Ez a típusú étrend elsősorban Görög-, Spanyol és Olaszországban őshonos, de pozitívumai miatt máshol is elterjedt. Tudományos kutatások szerint azoknál, akik a mediterrán életmódot követik, jóval alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek megjelenése, mint a más vidékeken élők körében. Az étrendben szereplő táplálékok antioxidáns-tartalma jelentős, ezáltal segíthet csökkenteni a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.
A gabonafélék, a hüvelyesek, a zöldségek és a gyümölcsök rosttartalmuknál fogva segítenek elkerülni az elhízást: megakadályozzák az energiát adó tápanyagok gyors felszívódását, így elkerülhető a túlevés, ezáltal pedig az elhízás, és az abból adódó problémák kialakulása. A zsírok közül a mértékkel használt olívaolajjal, és az omega 3 zsírsavakban gazdag halak fogyasztásával elkerülhetjük a felesleges koleszterinbevitel okozta betegségeket. Aki szereti a halakat, és meg tudja oldani mindennapi fogyasztásukat, annak ez a megfelelő és hatásos módszer.
- Halak, tenger gyümölcsei, zsírszegény húsok, tojás, valamint tej, joghurt, kefir, sajtok, melyek az egészséges fehérjéket, vasat biztosítják szervezetünk számára.
- Durumlisztből készült kenyerek, péksütemények, tészták, illetve a rizs és más gabonafélék.
- A lencse különféle változatai (barna, vörös), valamint a zöldbab.
- A zöldségek közül jellemzően a paradicsom, a cékla, a brokkoli, a karfiol, az articsóka, a répa, a cikória, a saláta- és hagymafélék, a paprika.
- A gyümölcsök közül a narancs, az eper, a málna, a citrom, a mandarin, a grépfrút, a szőlő, a barack.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.