A zöldségturmix könnyen elkészíthető, nagyon egészséges, és ha jó kombináljuk a zöldségeket, gyümölcsöket, valamint ügyesen fűszerezzük, akkor nagyon finom ital. Nevét azért kapta, mert minden esetben kerül bele valamilyen leveles zöldség. A zöld levelek sok esszenciális aminosavat tartalmaznak, valamint egyik fontos összetevőjük a méregtelenítő és lúgosító hatású klorofill. Magas ásványianyag tartalommal rendelkeznek, a jótékony rostokról nem is beszélve. Szerencsére az elturmixolt rostok már kevesebb munkát adnak a gyomornak, így ebben a formában sok zöldség könnyebben emészthető, mintha csak felszelnénk és nyersen ennénk.
A zöld turmixokba a legtöbb esetben nem csak zöldségek kerülnek, hanem a turmix gyümölcsökkel is kiegészíthető, sőt a turmix biztos hátterét általában a gyümölcsök adják. A zöldségek közül a legkedveltebb alapanyagok a sóska, spenót, madársaláta, szárzeller, avokádó, uborka, cukkini, céklalevél, mángold, kínai kel, káposzta, kelkáposzta, de használhatjuk a retek vagy a sárgarépa levelét is.
A gyümölcsök közül választhatjuk a banánt, a különféle bogyós gyümölcsöket, amelyeknek antioxidáns tartalma messze földön híres, de tehetünk a mixbe almát, körtét, mangót, ananászt, narancsot, mandarint, kivit is. A smoothie-ba a friss zöldségek és gyümölcsök mellett tehetünk fagyasztott alapanyagokat is. Épp ezért, amikor az adott – turmixba ideális – gyümölcs vagy zöldség szezonja van, érdemes előre gondolkodni, és kis adagokban lefagyasztani belőlük.
A turmixok ízét nem csak az alapanyagok határozhatják meg, hanem ízesíthetjük is őket különféle fűszerekkel. A legkézenfekvőbb, hogy a zöldturmixba zöldfűszerek kerüljenek, ami igazán jó gondolat, hiszen a legtöbb zöldfűszerünk gyógynövény is egyben, azaz kifejezetten hasznos a szervezet számára. Sok közülük az emésztőrendszeri problémák helyrehozásában igen hatékony, így ezeket nem csak a turmix ízesítése miatt érdemes a zöldségekhez adni, hanem növelik a turmixunk hatékonyságát is.
A zöldfűszerek mellett tehetünk bele citrom- vagy narancshéjat, esetleg egy kis citromlevet is. A különféle biológiai erjesztésű ecetekből is adhatunk a turmixhoz. Ezek között manapság már találni kifejezetten fogyasztásra kialakított, úgynevezett ivóeceteket is, amelyekkel nyugodtan ízesíthetjük a turmixunkat.
A gyümölcsösebb változatokhoz jól megy a gyömbér, de kardamomot is adhatunk hozzá. Az őrölt fahéj, gyömbér, vanília is igazán kellemes összetevője lehet az italunknak. Abban az esetben, ha édesebb, teltebb ízekre vágyunk, egy kis mézzel is gazdagítható a turmix.
A gyümölccsel és zöldséggel készített smoothie gyümölcs-zöldség aránya a legtöbb recept esetében 60-40 százalék, amin természetesen kedvünk és igényünk szerint módosíthatunk. Ha gyerekeknek szeretnénk ilyen formában nyers zöldséget vagy gyümölcsöt adni, akkor a nekik készített italoknál érdemes a gyümölcs arányát kicsit növelni, hogy édesebb, lágyabb összhatást érjünk el, és az ital valóban elnyerje a tetszésüket.
A különféle alapanyagok és fűszerek mellett a smoothie ízvilágához a hozzáadott folyadék is újabb színt adhat. A legtöbb esetben tisztított vízzel javasolják a zöld turmixot hígítani, de természetesen mással is felengedhető. Jó megoldás lehet, ha fehér vagy zöld teával, mandulatejjel, kókusztejjel, kókuszvízzel, préselt zöldség-gyümölcslevekkel vagy épp joghurttal hígítjuk az italunkat.
Ha szeretnénk igazán tartalmassá tenni a turmixot, akkor egy-két teáskanálnyi chia magot is tehetünk bele, vagy a kellemes, mogyorós ízével hódító tört lenmag is kerülhet a smoothie-nkba. A zöldturmix ideális napkezdő fogás, viszonylag alacsony a kalóriatartalma, viszont igen laktató és vitalizáló, így az ebédig biztosan nem leszünk éhesek.
Hozzávalók:
1/2 banán
8 szem eper
1 marék friss bébi spenót
1 evőkanál őrölt lenmag
1 dl mandulatej
Elkészítés: A banánt karikákra vágom, az epret kicsumázom, a spenótot megmosom, lecsöpögtetem. Az összes alapanyagot a turmixba teszem, majd hozzáadom a mandulatejet, és simává mixelem. Pohárba öntöm, majd beleszórom a lenmagot és elkeverem.
Hozzávalók:
1 nagyobb lédús narancs
1/2 banán
1 kivi
1 marék madársaláta
1 teáskanál méz
Elkészítés: A kivit megpucolom, feldarabolom, és a turmixba teszem. Hozzáadom a banánt, a madársalátát, a mézet, ráreszelem a narancs héját. Ezután kifacsarom a narancsot, és a levét a gyümölcshússal együtt a turmixolandókhoz öntöm. A géppel összesimítom, frissiben kínálom.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.