Természetes, tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag élelmiszer, amely különösen jótékonyan hat az egészségre.
A szuperélelmiszerek listáját amerikai tudósok állították össze az elmúlt években. Azt vizsgálták, hogy az egyes élelmiszerek milyen mennyiségben tartalmaznak 17 konkrét tápanyagot. A superfood-lista első helyén, talán sokak számára meglepő módon a zsázsa áll.
A szuperélelmiszerek nagy része jól ismert számunkra, például a különféle csírák, a brokkoli, az avokádó, a vadlazac, az olívabogyó, míg másokról talán nem is gondolnánk, hogy ezen az előkelő listán szerepelnek. Ilyen a karfiol, a sütőtök, a lilakáposzta, a barna rizs, a fokhagyma és a szeder. A hazai ízlés számára viszont igazi különlegességek is találhatók köztük, például az algák, a makréla, az Acai-bogyó vagy a mungó bab.
7 napos superfood-diétánkban most 10 szuperélelmiszer szerepel erről a listáról, olyanok, amelyek nemcsak, hogy egészségesek, de a fogyásban is segítenek. Minden alapanyag itthon is könnyen beszerezhető, érdemes hát alaposabban is átböngészni a szupermarketek, bioboltok, és ázsiai üzletek kínálatát.
Lássuk, mit érdemes tudni a következő, mintadiétánkban is szereplő szuperélelmiszerekről!
Amerikai táplálkozáskutatók első helyre sorolták a tormához hasonlóan erős ízű növényt. Nem véletlen, hiszen a vizsgálatok szerint rendkívül gazdag C- és K-vitaminban, folsavban, vasban és kalciumban is. Levelei és szárai mustármagolajat tartalmaznak, amely kiváló antibiotikus hatású, gyulladáscsökkentő, és az emésztést is segíti. Aki rendszeresen fogyaszt zsázsát, felvértezheti magát a vírusokkal, baktériumokkal, valamint a daganatok kialakulásával szemben is. A kerti zsázsát otthoni körülmények között, ablakpárkányon is lehet nevelni.
A konyhai sokoldalúsága miatt mindenki ismeri és szereti, de érdemes rá gyógyhatása miatt is figyelni. A hagymát 2015-ben az év gyógynövényének választották. Káliumban gazdag, magas a C-vitamin tartalma, így természetes antibiotikumként hat, csökkenti a gyulladásokat és harcol a baktériumokkal szemben is. Csökkenti a rovarcsípések következtében kialakult fájdalmat, és megköti a szabadgyököket. A lilahagyma kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint a vöröshagyma, és nyersen még finomabb is – ilyen formában ráadásul a hatása is erősebb.
A húsos levelű zöldség tele van minden jóval: A-, C- B1-, B2-vitaminnal, kalciummal, káliummal, magnéziummal, vassal, foszforral és folsavval. Van vörös, zöld és sárga mángold. A fiatal mángold egészen zsenge, érdemes salátát készíteni belőle. A mángold szárának kell némi idő, mire megpuhul, így először ezt dinszteljük meg, csak néhány perc után adjuk hozzá a felaprított leveleket.
Ez az egzotikus gyümölcs eredetileg Közép-Amerikából származik. Ideális a fogyáshoz, ugyanis szénhidrátban, kalóriában szegény, rosttartalmánál fogva mégis jól eltelít. A papaya enzimje a papain, amely segíti az emésztést, és megnehezíti a felesleges zsírok lerakódását a szervezetben. Mint szuperélelmiszer, természetesen gazdag tápanyagokban, enzimekben és vitaminokban, úgy mint például magnézium, vas, kalcium, A-, B-, és C-vitamin.
Remek alternatíva a cukros nassolnivalók helyett, hiszen proteinben, egészséges zsírokban, vitaminokban, ásványi anyagokban (például kálium, magnézium), antioxidánsokban különösen gazdag. Napi 40 g mandula elfogyasztásával hozzájárulhatunk a szívpanaszok megelőzéséhez, és kedvezően hathatunk az emésztésre. Ha a vékony barna héjával együtt fogyasztjuk el, antioxidáns hatású E-vitaminhoz jutunk – ez köröm- és hajerősítő, bőrszépítő hatású. Kalóriatartalmától nem kell félni, a benne lévő zsírokat ugyanis a szervezet csak nehezen használja fel, így elraktározni sem fogja.
