Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Puncstorta  recept
Puncstorta
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Csikós tokány recept
Csikós tokány
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Egészséges

3 étkezési szokás, ami növelheti a cukorbetegség kockázatát

A 2-es típusú cukorbetegség szinte népbetegségnek számít. Ha szeretnéd csökkenteni az esélyét, hogy nálad is kialakuljon, fogadd meg tanácsainkat, újítsd meg az étrendedet, hiszen az étkezési szokások apró változtatásai idővel összeadódnak, és nagyban hozzájárulhatnak egészséged védelméhez.

Ismert, hogy az általános egészségi állapotot nagyban befolyásolja az étrend. Az elfogyasztott táplálék mindenre hatással van a hangulatodtól kezdve az energiaszinteden át egészen az alvásod minőségéig. Ha az étrendedből hiányoznak azok a tápanyagok, amelyekre a szervezetednek szüksége van, az számos krónikus betegség kialakulásához vezethet, beleértve az elhízást, a 2-es típusú diabéteszt és még több más betegséget. Kutatók arra keresték a választ, hogy mely táplálkozási tényezők vannak leginkább hatással a cukorbetegségre.

A kiegyensúlyozott vércukorszint nagyon fontos / Fotó: Shutterstock
A kiegyensúlyozott vércukorszint nagyon fontos / Fotó: Shutterstock

Veszélyes a „rossz étrend”

Egy új tanulmány, amelyet idén áprilisban publikáltak a Nautre Medicine folyóiratban megállapította, hogy a kiegyensúlyozatlan étkezési szokások (amit a szerzők általánosságban „rossz étrendnek” neveznek) 2018-ban világszerte több mint 14,1 millió 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához járult hozzá. A 11 vizsgált táplálkozási tényező közül három játszotta a legnagyobb szerepet a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának növelésében: a teljes kiőrlésű gabonák elégtelen fogyasztása, a finomított rizs és búza túlzott fogyasztása, valamint a feldolgozott hús túlzott fogyasztása.

Egyszerű okok

Nem véletlen, hogy ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása növeli a cukorbetegség kockázatát, és krónikusan emelkedett vércukorszinttel jár. A teljes kiőrlésű gabonák tele vannak rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek segítenek lelassítani az élelmiszerek felszívódását, és segítenek a vércukor- és energiaszintet hosszabb ideig egyensúlyban tartani. A finomított gabonák, mint a rizs és a búza, jellemzően a jobban feldolgozott élelmiszerekben találhatók meg, és nem sok rostot tartalmaznak, így gyorsabban égnek el, és vércukorszint-emelkedéshez, majd annak gyors csökkenéséhez vezethetnek. Ha a szervezetben rendszeresen megugrik a vércukorszint, az inzulinrezisztenciához vezethet, és növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A kutatások azt is kimutatták, hogy a feldolgozott hús jellemzően magas telítettzsír-, koleszterin- és nátriumtartalommal rendelkezik, amelyek mindegyike növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A finomított szénhidrátok és a zsíros, egészségtelen ételek fogyasztása megnöveli a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát / Fotó: Shutterstock
A finomított szénhidrátok és a zsíros, egészségtelen ételek fogyasztása megnöveli a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát / Fotó: Shutterstock

Mit tehetsz?

Először is: ha több teljes kiőrlésű gabonát szeretnél fogyasztani, próbálj apránként változtatni. Egyél reggelire teljes kiőrlésű kenyeret a fehér kenyér helyett, vagy válassz teljes kiőrlésű tésztát ebédnél normál tészta helyett. Ezen túlmenően csökkentheted a finomított szénhidrátok fogyasztását úgy, hogy lecseréled a régi, hagyományos köreteket, és több barna riszt, quinoát, karfiolrizst, árpát, zabot fogyasztasz. A feldolgozott vörös húsokat pedig más fehérjékkel helyettesít. Jó választás a bab, a hal, a tojás, a sajt, a borsó és a lencse, hiszen ezek mind fehérjében gazdag élelmiszerek, ráadásul gyorsan elkészíthetők és értékes tápanyagokban gazdagok.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.