A sárgaborsóból a legtöbb esetben egy kiadós főzelék készül, de ezen kívül még számtalan más fogáshoz is felhasználhatjuk. A vegetáriánusok számára is fontos alapanyagban számtalan vitamin és ásványi anyag megtalálható, nagyon magas a fehérjetartalma és – a téli étrendhez igazodva – a kalóriatartalma is számottevő.
Áztassuk!
A hántolt borsót felhasználás előtt mindenképp áztassuk be. Ha ráérünk, s csak másnap kell összeállítani a fogást, akkor akár – a babhoz vagy a lencséhez hasonlatosan – egy éjszakát is ázhat a hideg vízben, ha viszont kicsit tempósabban kellene megfőzni, abban az esetben célszerű lobogó vízzel leönteni, s így hagyni legalább fél órán át.
Salátába
A főtt sárgaborsó nagyon jó kiegészítője bármelyik téli salátának. A gazdag beltartalmának és a benne rejtező kalóriáknak köszönhetően a könnyed salátákat tartalmas és szuper egészséges fogássá tehetjük vele. Szinte bármilyen zöldsalátába kerülhet néhány evőkanál áztatott borsó, de a borsóból magából is készíthetünk salátát. Kevés dinsztelt hagymával elkeverve, finoman fűszerezve, olíva olajjal és citromlével meglocsolva nagyon kellemes, üdítő kiegészítője lehet bármilyen sült húsnak. Az olaszok rizssalátájához és a nagyon kedvelt tésztasalátához is keverhetünk feles borsót.
Leveshez
A sárgaborsót különféle ragulevesekhez, zöldséges- vagy húsos levesekhez is nyugodtan adhatjuk. Arra figyeljünk azonban, hogy a beáztatott borsót időben adjuk a fogáshoz, ne főljön szét, amíg a többi hozzávaló elkészül.
A sárgaborsót nem csak hozzáadhatjuk levesekhez, hanem önálló levest is készíthetünk belőle. A hagyományos fűszereken túl, érdemes a feles borsót az arabok baharat elnevezésű fűszerkeverékével ízesíteni. A baharatban többek között kardamom, szegfűszeg, koriander, köménymag és szerecsendió található, amelyek egészen új, izgalmas dimenzióba emelik a menzákon unalomig csépelt sárgaborsót. A sárgaborsóból készített levest célszerű krémesíteni, egy kis tejszínnel, kókusztejjel vagy akár más növényi tejjel felöntve turmixolni, s különféle izgalmas levesbetétekkel kínálni. Ilyen levesbetét lehet a sárgaborsólisztbe fogatott, hirtelen kisütött apró karfiolrózsa, de pirított bacon, mandula, esetleg tökmag is kerülhet a levesbe betét gyanánt.
Curry és fasírt
A sárgaborsó nem csak köretnek kitűnő, hanem főfogásként is megállja a helyét. A különféle főzelékek helyett lehet belőle curryt is készíteni. A gazdag indiai fűszerkeverékek jól passzolnak a sárgaborsóhoz. A curryvel fűszerezett sárgaborsót nem csak főfogásként, hanem dipként, azaz mártogatósként, kenyérre kenhető pasztaként is kínálhatjuk.
A sárgaborsóból – a csicseriborsóhoz hasonlóan – fasírozottat is csinálhatunk. A fűszeres vízben előfőzött borsót a felhasználás előtt alaposan le kell csöpögtetni, majd hagyni hűlni, hogy elveszítse felesleges víztartalmát, s az elkészülő borsópogácsák ne essenek szét sütés közben. A kész fasírtot kínálhatjuk körettel, de salátákhoz vagy akár pitába töltve is nagyon jó.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.