén fontos szerepet játszik: elsőrangú méregtelenítő, de a meghűléses betegségek kezelésére is alkalmas. Mivel rengeteg fajtája létezik, aromája, színe és formája szerint adhatod a különféle fogásokhoz.

Hagymás finomságok

Habár nyersen a legegészségesebb, másképpen is kényeztetheted vele az ízlelőbimbóidat. Ott van például a hagymalekvár, a rántott hagymakarika, a hagymás lepény, a pácolt vagy sült fokhagyma, a töltött lila hagyma, no meg a hagymaleves!

Sírás a vége

A kellemetlenségért a hagyma egyik vegyülete okolható. A zöldség felvágásakor a levegőbe kerülő anyag vízzel érintkezve – ez a szemben is megtalálható! – savvá alakul, és irritációt okoz.

Tipp: Aprítás előtt hűtsd be a gumót, így szeletelés közben lassabban engedi ki magából az említett vegyületet!

A kistestvér

Bár a néphit szerint a fokhagyma megvéd bennünket a vámpíroktól, inkább a gasztronómiában játszott szerepe miatt kedveljük.

Pácolt fokhagyma: Egy lábasban forralj fel fehérbor, ecet, víz, őrölt bors, kakukkfű és babérlevél keverékét. Tedd bele a gerezdeket, aztán 10 perc főzés után vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni. Másnap újra forrald fel, majd szedd befőttesüvegbe. Öntsd fel a lével, várj, amíg kihűl, aztán adj hozzá egy löttyintésnyi olajat. Zárd le az üveget.

Három hagymás tipp

1. Helyes tárolás: Sokáig friss marad majd, ha hűvös és száraz, fénytől védett helyen, papírral kibélelt vesszőkosárban tartod a zöldséget.

2. Sütéshez: Ha halat sütsz az olajban, dobj mellé néhány gerezd fokhagymát is. Diszkrét ízt ad mindkettőnek, ráadásul finom csemege lesz belőle!

3. Munka után: Ha befejezted a hagymaszeletelést, áztasd a kezed citromos vízbe, ez elűzi majd a kellemetlen illatot!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.