Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Alapételek

Tócsni, röszti, lepcsánka: így süss tökéletes burgonyalepényt!

Tócsni
Hívhatod tócsninak, rösztinek vagy lepcsánkának, a lényegen nem változtat: így is, úgy is finomak, egyszerűen elkészíthetők, és mindnek reszelt krumpli az alapja.

Krumplifajták

Tanácstalanul álldogálsz, és nincs eladó a közelben, akitől tanácsot kérhetnél? Válassz általánosan felhasználható B típusú burgonyát, amely omlósabb, mint a kifejezetten sütésre ajánlott A jelű, de nem fő szét az elkészítés során, mint a főzelékhez vagy püréhez való C jelzésű. Jelzés hiányában a héj színe is eligazíthat – a sárga fajták sütéshez, a pirosak inkább főzéshez ajánlottak. Nagyobb szemeket válogass, mert ezeket könnyebb lereszelni!

Lehet tócsni, lepácsnka vagy röszti, a reszelt burgonyaalapú lepény mindenhogyan finom (Shutterstock)
Lehet tócsni, lepácsnka vagy röszti, a reszelt burgonyaalapú lepény mindenhogyan finom (Shutterstock)

Nyersen vagy főzve?

A meghámozott nyers krumplit finomabbra reszelheted, mint a főttet. Utána nyomkod ki belőle a felesleges nedvességet! (A bio újkrumplit nem kell megpucolni, mert nagyon vékony a héja, és garantáltan vegyszermentes.)

Főtt krumpli használata esetén a burgonyalepény rövidebb idő alatt megsül, mint a nyersből készített. Ne használj hozzá lisztesre fövő C típusú burgonyát, mert az első érintésre szétesik!

Reszelni muszáj

A legkényelmesebb megoldás, ha a meghámozott és durvára darabolt burgonyaszemeket bedobálod a robotgépbe. Ha nincs zöldségreszelő feltéttel ellátott masinád, akkor vedd elő a jó öreg négyoldalas kézi reszelőt!

A tócsnit lefagyaszthatod, majd sütőben felmelegítheted vagy a serpenyőben átsütheted (Shutterstock)
A tócsnit lefagyaszthatod, majd sütőben felmelegítheted vagy a serpenyőben átsütheted (Shutterstock)

Gyümölcscentrifugával inkább ne próbálkozz, mert bár igaz, hogy egyúttal a felesleges létől is megszabadítja a nyers krumplit, a pép túlságosan finom lesz. Ha időspórolás miatt mégis ehhez folyamodsz, kevesebb lisztet tegyél a tésztamasszába, vagy lazítsd némi kinyert lével, máskülönben a lepény nyögvenyelős lesz.

Egyéb hozzávalók

Ahány ház, vidék vagy ország, annyi szokás, de a legfontosabb alapanyagok többnyire megegyeznek.

Tojás

Összefogja a krumplit a liszttel, a hagymával és a fűszerekkel, így megakadályozza, hogy sütéskor a lepénykék szétessenek az alkotóelemeikre.

Önmagában vagy köretként fogyasztva is nagyon finom a tócsni (Shutterstock)
Önmagában vagy köretként fogyasztva is nagyon finom a tócsni (Shutterstock)
Önmagában vagy köretként fogyasztva is nagyon finom a tócsni (Shutterstock)
Önmagában vagy köretként fogyasztva is nagyon finom a tócsni (Shutterstock)

Liszt vagy apró szemű zabpehely

A tojással együtt segít egyben tartani a lepényt, továbbá könnyebben fűszerezhetővé teszi a masszát. Az eredeti svájci röstiből hiányzik a liszt, a csehek zsemlemorzsát használnak, a reformkonyha pedig zabpehellyel ad ropogós pluszt.

Ízesítők

A só magától értetődik, miként a hagyma is. Dobd fel a krumplilepényedet szerecsendióval! Elég belőle egy csipetnyi, mert nagyon erős az aromája.

Sütési lehetőségek

Lehetőségeidhez mérten próbáld ki mindet, és válaszd a leginkább megfelelőt.

Serpenyőben

Akár öntöttvasedényt, akár tapadásmentes serpenyőt használsz, fontos, hogy elég nagy legyen, mert a lepényeknek nem szabad összeérniük. Hevíts fel olajat vagy olvasztott vajat, kanalazz bele tésztát, lapítsd le a halmokat kerekre, és süsd a szélek barnulásáig (kb. 4 perc). Fordítsd meg, és süsd a másik oldalt is pár percig, amíg ropogós lesz.

Próbáltad már gofri sütőben sütni? Így alig kell hozzá olaj (Shutterstock)
Próbáltad már gofri sütőben sütni? Így alig kell hozzá olaj (Shutterstock)

Gofrisütőben

Forrósítsd fel a sütőfelületet, kend meg vékonyan olajjal vagy olvasztott vajjal, majd merj rá masszát. Szabályos formájú, egyenletesen barna burgonyalepényeket süthetsz 5-10 perc alatt és a forgatással sem kell vesződni.

Sütőben

Ehhez a módszerhez egyáltalán nem kell zsiradék! Halmozd a masszát kis adagokban sütőpapírral leterített tepsibe, finoman nyomkodd le, és süsd meg a lepénykéket a 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt. Félidőben fordítsd meg őket, hogy a másik oldaluk is ropogósra süljön.

Sósan és édesen

A sós változatokat tetszés szerint gazdagíthatod zöldfűszerekkel, zöldségekkel (pl. reszelt sárgarépával), sőt hússal is. A megsütött burgonyalepényeket húsok vagy gomba mellé köretként, továbbá tetszés szerint pácolt vagy füstölt lazaccal, túrókrémmel, joghurttal, káposztasalátával tálalhatod. Édesszájúaknak almapürével vagy fahéjas cukorral megszórva kínálhatod.

Önmagában vagy köretként fogyasztva is nagyon finom a tócsni (Shutterstock)
Önmagában vagy köretként fogyasztva is nagyon finom a tócsni (Shutterstock)
Önmagában vagy köretként fogyasztva is nagyon finom a tócsni (Shutterstock)
Önmagában vagy köretként fogyasztva is nagyon finom a tócsni (Shutterstock)

Mi legyen a maradékkal?

A lepénykék letakarva 2-3 napig gond nélkül eltarthatók a hűtőben, hosszabb távon pedig fagyasztva tárolhatók. A szokásos módon előre megsütött darabokat jól itasd le konyhai papírtörlőn, majd helyezd őket egymás mellé egy tálcára úgy, hogy ne érintkezzenek. Ezután fagyaszd le, végül bedobozolva és/vagy zacskózva helyezd el a mélyhűtőben. Fogyasztás előtt fagyosan tepsibe rakva tedd be a lepénykéket 200 fokra előmelegített sütőbe 8-10 percre, vagy felhevített serpenyőben melegítsd fel ropogósra 3-4 perc alatt.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.