Ahogy beköszönt a jó idő, nagyobb kedvvel készít az ember friss és változatos salátákat, hiszen egyre több, alacsony kalóriatartalma ellenére is jóllakottságérzést keltő alapanyag áll a rendelkezésére, amelyek ráadásul rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.
- Négy napon át fogyassz el két-két nagy adag salátát.
- Az étkezések között egyél idénygyümölcsöt.
- Naponta megengedhetsz magadnak 2-3 szelet teljes kiőrlésű kenyeret is.
- Ígyál vizet, gyógy- vagy gyümölcsteát!
- Használd bátran a kedvenc zöldségeidet, és ízesíts minden fogást friss zöldfűszerekkel.
- Felejtsd el a majonézes dresszingeket, részesítsd előnyben a növényiolajos-ecetes, a kefires, a joghurtos és a citromos változatokat.
- A saláta-alapanyagok közül részesítsd előnyben az ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag paradicsomot, paprikaféléket, kígyóuborkát, retket, lila és újhagymát, sárgarépát, hüvelyeseket, zellert, kukoricát.
Tojásos-joghurtos
Keverj össze 1 db főtt tojás sárgájáját 1 tk dijoni mustárral, 1 ek frissen facsart citromlével és 150 g natúr joghurttal. Ízesítsd apróra vágott petrezselyemzölddel és frissen őrölt borssal.
Fokhagymás-oívaolajos
Zúzz össze 1 kisebb gerezd fokhagymát. Adj hozzá 1/4 tk őrölt köményt, 1 ek citromlevet és 3 ek extra szűz olívaolajat, valamint egy kevés borsot. Kecskesajtos-paradicsomos salátához nagyon finom.
Klasszikus
Keverj össze 4 ek olívaolajat 2 ek borecettel és 1 tk dijoni mustárral. Ízesítheted frissen őrölt borssal, aprított zöldfűszerekkel (pl. tárkony, petrezselyem, snidling, kakukkfű, bazsalikom).
Joghurtos-ecetes
Keverj össze 150 g natúr joghurtot 1 gerezd zúzott fokhagymával, és 2 ek fehérborecettel. Fokhagyma helyett használhatsz snidlinget is.
(4 adaghoz)
Vegyes saláta
Bontsuk leveleire, majd mossunk meg 1 fej salátát (pl. fejes, jég- vagy 2 fej római salátát). Szeljünk csíkokra 1 db kaliforniai paprikát, karikázzunk fel 1 fej lila hagymát és 1 db kígyóuborkát, 4 db paradicsomot pedig daraboljunk fel. A salátát tépkedjük kisebb darabokra, és adjuk hozzá a többi zöldséget, valamint 1 kis doboz lecsepegtetett konzervkukoricát. Klasszikus öntettel tálaljuk.
TIPP: Tehetsz bele 50 g főtt tésztát is.
Mozzarellás paradicsomsaláta
Vágjunk fel cikkekre 8 db paradicsomot. Keverjük össze egy kevés sóval, őrölt fekete borssal, 2-3 ek apróra vágott bazsalikommal, 1 fej apróra vágott lila hagymával, 2 ek borecettel és 1 ek olívaolajjal. Egy tálat béleljünk ki salátalevelekkel, halmozzuk rá a paradicsomsalátát, végül szórjuk meg 125 g felkockázott light mozzarellával.
Csirkés saláta
Főzzünk puhára 1 db teljes csirkemellfilét 2 db tyúkhúsleveskockából készült alaplében. A kihűlt húst vágjuk apró darabokra. Mossunk és szárítsunk meg 1 közepes fej fejes salátát, 50 g rukkolát és 1 kisebb fej endíviát, tépkedjük apróra a leveleket, majd a csirkemelldarabkákkal együtt osszuk el 4 db tányéron. Mossunk meg, vágjunk darabokra 4 db retket, és szórjuk a salátára. Készítsünk öntetet 1 doboz natúr joghurtból vagy kefirből, 1 gerezd zúzott fokhagymából, egy kevés sóból, borsból, és öntsük a salátára.
TIPP: Elfogyaszthatsz mellé 1 szelet korpás kenyeret is.
Sültpaprika-saláta
Tegyünk a felforrósított serpenyőbe 3-3 db piros és zöld színű kaliforniai paprikát, 1-2 db enyhén csípős csilipaprikát, és süssük addig, amíg a bőrük fel nem hólyagosodik, és kissé meg nem barnulnak. Hagyjuk kihűlni, majd szedjük le a héjukat, távolítsuk el a torzsákat, az ereket, a húsukat pedig csíkozzuk fel. Vágjunk négyfelé 2 fej vöröshagymát, és süssük meg ezt is a paprikához hasonló módon. A sült zöldségeket tegyük tálba, ízesítsük borssal, kakukkfűvel, pár csepp citromlével, locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, és hagyjuk kicsit összeérni az ízeket.
TIPP: Egy kevés felkockázott juhsajttal tálald.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.