Érdemes tehát meggondolni, mire fordítjuk az erőinket, illetve azt, hogy bármilyen finom falatok is kínálják magukat, a bevitt táplálék mennyisége arányban legyen a valódi szükségletünkkel: korunk, nemünk, testalkatunk, esetleg vércsoportunk diktálta igénnyel.
A vércsoport szerint ajánlott diéta aránylag újkeletű. Egy amerikai orvos - D’Adamo - egyéb kísérletei során felfigyelt arra, hogy ugyanaz az étel másképp hat különböző emberekre, és a különbséget a vércsoportok másságában találta meg. Véleménye szerint a genetikailag meghatározott szükségletünk alakítja ízlésvilágunkat, s vágyunk a szervezet számára optimálisan hasznosítható ételekre, bár a rossz beidegződések, szokások ettől eltéríthetnek. (Lásd kávézás éhgyomorra, késő esti nehéz, zsíros vacsorák, stresszoldó alkoholfogyasztás.)
Példák igazolják, hogy a helyesen betartott testkontroll diéta mellett a vércsoport szerinti táplálkozás is jelentősen hozzásegít az ideális testsúly megtartásához, illetve megszerzéséhez. Az „az vagy, amit megeszel” elmélet képviselői szerint minden szervezetbe kerülő anyag rombolhat vagy építhet.
A vércsoport diéta alapjául szolgáló vér milyensége már a fogantatás pillanatában meghatározott, s jellemző marad ránk egész életünk során. Épp ezért a világ nagyon sok országában a személyi okmányokban is föltüntetik, mint személyi adatot. Baleseteknél, váratlan kórházi beavatkozásoknál életmentő lehet ez az ismeret.
Ha tudod, milyen a vércsoportod, és szándékodban áll egészségesen étkezni, különösebb gond nélkül elkezdheted ezt a fajta táplálkozást. A vércsoportja alapján bárki megismerheti milyen ételek segítik a jó közérzetét, energiáját, ideális testsúlyát megtartani. És azt is, melyeket érdemes elkerülni.
Az alábbiakban fölsorolunk néhány, a vércsoportok szerint ajánlott, illetve tiltólistára tett élelmiszert.
A O vércsoporthoz tartozók
Bátran ehetnek, ihatnak:
A húsfélék közül: borjúhúst, marhahúst, vadakat, bárányt, nyulat
A tenger és a folyók állatai közül: pontyot, sügért, heringet, lazacot, pisztrángot, makrélát, tonhalat
Tejtermékek közül: szinte csak a kecskesajtot ajánlják
Szójából készített ételeket
Gyümölcsök közül: fügét, szilvát, ringlót, kiegészítőként: almát, ananászt, barackot, körtét, málnát, ribizlit
Zöldségfélék közül: brokkolit, articsókát, salátákat, fokhagymát, karalábét, póréhagymát; kiegészítőként: vajbabot, zöldborsót, édesköményt, újhagymát, tököt
Hüvelyesek közül: a babféléket
Rizsféléket
Árpa és rozs készítményeket
Diót és tökmagot
Fűszerek közül: bármelyik zöldfűszert, petrezselymet, fokhagymát, köményt, cayenne borsot, gyömbért, kurkumát, koriandert, paprikát, mustárt, tárkonyt
Gyógynövények közül: komlót, csipkebogyót, vasfüvet, bodzát, hársfavirágát, borsmentát, zsályát és a cickafarkot.
Kerüljék:
A húsfélék közül: a libát, a kacsát és mindenféle füstöltet
A halak és tenger gyümölcsei közül: a füstölt lazacot, a tintahalat, az ecetes heringet és a kaviárt
Mindennemű tehéntejet és tejterméket
A gabonából készült étkek közül: a búzából készítetteket
A kukoricaféleséget: corn flakes
Zöldségek közül: padlizsánt, avokadót, gombákat, káposztát és a karfiolt
Gyümölcsök közül: az epret, a szedret, a narancsot és a mandarint, a sárgadinnyét
Fűszerek közül: a fehér- és feketeborsot, a szerecsendiót, a vaníliát, a fahéjat és a boreceteket
Kávét és az alkoholféléket – leszámítva egy kevés bort
Az A vércsoporthoz tartozók
Bátran ehetnek és ihatnak:
Halak közül: a pontyféléket, folyami sügért, tőkehalat, pisztrángot, szardíniát, makrélát, nyers lazacot
Mindennemű szójafélét
Lencse és babféleségeket
Kecsketejet, kecskesajtot
Rizsféléket
Zöldségfélék közül: az articsókát, laskagombát, brokkolit, káposztát, karalábét, fokhagymát, póréhagymát, tököt, tormát
Gyümölcsök közül: sárgabarackot, szilvát, ringlót, citromot, áfonyát, meggyet, mazsolát
Len- és olívaolajat
Diót, földimogyorót, tökmagot
Fűszerek közül: minden zöldfűszert, petrezselymet, fokhagymát, mustárt,
gyömbért
Gyógynövények közül: kamillát, ginszenget, csipkebogyót, orbáncfüvet, galagonyát
Kávét
Kerüljék:
A húsféléket minden formában
A folyók és a tenger állatai közül: a legtöbbet, például a harcsát, a csukát, a heringet, az angolnát, az összes héjas tengergyümölcsét, a füstölt lazacot, a tintahalat, nyelvhalat
A tejtermékeket (kivéve a kecsketejet, kecskesajtokat)