Lazac, makréla, hering – ezek a legjobb táplálékforrások az értékes Omega-3 zsírsavakhoz. Erre a tápanyagra a testnek mindenképpen szüksége van az egészséges anyagcseréhez, szívműködéshez és keringéshez. A lazac, a makréla és a hering is sok proteint és niacint tartalmaznak, melyek kedvezően hatnak a bőrre és a hajra. Jó tudni, hogy a konzerv makrélának és tonhalnak épp olyan értékes az Omega-3 zsírsavtartalma, mint a friss változatuknak. Ne öntsük le róla az olajat, mert a zsírsavak ennek segítségével könnyebben hasznosulnak a szervezetben.
Itthon is egyre népszerűbb és ismertebb a quinoa vagy más néven rizsparéj. A Dél-Amerikából származó magok 15%-a fehérjét tartalmaznak, beleértve mind a 9 esszenciális aminosavat. Kalóriaszegény, magas az ásványianyag-tartalma, kiváló magnézium, mangán és cinkforrás. Egyes tanulmányok rámutattak, hogy a quinoa kedvezően hat a magas vérnyomásra, és a rákmegelőzésben betöltött szerepe is kiemelkedő. Étvágycsökkentő hatású, ugyanis felszívódása lassú. Gluténmentes.
Alacsony a glikémiás indexe, ami praktikusan annyit tesz, hogy nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, e helyett folyamatosan szívódik fel. Hosszú órákra feledteti az éhségérzetet. Antioxidánsokban, vitaminokban, és rostban gazdag. Hozzájárul többek között a belek egészségének megőrzéséhez, erősíti az immunrendszert, csökkenti az infarktus kialakulásának kockázatát.
Mexikóban és Guatemalában az apró chia magokat már a maják ideje óta „csodamagokként” tartják számon. Rendkívül magas tápanyagtartalmát ma kutatások sora bizonyítja, így nem véletlen, hogy szuperélelmiszernek nevezzük. Magas Omega-3 tartalma javítja a koncentrációs készséget, segíti az emésztést, csökkenti a éhségérzetet. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal ajánlása alapján napi 15 grammnál többet azonban nem ajánlott belőle fogyasztani.
A fiatalabb generációk számára kissé talán régimódi, pedig megéri újra és újra felfedezni a savanyúkáposztát. Probiotikus hatású tejsavkultúrákat tartalmaz, amelyek egészségesen tartják a bélrendszert, kipucolják a baktériumokat és erősítik az immunrendszert. Zsír- és kalóriaszegény, nyersen vagy párolva is finom. Párolással nem, de főzéssel károsodik a tápanyagtartalma. A konzerv vagy zacskós, tartósított savanyúkáposzták gyakran cukor hozzáadásával készülnek. Érdemes ellenőrizni az összetevőket.
Az ebédre és vacsorára ajánlott fogásokat ez a táblázat tartalmazza. Reggelente kedvünk szerint válasszunk olyan egészséges finomságokat, mint például egy papayás-lazacos szendvics szénhidrátcsökkentett kenyérből, egy kis adag chia puding friss gyümölcsökkel, egy kis tálka mandulás gyümölcssaláta, vagy omlett két tojásból, újhagymával és paradicsommal. Ezekkel kombinálva a mintaétrendet épp elegendő kalóriához jutunk, sőt, még a fogyás is beindulhat.
Mindezek mellett ne feledkezzünk meg a napi 2,5 liter szénsavmentes víz elfogyasztásáról, a cukros üdítők, édességek szigorú kerüléséről. Aki aktívan sportol, mandulából, almából, körtéből vagy egy papayából értékes plusz kalóriához juthat.
1. szabály:
4-4-10-es szabály – a reggeli és az ebéd között teljen el 4 óra, és szintén ennyi az ebéd és a vacsora között. A vacsora és a reggeli között pedig 10 órányi szünet legyen. Az étkezések között tartott hosszabb szünet segíti a zsírégetést. Arra is ügyeljünk, hogy napközben – a szünetek alatt – ne fogyasszunk tejeskávét sem.
2. szabály:
Fehérje az éhség ellen – a fehérjében gazdag ételek (pl. diófélék, quinoa, hüvelyesek) telítettség érzetet adnak. Ha a vacsoránk fehérjében gazdag összetevőket tartalmaz, garantáltan nem fogunk korgó gyomorra ébredni az éjszaka folyamán.
3. szabály:
Húzd be a féket – a mértékletesség nagyon fontos egy diétában, a szénhidrát mennyisége kapcsán főleg. A szénhidrátban szegény ételek fogyasztásakor a test kevesebb inzulint termel, és több zsírt éget el.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.