Mézes-mustáros csirkemell
Babgulyás
Klasszikus grízgaluska leves
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Klasszikus kuglóf
Hagymás rostélyos
Epres blondie
Vadas marha
Zsemlegombóc
Kijevi csirkemell rizibizivel
Körömpörkölt csülökkel
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Káposztás tészta egyszerűen
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba
Tárkonyos csirkeraguleves
Rakott zöldbab darált hússal
A gyógyító gyömbér jótékony hatása nemcsak a meleg italokban, hanem főfogásokban vagy édességekben is szuperül érvényesül. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat, és persze isteni recepteket is.

Sokszor esett már szó arról, hogy a téli megfázások elkerülése és a már begyűjtött meghűlések minél gyorsabb kikúrálása érdekében érdemes gyömbért fogyasztani. A gyömbéres italok, a meleg teák és egyéb tinktúrák mellett a gyömbér jótékony hatása a különféle fogásokban is érvényesül.

A gyömbér pucolása

A gyömbér felhasználásának legsarkalatosabb pontja a pucolás. Ha sikerült könnyen és gyorsan megpucolni a gyömbérdarabunkat, az már fél siker. A legegyszerűbb módja, ha egy leveses kanállal vagy teáskanállal finoman megkaparjuk, s azzal hántjuk le a héját. Ha friss, leveses a gyömbér, akkor ezzel a módszerrel – nulla veszteség mellett – pillanatok alatt konyhakész állapotba kerül.

A vietnami pho leves ízét a gyömbér adja (Shutterstock)
A vietnami pho leves ízét a gyömbér adja (Shutterstock)

A gyömbér mint fűszer

A gyömbér nagyon jó fűszere számos ételnek. Vannak kifejezetten gyömbérpárti zöldségek, ilyen például a sütőtök és a sárgarépa, illetve az ázsiai hangvételű fogásokban is ott a helye. A ramen, a kínai csirkeleves vagy a mostanság határtalan népszerűségnek örvendő vietnami pho levesnek is elengedhetetlen fűszere a gyömbér.

A főételek esetében a gyömbért a ragukhoz adhatjuk a legkönnyebben, a szárnyashúsok mellett a sertéshússal és a halas ragukkal is jól muzsikál, feltéve, ha a fogás fűszerezése idomul a gyömbérhez. Egy tejszínes, finoman lágy tokánynak nagyon kellemes ízt és karaktert adhatunk a gyömbérrel, de egy markánsabb, sörös szószban párolt sertésszelet ízesítéséhez is felhasználhatjuk. Gyömbérrel fűszerezhetjük a sertéscsülköt, de akár egy rafinált pác részét is képezheti, amivel a sütögetésre szánt hús ízesítjük.

A gyömbér a köretek fűszerezésekor is nyugodtan szerephez juthat. Készíthetünk gyömbéres édesburgonya-krémet, de gyömbéres sült sütőtököt is kínálhatunk köret gyanánt, vagy a kedvenc párolt zöldségköretünket dobhatjuk fel egy kis gyömbérrel, esetleg a wokban pirított zöldségek közé vághatunk egy-két vékony karikányi gyömbért.

A keleti konyha szinte minden ételében van gyömbér (Shutterstock)
A keleti konyha szinte minden ételében van gyömbér (Shutterstock)

Gyömbér desszertekhez

A desszertek frontján is nyugodtan bevethetjük ezt a fűszert. A klasszikus mézeskalácson és puszedlin túl, számos más édességben is feltűnhet a gyömbér. Az angolszász gasztronómia remekeként számon tartott répatortának csak jót tesz, ha a gyömbértől kellemesen pikáns a fűszerezése, de a párolt cékla alapon induló brownie vagy egy gazdag csokoládétorta se lesz hálátlan, ha egy késhegynyi gyömbér kerül a tésztájába.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.