Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mákos guba  recept
Mákos guba
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Ahhoz, hogy tökéletes steaket süssünk, megfelelő húst kell választanunk, és azzal is tisztában kell lenni, miből mit készíthetünk. Sütési tippekkel és kisokossal segítünk a grillezésben.

Ahhoz, hogy az általunk készített steak legyen a környéken a legfinomabb, nem kell bonyolult mesterfogásokat bevetni. Néhány hasznos tipp és apró trükk alkalmazásával biztosan nem kell aggódnunk a végeredmény miatt. Íme az útmutató, amelynek ismeretében már gyújthatjuk is be a grillt!

Mi Az omlós és porhanyós steak titka?

  1. Sütés előtt kenegessük meg olajjal a húst és pihentessük szobahőmérsékleten 10-15 percig.
  2. Közvetlenül a sütés előtt vagy sütés után sózzuk, hiszen a só nedvességet von el, ami miatt a hús nem marad szaftos.
  3. Sütés után mindig pihentessük néhány percet a húst. A serpenyőt vegyük le a tűzről, így a pecsenyelé szépen átjárja a szeleteket, s így biztosan nem lesz száraz.
  4. A profi séfek a steakhúst egy speciális eszközzel előkezelik, ettől a hús omlós és porhanyós lesz. Hasonló a húsklopfolóhoz, de tűhegyes kis fogacskái vannak, ezzel lehet puhítani a rostokat. Így az elkészítési idő is rövidül, a finom pecsenyelé a húsban marad. Háziasszonyok a tenyerükkel masszírozzák át a hússzeleteket.

Milyen húsfajták a legalkalmasabbak grillezésre?

T-BONE STEAK

A jellegzetes alakú csontról elnevezett húsfajta csontos hátszínből és vesepecsenyéből áll. Súlya kb. 50-70 dkg. A húst szegélyező zsírréteget érdemes bevagdosni, a húst nagy lángon meg kell pirítani, majd 5-8 percig kell sütni, attól függően, hogy véresen vagy közepesen átsütve szeretjük. A T-bone steak a második legnagyobb steakfajta, ennél már csak a Porthouse-steak nagyobb, ami akár 1 kg-ot is nyomhat.

RIB-EYE

A nyak hátsó részéből, a rostélyosból vágják. A húst sűrűn átszövik a zsírszövetek, közepén egy szem alakú zsírpárna helyezkedik el – innen az angol elnevezés. Csont nélkül árulják, súlya 25-30 dkg. Pirítsuk először nagy lángon, majd közepes lángnál süssük mindkét oldalát 3-5 percig.

BÉLSZÍN

A hosszúkás formájú hús a gerinc alatt fut. A bélszín a marha legnemesebb része, ami a legsoványabb és igen omlós. Akkor a legfinomabb, ha csak rövid ideig sütjük. Nemcsak szeletben, hanem egyben is elkészíthető.

HÁTSZÍN

Szintén kevés zsírt tartalmaz. Egyben sült húsnak vagy szeletelve, megpárolva is finom.

MARHA FARTŐ

A hátsó lábak feletti rész minősége szintén igen jó. A legízletesebb húsleves ebből készíthető.

Melyik grillsütőt válasszuk steak készítéséhez?

A grillezés és a barbecue-zás magas szintű műveléséhez elengedhetetlenek a megfelelő sütőberendezések. A steakek grillezéséhez a faszenes grillsütő a legjobb választás, mert jellegzetesen füstös ízű ételek készíthetők ezzel a sütőtípussal. Pelletgrillezőben ugyancsak tökéletes steaket készíthetünk, mert a fapellet plusz, ínycsiklandó ízt ad a húsoknak. De akkor sem kell aggódnunk, ha gázgrillel rendelkezünk, ezzel az eszközzel is remek steakeket süthetünk. A gázüzemű grill használatánál a kezdőknek sem kell az eredmény miatt nyugtalankodniuk, ugyanis pontosan szabályozhatjuk rajta a hőfokot, ezáltal kisebb eséllyel égetünk el rajta egy nagyobb darab húst.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.