Még a vegetáriánusokat is megosztja a kérdés, hogy nyersen, avagy feldolgozva hasznosulnak-e jobban a zöldségek.
Tény, hogy a melegítés hatására bizonyos vitaminok, például a C-vitamin, és számos hasznos enzim szinte teljesen megsemmisülnek. Ugyanakkor a főzés, sütés, grillezés, vagy blanchírozás során a zöldségek kemény sejtfalai megpuhulnak, ami megkönnyítheti a hasznos tápanyagok felszívódását. Mutatunk ötöt, amelyek biztosan ilyenek.
Ez nem lesz nehéz, hiszen viszonylag kevesen akarnak nyers sütőtököt enni, mégis jó tudni, hogy a sütőtökben lévő hasznos anyagok – mint például a béta-karotin, ami a szép narancssárga színét adja – sokkal jobban hasznosulnak sütés, vagy főzés során. Ugyanez igaz egyébként a többi tökféleségre is, például a spárgatökre, vagy a cukkinire. A sütőtökben az a jó, hogy szinte végtelen módon elkészíthető, de akinek nincs kedve bajlódni vele és egyszerűen csak beteszi a sütőbe, az is finom és könnyű vacsorát készíthet magának belőle.
Akik emlékeznek még Popeye-re, azok tudják, hogy azért volt legyőzhetetlen, mert rengeteg spenótot evett. A spenótnak nemcsak a vastartalma magas, hanem gazdag folsavban is, és ez nemcsak az izmosodni vágyó férfiaknak, hanem a terhes és babára vágyó nőknek is nagyon hasznos. A spenót megfőzése ugyan nem növeli a benne található folsav mennyiségét, azt a mennyiséget viszont igen, amennyit meg bírunk enni belőle. Egy hatalmas tál nyers spenótot nem egyszerű legyűrni, főzve viszont ugyanez a mennyiség egy kis adag lesz csupán, mégis megettük vele a szükséges folsavmennyiséget.
Most, hogy véget ért a friss paradicsomok időszaka, megint be kell érnünk a sokszor vízízű üvegházi, vagy messziről érkező, még éretlenül leszüretelt importokkal. De ne keseredjünk el, sütve és főzve ezek is megédesednek, ráadásul a bennük lévő csodálatos antioxidáns, a likopén így sokkal jobban hasznosul. Kemény sejtfalai miatt a friss paradicsom likopéntartalmának mindössze 4-5 százalékát tudjuk hasznosítani, de a főzés után ennek sokszorosát. Arról nem is beszélve, hogy a spagetti és a pizza is sokkal finomabb a házilag készített paradicsomszósszal.
A kalapos finomságot érdemes megpárolni, megfőzni, vagy megpirítani, mivel így sokkal jobban hasznosul a benne lévő szelén és kálium. Ugyanakkor akár nyersen, akár főzve rendkívül hasznos, mivel amellett, hogy tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, tehát teljes értékű fehérjeforrás, még rendkívül alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázóknak is ideális.
Azt biztosan mindenki hallotta már, hogy a sárgarépa jót tesz a látásnak. Ez a benne lévő béta-karotin miatt van így, aminek szép színét is köszönheti. A béta karotin a szervezetben A-vitaminná alakul, ami számos egyéb jótulajdonsága mellett a látásunknak is jót tesz, sőt, nemcsak annak, hanem a bőrünk, a hajunk és a körmeink is szebbek lesznek tőle.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.