A megunhatatlanul sokféle édes variáció mellett süss sváb smarnit vagy próbáld ki Dobos C. József receptjét!
Édes ötletek
Az osztrákoknál a Ferenc József által is oly kedvelt császármorzsa (Kaiserschmarrn) első számú kísérője a szilvareszter (Zwetschgenröster), de e fűszeres kompót helyett hígított lekvárral, valamint alma- vagy ribizliszósszal is kínálják. A modern konyha gyakran tálalja friss idénygyümölccsel. Télen gyorsfagyasztott erdei bogyósokkal is finom.
A nyers tésztamasszát tetszés szerint gazdagíthatod apróra vágott dióval, mandulával, rumba áztatott mazsolával és más aszalt gyümölcsökkel, sőt akár nutellával is.
Sós változatok
A Kratzete vagy sváb smarni néven ismert palacsintaféleség Baden-Württemberg tartomány specialitása, de Bajorországban is népszerű. Hozzávalóit és elkészítési módját tekintve nem sokban tér el a serpenyőben sütött császármorzsától, de nem tartalmaz cukrot, és kifejezetten sós köretként szolgál. Spárgaszezonban úgyszólván kötelező a helyben termelt spárgához. Szezonon kívül szívesen fogyasztják más zöldségekkel, pl. zsenge párolt sárgarépával és sajtmártással.
Sváb smarni (Kratzete)
Hozzávalók:
1,5 dl tej
1 dl szóda- vagy szénsavas ásványvíz
4 db tojás
16 dkg liszt
2 csipet só
2 csipet őrölt fehér bors
4 dkg vaj
Elkészítés:
1. A tejből, a szódavízből, a tojásokból és a lisztből palacsintatésztát keverünk. A sóval és a borssal ízesítjük, majd kb. 30 percig pihentetjük.
2. Serpenyőben felhevítünk egy kevés vajat. Merőkanállal belecsorgatunk egy adag tésztát, és az alján aranyszínű palacsintát sütünk. Ezután megfordítjuk, és a serpenyőbe szükség szerint még egy kis vajat teszünk. Amikor a palacsinta másik oldala barnulni kezd, két villa segítségével megfordítjuk, durvára daraboljuk, és forgatás közben készre sütjük.
3. A megsült adagot kivesszük a serpenyőből, és melegen tartjuk. Végül ugyanígy a maradék palacsintamasszát is megsütjük.
Dobos C. József az 1881-ben megjelent Magyar–franczia szakácskönyvében németesen vöröshagymamártást ajánl a zsírral készített sós smarni mellé a tésztákkal foglalkozó fejezet palacsinta-fölfújtakról szóló szakaszában. Idézzük a reprint kiadás alapján.
Morzsás tészta (Schmarn)
6 kanál finom lisztet és fél kávéskanál sót hideg tejben jól elkavarunk, belé 10 tojást ütve, tejjel föleresztjük, hogy sűrüs péppé legyen. Azután kasztrólban [lábasban] 140 gramm friss zsírt olvasztunk, a tésztát jól fölkavarva a forró zsírba öntjük, és lassú tűzön, félig betakarva pirítjuk; azután megfordítjuk, s a másik oldalát is megsütve, még kevés zsírt öntve alá, a tésztát kis lapátkával eltördeljük, és ha már kellően megpirult, gúla alakban föltálalva, czukorral jól meghintve, asztalhoz adjuk. Bármely befőttet külön adhatunk hozzá, – sőt németesen készítve vöröshagymamártást is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.