Krumplit és a csicsókát
Csicseriborsót és a vörös babot
Gabonafélék közül: a durum lisztet, a teljes őrlésű lisztféléket, búzapelyhet, búzacsírát, búzakorpát
Zöldségek közül: a kínai kelt, a padlizsánt, a csiperkegombát, valamint a káposztákat, paprikaféléket
Gyümölcsök közül: a sárgadinnyét, a rebarbarát, mangót és a mandarint
Az olívaolaj kivételével az összes többit
A kesudiót és a pisztáciát
Fűszerek közül: a borsot, a kapribogyót és a boreceteket
A B vércsoportba tartozók
Bátran ehetnek és ihatnak:
A húsfélék közül: vadakat, bárányt, nyulat
A folyók és a tenger állatai közül: heringet, tőkehalat, folyami sügért, lepényhalat, pisztrángot, lazacot, makrélát, szardíniát és kardhalat
Tejtermékek közül: szinte bármit
Szójaféléket
Gabonafélék közül: kölest, zabot, rozsféléket, rizslisztet
Zöldségek közül: zöldborsót, zöldbabot, brokkolit, padlizsánt, kínai kelt, karfiolt, fokhagymát, poré hagymát, fejes káposztát, karalábét
Gyümölcsök közül: almát, körtét, ananászt, barackot, epret, málnát, áfonyát, bodzát, dinnyét
Vajat, halolajat, olíva és lenmagolajat
Fűszerek közül: bármely zöldfűszert, curryt, cayenne borsot, szegfűszeget, gyömbért, köményt, kardamomot, kurkumát, tormát, paprikát, szerecsendiót, mustárt, sáfrányt, vaníliát
Gyógynövények közül: mentát, zsályát, cickafarkot
Kerüljék:
Húsfélék közül: a libát, a kacsát, csirkét, tyúkot, sertést
A folyók és a tenger állatai közül: az angolnát, az osztrigát, a heringet, a kagylókat, lazacot füstölve, tintahalat
Tejtermékek közül: a penészes sajtokat, az ömlesztett sajtokat és a tejjel készített fagylaltot
Gabonafélék közül: a kukoricalisztet, a hajdinát
Zöldségek közül: kukoricát, tököt, avokádót, retkeket, paradicsomot
Gyümölcsök közül: gránátalmát, rebarbarát
Kukorica-, repce- és szezámolajat
Minden magot és diót
Fűszerek közül: a borsot és a fahéjat
Gyógynövények közül: komlót, martilaput, hársfavirágot, ökörfarkkorót
Az AB vércsoportba tartozók
Bátran ehetnek:
A húsfélék közül: nyulat, pulykát, bárányt
A folyók és a tenger állatai közül: csukát, pontyot, pisztrángot, harcsát, tonhalat, lazacot, nyelvhalat, tőkehalat, kaviárt
Szójaféléket
Tejtermékek közül: sovány tehéntejet, savót, eidami sajtot, ementálit, goudát, kecsketejet és -sajtot
Krumpliféléket
Gabonafélék közül: a rizs minden fajtáját, zabot, a búza bármely fajtáját
Zöldségek közül: a hazaiakból a tököt leszámítva bármelyiket
Gyümölcsök közül: az itthon honosak bármelyikét – a rebarbarán kívül
Olajak közül: az olíva-, repce- és a lenmag olaját
Földimogyorót
Fűszerek közül: az összes zöldfűszert, gyömbért, tormát, curryt, fokhagymát, köményt, kurkumát, szerecsendiót, pirospaprikát, sáfrányt, mustárt, vaníliát, fahéjat
Gyógynövények közül: vasfüvet, kamillát, bodzát, ginszenget, zsályát, borsmentát, galagonyát
Kerüljék:
A húsfélék közül: a baromfiakat, a borjút és a marhát, a sertést, a szarvas és az őz húsát
A tenger gyümölcsei közül a héjasakat, a lazacot füstölve
Tejtermékek közül: a brie, a camambert, a penészes típusúakat, a zsíros tejet és a parmezánt
A hüvelyeseket
A gabonafélék közül: a kukoricát
Gyümölcsök közül: a banánt, a narancsot, a mangót, a gránátalmát
Zöldségek közül: olajbogyókat, retkeket
Olajak közül: a sáfrány, a szezám és a kukorica olaját
Magvak közül: a tökmagot, a mogyorót
Fűszerek közül: a borsokat, a boreceteket, a kapribogyót
Mindenféle égetett szeszt
Gyógynövények közül: a szennalevelet és a fekete teákat
A túlzó tilalmakat vagy éppen túlzó ajánlásokat tartalmazó étrendek alapvetően nem javasoltak. A vércsoportdiéta esetében már a környezeti adottságok sincsenek megfelelő mértékben figyelembe véve, avokádót vagy éppen ananászt már csak környezetvédelmi szempontokból sem ajánlanék fogyasztásra egy olyan vidéken, ahol ezek helyileg nem elérhetőek. Ami táplálkozástudományi szempontból még fontosabb: a vércsoportdiéta ajánlásai tudományosan nem megalapozottak, egy változatos, zöldségeket, gyümölcsöket, gabonaféléket és állati/növényi eredetű fehérjéket megfelelő mértékben tartalmazó étrenddel sokkal inkább biztosíthatjuk szerveztünk számára megfelelő energia- és tápanyagbevitelt. A vércsoport-diétát – ha mindenképp ebben az irányzatban hiszünk - szakember, elsősorban dietetikus segítségével érdemes személyre szabni és átalakítani .
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.