Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Körömpörkölt csülökkel
Hagymás rostélyos
Mézes-mustáros csirkemell
Epres blondie
Tojásos nokedli fejes salátával
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kínai szezámmagos csirke
Dubarry-csirkemell
Kijevi csirkemell rizibizivel
Csupacsokis brownie
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Dödölle - az eredeti recept
Tárkonyos csirkeraguleves
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus stíriai metélt
Káposztás tészta egyszerűen
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Babgulyás
Régóta köztudott, hogy a Földközi-tenger vidékén élő népek körében kisebb bizonyos egészségügyi problémák, például a szív- és érrendszeri vagy a rákbetegségek aránya, ami a kutatások szerint, jelentős mértékben az étrendjüknek köszönhető. Az, hogy ezzel az étrenddel fogyni is lehet, már csak egy csodálatos plusz.

Ez a típusú étrend elsősorban Görög-, Spanyol és Olaszországban őshonos, de pozitívumai miatt máshol is elterjedt. Tudományos kutatások szerint azoknál, akik a mediterrán életmódot követik, jóval alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek megjelenése, mint a más vidékeken élők körében. Az étrendben szereplő táplálékok antioxidáns-tartalma jelentős, ezáltal segíthet csökkenteni a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

Hogyan működik a mediterrán diéta?

A gabonafélék, a hüvelyesek, a zöldségek és a gyümölcsök rosttartalmuknál fogva segítenek elkerülni az elhízást: megakadályozzák az energiát adó tápanyagok gyors felszívódását, így elkerülhető a túlevés, ezáltal pedig az elhízás, és az abból adódó problémák kialakulása. A zsírok közül a mértékkel használt olívaolajjal, és az omega-3 zsírsavakban gazdag halak fogyasztásával elkerülhetjük a felesleges koleszterinbevitel okozta betegségeket. Aki szereti a halakat, és meg tudja oldani mindennapi fogyasztásukat, annak ez a megfelelő és hatásos módszer.

Mit fogyaszthatszt?

- Halak, tenger gyümölcsei, zsírszegény húsok, tojás, valamint tej, joghurt, kefir, sajtok, melyek az egészséges fehérjéket, vasat biztosítják szervezetünk számára.
- Durumlisztből készült kenyerek, péksütemények, tészták, illetve a rizs és más gabonafélék.
- A lencse különféle változatai (barna, vörös), valamint a zöldbab.
- A zöldségek közül jellemzően a paradicsom, a cékla, a brokkoli, a karfiol, az articsóka, a répa, a cikória, a saláta- és hagymafélék, a paprika.
- A gyümölcsök közül a narancs, az eper, a málna, a citrom, a mandarin, a grépfrút, a szőlő, a barack.

 

MENÜSOR

1. Rizottó tengeri gyümölcsökkel >>>

2. Tejszínes tengeri halfilé >>>

3. Párolt hal zöldségekkel >>>

4. Halfilé zsenge káposztaágyon >>>

5. Csirkés saláta >>>

6. Márványsajtos lencsesaláta sült paradicsommal >>>

7. Olajbogyós zöldbabsaláta >>>

8. Gyümölcsös céklasaláta >>>

9. Zabos-mézes gyümölcssaláta >>>

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.