Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Minestrone recept
Minestrone
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Alapételek

Ismerd meg az omlós tészta titkát!

Ismerd meg a linzerhez, quiche-hez, édes és sós pitékhez, kosárkákhoz, aprósüteményekhez és kekszekhez egyaránt felhasználható vajas gyúrt tészta készítésének minden fortélyát!

1. Fő alkotóelemek és arányok

A pitetésztának is nevezett omlós gyúrt tészta fő alkotóelemei a liszt, a vaj és a porcukor. A cukrászok aranyszabálya szerint 3 rész liszthez 2 rész vaj és 1 rész cukor kell. A vajat ugyanannyi margarinnal vagy a vaj 80 százalékát kitevő zsírral helyettesítheted. Gluténmentes diéta esetén kukorica-, rizs- és mandulalisztet, illetve ezek keverékét használhatod. Sós pitéknél hagyd el a cukrot, és tegyél 1 tk sót a tésztába.

2. Hideg vaj

A feldarabolt hideg vajat kés segítségével, késes aprítógépben vagy kézi mixer gyúrópálcájával dolgozd morzsalékosra a liszttel, hogy ne melegedjen fel a kezedtől.

3. Gyorsaság

Hűtsd le a kezedet hideg vízzel a csap alatt, majd töröld szárazra, lisztezd be, és gyorsan gyúrd a morzsalékos vajhoz a porcukrot, valamint az esetleges többi hozzávalót. Nem kell teljesen simára dolgozni, elég, ha összeáll.

4. Dúsítás, fűszerezés

A fő összetevők és egy csipet só mellett az alaptésztát a recepttől függően dúsíthatod tojással, valamint kakaóporral, darált dióval, mandulával vagy mogyoróval, és tetszés szerint ízesítheted fűszerekkel (pl. vaníliával, fahéjjal, citromhéjjal).

5. Lazítás

Kevesebb zsiradék és tojás használata esetén lazítsd a tésztát a liszthez kevert sütőporral. A tészta állagát valamilyen folyadék, pl. tojás, tej vagy egy kevés hideg víz is lazábbá teszi.

6. Pihentetés

Az összeállt tésztát folpakkal letakarva vagy nejlonzacskóban tedd a hűtőbe legalább 30 percre vagy még jobb, ha 2-3 órára. Akár előző nap is elkészítheted, de a nyújtás előtt 10 perccel vedd ki a hűtőből.

7. Nyújtás

Lisztezd be a munkalapot és a sodrófát is. Dolgozz minél gyorsabban, és szükség esetén ismételten szórj egy kevés lisztet a tészta alá!

8. Formába helyezés

A kerekre vagy téglalap alakúra nyújtott tésztát belisztezve tekerd fel a sodrófára, és fokozatosan engedd le a piteformába vagy a tepsibe.

9. Piteforma kibélelése

A túllógó széleket vágd le, majd egyenletesen szurkáld meg a tészta alját villával. A kibélelt formát érdemes a hűtőbe tenni kb. fél órára, mert így a tészta kevésbé fog összeesni a forró sütőben.

10. Vaksütés

Könnyen megakadályozhatod, hogy egy nedvdús gyümölcsös töltelék eláztassa a pitét. Terítsd le sütőpapírral a tésztával kibélelt formát, önts rá nehezéknek pl. szárazbabot, majd süsd 180 fokon 10 percig. Plusz védőréteget készíthetsz, ha az elősütött tésztát lekened tojással és visszatolod a sütőbe 1 percre.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.