Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Egészséges

5 zöldség, ami egészségesebb, ha megfőzöd!

spenót
Nyers zöldségben a legtöbb vitamin? Nem mindig! Van néhány olyan közöttük, amely főzve, vagy sütve adja a legtöbb hasznos anyagot szervezetünknek.

Még a vegetáriánusokat is megosztja a kérdés, hogy nyersen, avagy feldolgozva hasznosulnak-e jobban a zöldségek.

Tény, hogy a melegítés hatására bizonyos vitaminok, például a C-vitamin, és számos hasznos enzim szinte teljesen megsemmisülnek. Ugyanakkor a főzés, sütés, grillezés, vagy blanchírozás során a zöldségek kemény sejtfalai megpuhulnak, ami megkönnyítheti a hasznos tápanyagok felszívódását. Mutatunk ötöt, amelyek biztosan ilyenek.

1. Sütőtök – szezonja van

Ez nem lesz nehéz, hiszen viszonylag kevesen akarnak nyers sütőtököt enni, mégis jó tudni, hogy a sütőtökben lévő hasznos anyagok – mint például a béta-karotin, ami a szép narancssárga színét adja – sokkal jobban hasznosulnak sütés, vagy főzés során. Ugyanez igaz egyébként a többi tökféleségre is, például a spárgatökre, vagy a cukkinire. A sütőtökben az a jó, hogy szinte végtelen módon elkészíthető, de akinek nincs kedve bajlódni vele és egyszerűen csak beteszi a sütőbe, az is finom és könnyű vacsorát készíthet magának belőle.


2. Spenót – télen-nyáron

Akik emlékeznek még Popeye-re, azok tudják, hogy azért volt legyőzhetetlen, mert rengeteg spenótot evett. A spenótnak nemcsak a vastartalma magas, hanem gazdag folsavban is, és ez nemcsak az izmosodni vágyó férfiaknak, hanem a terhes és babára vágyó nőknek is nagyon hasznos. A spenót megfőzése ugyan nem növeli a benne található folsav mennyiségét, azt a mennyiséget viszont igen, amennyit meg bírunk enni belőle. Egy hatalmas tál nyers spenótot nem egyszerű legyűrni, főzve viszont ugyanez a mennyiség egy kis adag lesz csupán, mégis megettük vele a szükséges folsavmennyiséget.


3. Paradicsom – szószként is szeressük

Most, hogy véget ért a friss paradicsomok időszaka, megint be kell érnünk a sokszor vízízű üvegházi, vagy messziről érkező, még éretlenül leszüretelt importokkal. De ne keseredjünk el, sütve és főzve ezek is megédesednek, ráadásul a bennük lévő csodálatos antioxidáns, a likopén így sokkal jobban hasznosul. Kemény sejtfalai miatt a friss paradicsom likopéntartalmának mindössze 4-5 százalékát tudjuk hasznosítani, de a főzés után ennek sokszorosát. Arról nem is beszélve, hogy a spagetti és a pizza is sokkal finomabb a házilag készített paradicsomszósszal.


4. Gomba – semmiképpen ne hagyjuk ki

A kalapos finomságot érdemes megpárolni, megfőzni, vagy megpirítani, mivel így sokkal jobban hasznosul a benne lévő szelén és kálium. Ugyanakkor akár nyersen, akár főzve rendkívül hasznos, mivel amellett, hogy tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, tehát teljes értékű fehérjeforrás, még rendkívül alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázóknak is ideális.


5. Sárgarépa – jobban látjuk, ha megfőtt

Azt biztosan mindenki hallotta már, hogy a sárgarépa jót tesz a látásnak. Ez a benne lévő béta-karotin miatt van így, aminek szép színét is köszönheti. A béta karotin a szervezetben A-vitaminná alakul, ami számos egyéb jótulajdonsága mellett a látásunknak is jót tesz, sőt, nemcsak annak, hanem a bőrünk, a hajunk és a körmeink is szebbek lesznek tőle.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.