3 étkezési szokás, ami növelheti a cukorbetegség kockázatát

Ismert, hogy az általános egészségi állapotot nagyban befolyásolja az étrend. Az elfogyasztott táplálék mindenre hatással van a hangulatodtól kezdve az energiaszinteden át egészen az alvásod minőségéig. Ha az étrendedből hiányoznak azok a tápanyagok, amelyekre a szervezetednek szüksége van, az számos krónikus betegség kialakulásához vezethet, beleértve az elhízást, a 2-es típusú diabéteszt és még több más betegséget. Kutatók arra keresték a választ, hogy mely táplálkozási tényezők vannak leginkább hatással a cukorbetegségre.
Egy új tanulmány, amelyet idén áprilisban publikáltak a Nautre Medicine folyóiratban megállapította, hogy a kiegyensúlyozatlan étkezési szokások (amit a szerzők általánosságban „rossz étrendnek” neveznek) 2018-ban világszerte több mint 14,1 millió 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához járult hozzá. A 11 vizsgált táplálkozási tényező közül három játszotta a legnagyobb szerepet a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának növelésében: a teljes kiőrlésű gabonák elégtelen fogyasztása, a finomított rizs és búza túlzott fogyasztása, valamint a feldolgozott hús túlzott fogyasztása.
Nem véletlen, hogy ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása növeli a cukorbetegség kockázatát, és krónikusan emelkedett vércukorszinttel jár. A teljes kiőrlésű gabonák tele vannak rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek segítenek lelassítani az élelmiszerek felszívódását, és segítenek a vércukor- és energiaszintet hosszabb ideig egyensúlyban tartani. A finomított gabonák, mint a rizs és a búza, jellemzően a jobban feldolgozott élelmiszerekben találhatók meg, és nem sok rostot tartalmaznak, így gyorsabban égnek el, és vércukorszint-emelkedéshez, majd annak gyors csökkenéséhez vezethetnek. Ha a szervezetben rendszeresen megugrik a vércukorszint, az inzulinrezisztenciához vezethet, és növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A kutatások azt is kimutatták, hogy a feldolgozott hús jellemzően magas telítettzsír-, koleszterin- és nátriumtartalommal rendelkezik, amelyek mindegyike növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Először is: ha több teljes kiőrlésű gabonát szeretnél fogyasztani, próbálj apránként változtatni. Egyél reggelire teljes kiőrlésű kenyeret a fehér kenyér helyett, vagy válassz teljes kiőrlésű tésztát ebédnél normál tészta helyett. Ezen túlmenően csökkentheted a finomított szénhidrátok fogyasztását úgy, hogy lecseréled a régi, hagyományos köreteket, és több barna riszt, quinoát, karfiolrizst, árpát, zabot fogyasztasz. A feldolgozott vörös húsokat pedig más fehérjékkel helyettesít. Jó választás a bab, a hal, a tojás, a sajt, a borsó és a lencse, hiszen ezek mind fehérjében gazdag élelmiszerek, ráadásul gyorsan elkészíthetők és értékes tápanyagokban gazdagok.
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.