Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egészséges

3+1 nyomós érv a szezonális táplálkozás mellett

A szezonális táplálkozás egyre népszerűbb étkezési irányzat, amely az évszaknak megfelelő, időszakosan termő zöldségek és gyümölcsök fogyasztására buzdít. Mivel azonban hozzászoktunk ahhoz, hogy a legtöbb élelmiszerhez folyamatosan hozzájuthatunk, így nem is olyan egyértelmű: miért is fontos ez? A szezonális finomságokról Pintér László őstermelő is mesélt, aki a nyári szamóca termés után ősszel tökök termesztésével is foglalkozik.

1. Frissesség, fél egészség

A folyamatosan széles termékpaletta nagy segítség a változatos táplálkozáshoz, de a szezonon kívüli termények nem mindig olyan dúsak, ízletesek, mint azt szeretnénk. Érdemes tehát odafigyelni az évszakok változására, és arra, hogy milyen friss, idény termények érhetők el a hideg időszakban is. A szezonális táplálkozás előnye, hogy azt használjuk alapanyagként, amit és amikor a természet magától ad. Így vegyszerek nélkül, organikusan kerülhetnek tányérunkra a fogások. A jelenleg szezonális termények közé tartozik a padlizsán, a kelkáposzta, de a legaktuálisabb most mind közül a sütőtök.

2. Változatosság? Garantált!

Az, hogy az évszakoknak megfelelően eszünk, egyáltalán nem jelenti, hogy mindig ugyanazt kell fogyasztanunk. Vegyük például a sütőtököt! Egyre többen keresik az Amerikából származó hokkaido tököt, amely a sütőtök édesebb, Ázsiában is nagyon kedvelt testvére, ráadásul hámozni sem kell. A hokkaido tök héja ehető, így az alapos mosást követően, sült állapotában a héja is értékes, finom része a zöldségnek. Készíthető belőle smoothie, krémleves, sőt, ínycsiklandozó humuszok alapanyaga is.

3. Támogasd a hazait!

A szezonalitással ráadásul még egy jó ügyet támogathatunk: külföldről importált termékek helyett vásároljuk az itthoni termelők áruját! Így nem csak az ökológiai lábnyomunkat csökkenthetjük azáltal, hogy nem terheljük a környezetet a portéka utaztatásával, de a magyar termelők fennmaradásához is aktívan hozzájárulhatunk. A Kifli.hu nem csak a tisztességes felvásárlási árakkal és azonnali fizetéssel támogatja a helyi termelőket, hanem a Kistermelői Együttműködési programjával segíti beszállítóik növekedési törekvéseit is.

- Felelős és a fenntarthatóságot messzemenőkig szem előtt tartó kiskereskedőként az a nem titkolt célunk, hogy a vásárlóink minél inkább a szuperfriss hazai termékeket válasszák, azaz növeljük a magyar termékek részesedési arányát az értékesítésünkben. Ehhez pedig nyilvánvalóan támogatnunk kell a kisebb hazai termelőket, hogy velünk együtt tudjanak növekedni - mondta Szabó Réka, a Kifli.hu értékesítési vezetője.

+ 1: Egy jó történet

Pintér László őstermelő, a szabadszállási Ortofrutta Kft. tulajdonosa. Gyermekkori álmát valósította meg, amikor főiskolai diákhiteléből megvásárolta első palántáit. Családi vállalkozása 2009-óta működik, immáron 50 hektár területen. A környező termelői közösséget összefogva László több helyi gazda terményeit is értékesíti a hazai piacon. Mára közel 60 ember dolgozik azon, hogy gondozzák a terményeket, többek között ezidőtájt a hokkaido tököket. Az ő szezonális zöldségeiket és gyümölcseiket is megvásárolhatjuk a Kifli.hu-n, akik, Lászlóhoz hasonlóan eltökélten hisznek abban, hogy a magyar termékek párjukat ritkítják.

- A Kifli.hu egyik első hazai partnereként 2020 óta dolgozunk együtt azon, hogy a Kiflis vásárlók is könnyedén hozzájussanak az Ortofrutta Kft. gyümölcseihez - tette hozzá az őstermelő. A család saját hokkaido tökös receptjét is megosztotta, amit jó szívvel ajánlanak azoknak is, akik egy tartalmas gulyás-jellegű levesre vágynak, és nem a megszokott krémlevest szeretnék mindig elkészíteni.

Thai ihletésű magyaros tökleves

  • 1 db kicsi hokkaido tök
  • 1 db lilahagyma
  • 2 szál újhagyma zöldjével
  • 2 fokhagyma gerezd
  • 1 db csípős hegyes paprika
  • 1 darab piros csípős paprika
  • 1 db sárgarépa
  • oliva olaj
  • szójaszósz
  • citrom
  • őrölt fekete bors
  • fokhagymás petrezselymes fűszerkeverék
  • koriander mag
  • petrezselyem
  • 250 gramm csirkehús kockázva
  • 2 db kápia paprika és 1 db paradicsom darálva

Elkészítés:

  1. A tököt félbe, majd csíkokra vágom, meghámozom, magtártól megtisztítom. A tököt nagyjából 2 cm-es kockákra vágom.
  2. A lilahagymát felszeletelem, a fokhagymát megpucolom, felaprítom. Az újhagymát, répát és a csípős paprikákat hosszú csíkokra vágom.
  3. Egy serpenyőben olajat hevítek, beleteszem a hagymákat, koriander magot, 5 percig dinsztelem. Hozzáadom a tök darabkákat, répát, paprikát, csirkehúst, és tovább dinsztelem. Majd felöntöm vízzel, fűszerezem, hozzáadom a darált kápia paprikát paradicsommal. Forrás után tíz percig főzöm.
  4. Ekkor beleteszem a petrezselymet. Facsarok bele friss citromlevet, illetve citrom karikákat teszek bele, meglocsolom szójaszósszal. További 5 percig főzöm. Tálaláskor szelet citrommal és friss petrezselyemmel díszítem.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.