Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csikós tokány recept
Csikós tokány
A tavaszi reggelik, uzsonnák, vacsorák egyik üde színfoltja a piros retek, amelyet a leggyakrabban a szendvicseink mellé harapunk, holott többféle fogásba is könnyedén belekomponálhatnánk.

A kellemes, lágy ízű vajretek kitűnő helyen van a legtöbb tavaszi salátában, friss köretben. Nagyon jó partnere a káposztának, javasolt a coleslaw salátánkba egy kevés retket is reszelni, nem bánjuk meg. A hónapos retket a tartalmasabb szendvicsekbe, különféle tortillákba, wrapokba is érdemes belekomponálni, illetve a szép piros, ress gumókat savanyítani is érdemes, hogy nyárra is velünk maradjon az üde retek-élmény.

A legegyszerűbb, ha szendvicsbe tesszük a retket
A legegyszerűbb, ha szendvicsbe tesszük a retket

A retek ezen kívül kitűnő választás, ha keleties hangulatú, wokos zöldséges egytálételeket vagy köreteket készítünk. A különféle párolt zöld köretekben szintén ott a helye, nagyon jó partnere a többi gyökérzöldségnek. Olajban is kisüthetjük: a gumókat hagyhatjuk egyben, vagy zöldséghámozóval vékony körökre szedhetjük és bő olajban retekchipset süthetünk belőle.

A retek leveleit sem szabad kidobni, hiszen ehető és sokféle módon terítékre kerülhet. A retek leveleit adhatjuk különféle kevert salátákhoz, készíthetünk pestót, de a retek levélzete krémlevesként vagy főzelékként is megállja a helyét.

Tavasszal retek nélkül elképzelhetetlen egy friss saláta
Tavasszal retek nélkül elképzelhetetlen egy friss saláta

A pestóhoz semmi másra nincs szükségünk, mint mosott, lecsöpögtetett reteklevelekre, egy maréknyi csonthéjasra, ami lehet dió, mandula vagy akár mogyoró is, egy kevés kemény sajtra (parmezánra), némi olíva olajra, egy kevés sóra és borsra. Az eredményül kapott pestóval meglocsolhatjuk az elkészült tavaszi salátáinkat, gazdagíthatók vele a különféle levesek, főzelékek, de a kifőtt tésztánkat is forgathatunk egy kevés reteklevél-pestóba.

Krémlevesnek rendkívül könnyű elkészíteni a reteklevelet, csak egy kevés krumplit főzzünk vele, ha megfőtt a krumpli, akkor tejföllel vagy tejszínnel habarjuk be és turmixoljuk az egészet krémessé. Kis fűszeres igazítás után már tálalható is.

Retekből pestót is készíthetünk, melyet a hűtőben napokig tárolhatunk
Retekből pestót is készíthetünk, melyet a hűtőben napokig tárolhatunk

A reteklevél nagyon jó helyen van a különféle zöldturmixokban, smoothie-kban is érdemes kipróbálni.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.