Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Minestrone recept
Minestrone
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A zöldségekből és gyümölcsökből álló zöldturmix hihetetlen vitaminforrás, és bármilyen meglepő: nagyon finom.

A zöldségturmix könnyen elkészíthető, nagyon egészséges, és ha jó kombináljuk a zöldségeket, gyümölcsöket, valamint ügyesen fűszerezzük, akkor nagyon finom ital. Nevét azért kapta, mert minden esetben kerül bele valamilyen leveles zöldség. A zöld levelek sok esszenciális aminosavat tartalmaznak, valamint egyik fontos összetevőjük a méregtelenítő és lúgosító hatású klorofill. Magas ásványianyag tartalommal rendelkeznek, a jótékony rostokról nem is beszélve. Szerencsére az elturmixolt rostok már kevesebb munkát adnak a gyomornak, így ebben a formában sok zöldség könnyebben emészthető, mintha csak felszelnénk és nyersen ennénk.

Gyümölcsből, zöldségből és zöldfűszerekből készül a zöldturmix
Gyümölcsből, zöldségből és zöldfűszerekből készül a zöldturmix

Gyümölcsökkel még finomabb a zöld turmix

A zöld turmixokba a legtöbb esetben nem csak zöldségek kerülnek, hanem a turmix gyümölcsökkel is kiegészíthető, sőt a turmix biztos hátterét általában a gyümölcsök adják. A zöldségek közül a legkedveltebb alapanyagok a sóska, spenót, madársaláta, szárzeller, avokádó, uborka, cukkini, céklalevél, mángold, kínai kel, káposzta, kelkáposzta, de használhatjuk a retek vagy a sárgarépa levelét is.

A gyümölcsök közül választhatjuk a banánt, a különféle bogyós gyümölcsöket, amelyeknek antioxidáns tartalma messze földön híres, de tehetünk a mixbe almát, körtét, mangót, ananászt, narancsot, mandarint, kivit is. A smoothie-ba a friss zöldségek és gyümölcsök mellett tehetünk fagyasztott alapanyagokat is. Épp ezért, amikor az adott – turmixba ideális – gyümölcs vagy zöldség szezonja van, érdemes előre gondolkodni, és kis adagokban lefagyasztani belőlük.

Csupa rost és vitamin a zöldturmix
Csupa rost és vitamin a zöldturmix

A turmixok ízét nem csak az alapanyagok határozhatják meg, hanem ízesíthetjük is őket különféle fűszerekkel. A legkézenfekvőbb, hogy a zöldturmixba zöldfűszerek kerüljenek, ami igazán jó gondolat, hiszen a legtöbb zöldfűszerünk gyógynövény is egyben, azaz kifejezetten hasznos a szervezet számára. Sok közülük az emésztőrendszeri problémák helyrehozásában igen hatékony, így ezeket nem csak a turmix ízesítése miatt érdemes a zöldségekhez adni, hanem növelik a turmixunk hatékonyságát is.

Ízlésünk szerint variálhatjuk

A zöldfűszerek mellett tehetünk bele citrom- vagy narancshéjat, esetleg egy kis citromlevet is. A különféle biológiai erjesztésű ecetekből is adhatunk a turmixhoz. Ezek között manapság már találni kifejezetten fogyasztásra kialakított, úgynevezett ivóeceteket is, amelyekkel nyugodtan ízesíthetjük a turmixunkat.

A gyümölcsösebb változatokhoz jól megy a gyömbér, de kardamomot is adhatunk hozzá. Az őrölt fahéj, gyömbér, vanília is igazán kellemes összetevője lehet az italunknak. Abban az esetben, ha édesebb, teltebb ízekre vágyunk, egy kis mézzel is gazdagítható a turmix.

A gyümölccsel és zöldséggel készített smoothie gyümölcs-zöldség aránya a legtöbb recept esetében 60-40 százalék, amin természetesen kedvünk és igényünk szerint módosíthatunk. Ha gyerekeknek szeretnénk ilyen formában nyers zöldséget vagy gyümölcsöt adni, akkor a nekik készített italoknál érdemes a gyümölcs arányát kicsit növelni, hogy édesebb, lágyabb összhatást érjünk el, és az ital valóban elnyerje a tetszésüket.

Ízesíthetjük zöldfűszerrel, mézzel, gyömbérrel, citrommal is a turmixot
Ízesíthetjük zöldfűszerrel, mézzel, gyömbérrel, citrommal is a turmixot

A különféle alapanyagok és fűszerek mellett a smoothie ízvilágához a hozzáadott folyadék is újabb színt adhat. A legtöbb esetben tisztított vízzel javasolják a zöld turmixot hígítani, de természetesen mással is felengedhető. Jó megoldás lehet, ha fehér vagy zöld teával, mandulatejjel, kókusztejjel, kókuszvízzel, préselt zöldség-gyümölcslevekkel vagy épp joghurttal hígítjuk az italunkat.

Ha szeretnénk igazán tartalmassá tenni a turmixot, akkor egy-két teáskanálnyi chia magot is tehetünk bele, vagy a kellemes, mogyorós ízével hódító tört lenmag is kerülhet a smoothie-nkba. A zöldturmix ideális napkezdő fogás, viszonylag alacsony a kalóriatartalma, viszont igen laktató és vitalizáló, így az ebédig biztosan nem leszünk éhesek.

Ha túl sűrű lenne a smoothie, vízzel, gyümölcslével vagy növényi tejekkel is hígíthatjuk
Ha túl sűrű lenne a smoothie, vízzel, gyümölcslével vagy növényi tejekkel is hígíthatjuk

Mandulatejes spenótturmix

Hozzávalók:
1/2 banán
8 szem eper
1 marék friss bébi spenót
1 evőkanál őrölt lenmag
1 dl mandulatej

Elkészítés: A banánt karikákra vágom, az epret kicsumázom, a spenótot megmosom, lecsöpögtetem. Az összes alapanyagot a turmixba teszem, majd hozzáadom a mandulatejet, és simává mixelem. Pohárba öntöm, majd beleszórom a lenmagot és elkeverem.

Kivis smoothie

Hozzávalók:
1 nagyobb lédús narancs
1/2 banán
1 kivi
1 marék madársaláta
1 teáskanál méz

Elkészítés: A kivit megpucolom, feldarabolom, és a turmixba teszem. Hozzáadom a banánt, a madársalátát, a mézet, ráreszelem a narancs héját. Ezután kifacsarom a narancsot, és a levét a gyümölcshússal együtt a turmixolandókhoz öntöm. A géppel összesimítom, frissiben kínálom.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.