Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Puncstorta  recept
Puncstorta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Egészséges

5 zöldség, ami egészségesebb, ha megfőzöd!

spenót
Nyers zöldségben a legtöbb vitamin? Nem mindig! Van néhány olyan közöttük, amely főzve, vagy sütve adja a legtöbb hasznos anyagot szervezetünknek.

Még a vegetáriánusokat is megosztja a kérdés, hogy nyersen, avagy feldolgozva hasznosulnak-e jobban a zöldségek.

Tény, hogy a melegítés hatására bizonyos vitaminok, például a C-vitamin, és számos hasznos enzim szinte teljesen megsemmisülnek. Ugyanakkor a főzés, sütés, grillezés, vagy blanchírozás során a zöldségek kemény sejtfalai megpuhulnak, ami megkönnyítheti a hasznos tápanyagok felszívódását. Mutatunk ötöt, amelyek biztosan ilyenek.

1. Sütőtök – szezonja van

Ez nem lesz nehéz, hiszen viszonylag kevesen akarnak nyers sütőtököt enni, mégis jó tudni, hogy a sütőtökben lévő hasznos anyagok – mint például a béta-karotin, ami a szép narancssárga színét adja – sokkal jobban hasznosulnak sütés, vagy főzés során. Ugyanez igaz egyébként a többi tökféleségre is, például a spárgatökre, vagy a cukkinire. A sütőtökben az a jó, hogy szinte végtelen módon elkészíthető, de akinek nincs kedve bajlódni vele és egyszerűen csak beteszi a sütőbe, az is finom és könnyű vacsorát készíthet magának belőle.


2. Spenót – télen-nyáron

Akik emlékeznek még Popeye-re, azok tudják, hogy azért volt legyőzhetetlen, mert rengeteg spenótot evett. A spenótnak nemcsak a vastartalma magas, hanem gazdag folsavban is, és ez nemcsak az izmosodni vágyó férfiaknak, hanem a terhes és babára vágyó nőknek is nagyon hasznos. A spenót megfőzése ugyan nem növeli a benne található folsav mennyiségét, azt a mennyiséget viszont igen, amennyit meg bírunk enni belőle. Egy hatalmas tál nyers spenótot nem egyszerű legyűrni, főzve viszont ugyanez a mennyiség egy kis adag lesz csupán, mégis megettük vele a szükséges folsavmennyiséget.


3. Paradicsom – szószként is szeressük

Most, hogy véget ért a friss paradicsomok időszaka, megint be kell érnünk a sokszor vízízű üvegházi, vagy messziről érkező, még éretlenül leszüretelt importokkal. De ne keseredjünk el, sütve és főzve ezek is megédesednek, ráadásul a bennük lévő csodálatos antioxidáns, a likopén így sokkal jobban hasznosul. Kemény sejtfalai miatt a friss paradicsom likopéntartalmának mindössze 4-5 százalékát tudjuk hasznosítani, de a főzés után ennek sokszorosát. Arról nem is beszélve, hogy a spagetti és a pizza is sokkal finomabb a házilag készített paradicsomszósszal.


4. Gomba – semmiképpen ne hagyjuk ki

A kalapos finomságot érdemes megpárolni, megfőzni, vagy megpirítani, mivel így sokkal jobban hasznosul a benne lévő szelén és kálium. Ugyanakkor akár nyersen, akár főzve rendkívül hasznos, mivel amellett, hogy tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, tehát teljes értékű fehérjeforrás, még rendkívül alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázóknak is ideális.


5. Sárgarépa – jobban látjuk, ha megfőtt

Azt biztosan mindenki hallotta már, hogy a sárgarépa jót tesz a látásnak. Ez a benne lévő béta-karotin miatt van így, aminek szép színét is köszönheti. A béta karotin a szervezetben A-vitaminná alakul, ami számos egyéb jótulajdonsága mellett a látásunknak is jót tesz, sőt, nemcsak annak, hanem a bőrünk, a hajunk és a körmeink is szebbek lesznek tőle.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.