Sokszor esett már szó arról, hogy a téli megfázások elkerülése és a már begyűjtött meghűlések minél gyorsabb kikúrálása érdekében érdemes gyömbért fogyasztani. A gyömbéres italok, a meleg teák és egyéb tinktúrák mellett a gyömbér jótékony hatása a különféle fogásokban is érvényesül.
A gyömbér felhasználásának legsarkalatosabb pontja a pucolás. Ha sikerült könnyen és gyorsan megpucolni a gyömbérdarabunkat, az már fél siker. A legegyszerűbb módja, ha egy leveses kanállal vagy teáskanállal finoman megkaparjuk, s azzal hántjuk le a héját. Ha friss, leveses a gyömbér, akkor ezzel a módszerrel – nulla veszteség mellett – pillanatok alatt konyhakész állapotba kerül.
A gyömbér nagyon jó fűszere számos ételnek. Vannak kifejezetten gyömbérpárti zöldségek, ilyen például a sütőtök és a sárgarépa, illetve az ázsiai hangvételű fogásokban is ott a helye. A ramen, a kínai csirkeleves vagy a mostanság határtalan népszerűségnek örvendő vietnami pho levesnek is elengedhetetlen fűszere a gyömbér.
A főételek esetében a gyömbért a ragukhoz adhatjuk a legkönnyebben, a szárnyashúsok mellett a sertéshússal és a halas ragukkal is jól muzsikál, feltéve, ha a fogás fűszerezése idomul a gyömbérhez. Egy tejszínes, finoman lágy tokánynak nagyon kellemes ízt és karaktert adhatunk a gyömbérrel, de egy markánsabb, sörös szószban párolt sertésszelet ízesítéséhez is felhasználhatjuk. Gyömbérrel fűszerezhetjük a sertéscsülköt, de akár egy rafinált pác részét is képezheti, amivel a sütögetésre szánt hús ízesítjük.
A gyömbér a köretek fűszerezésekor is nyugodtan szerephez juthat. Készíthetünk gyömbéres édesburgonya-krémet, de gyömbéres sült sütőtököt is kínálhatunk köret gyanánt, vagy a kedvenc párolt zöldségköretünket dobhatjuk fel egy kis gyömbérrel, esetleg a wokban pirított zöldségek közé vághatunk egy-két vékony karikányi gyömbért.
A desszertek frontján is nyugodtan bevethetjük ezt a fűszert. A klasszikus mézeskalácson és puszedlin túl, számos más édességben is feltűnhet a gyömbér. Az angolszász gasztronómia remekeként számon tartott répatortának csak jót tesz, ha a gyömbértől kellemesen pikáns a fűszerezése, de a párolt cékla alapon induló brownie vagy egy gazdag csokoládétorta se lesz hálátlan, ha egy késhegynyi gyömbér kerül a tésztájába.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.