Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
A lencsével hajlamosak vagyunk mostohán bánni. Az újév napján elvárjuk tőle, hogy hozzásegítsen a hőn áhított gazdagsághoz, aztán egy évig felé se nézünk. Holott a lencse jó partnerünk lehet a téli hónapokban, s sokféle főételben megállja a helyét.

A barna lencsével a legnagyobb probléma, hogy tervezni kell vele, nem az impulzusfőzők alapanyaga, hiszen áztatni kell ahhoz, hogy viszonylag tempósan megfőljön. Ha viszont tartunk otthon vörös lencsét, akkor mindjárt megváltozik a hozzáállásunk, hiszen a vörös lencse szempillantások alatt megfő, emellett nagyon kellemes íze, s mutatós színe van.

Lencse - legyen a kedvenced >>>

A lencséket érdemes keverni is, sőt a különféle hüvelyeseket is összedolgozhatjuk egy-egy tartalmasabb ragulevesbe vagy épp főzelékbe. A klasszikus lencseleves mellett zöldséges raguleveseket, krémleveseket is készíthetünk belőle.

A füstös vagy savanykás íz szintén nem kötelező velejárója a lencsének, nyugodtan kereshetünk számára más partnereket is, fűszerezhetjük könnyedebben, adhatunk hozzá kakukkfüvet, oregánót vagy épp rozmaringot.

A levesek mellett főzelékek, raguk is születhetnek a lencséből. A főzelékek esetében a lencsét keverhetjük különféle zöldségekkel, maradhatunk a hagyományos fűszerezés mellett vagy kipróbálhatjuk az indiai konyha egyik kedvencét, a dahlt, ami sűrűségétől függően többféle szerepet is betölthet: lehet krémleves, főzelék vagy akár épp mártás is.

A lencse rakott egytálakban is szerephez juthat, a főtt, fűszerezett hüvelyes tehetjük szinte bármilyen húsos vagy vegetáriánus egytálba. A vegetáriánus konyhában amúgy is fontos szerep jut a lencsének, hiszen rendkívül magas a fehérjetartalma. A különféle lencsékből még fasírozottat is készíthetünk, amely remek kiegészítője lehet számos főzeléknek, de akár hamburgerbe is kerülhet.

A lencsét ezen kívül salátákba érdemes belekomponálni. A barna- és vörös lencse mellett a salátához adhatjuk a francia eredetű puy-i lencsét vagy a kaviárra emlékeztető beluga lencsét is.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.