A paradicsom bőven tartalmaz C-vitamint, káliumot, béta-karotint és likopint, hozzájárul a bőr védelméhez, valamint a negatív stressz okozta szabad gyökök semlegesítéséhez. Mivel a likopin pozitív hatása igazából csak hőkezelés után érvényesül, fogyasszuk gyakran házilag készített lé formájában, illetve sűrített változatban is.
Ennyit egyél belőle!
A legjobb, ha napi rendszerességgel az asztalunkra kerül. Szerencsére a piros szín megőrzésének érdekében a paradicsomot csak kímélő eljárással, hőkezelés során lehet tartósítani, ezért a likopin még a ketchupban is megtalálható!
Az ízletes csemege magas gyümölcscukor-tartalma miatt gyorsan biztosítja az agy működéséhez elengedhetetlen glükózt, egyes betegségeknél csökkenti a vér húgysavszintjét, és gyorsítja a káros anyagok vesén keresztüli kiürülését.
Ennyit egyél belőle!
Érési szezonban együnk naponta 10-15 dekányi gyümölcsöt, de fagyasztott formában is érdemes beiktatni az étrendünkbe vagy a sütinkbe.
A savanyú káposzta remek C-vitamin-forrás, már 10-15 dkg is fedezi napi szükségletünket. A nélkülözhetetlen C-vitamin gyorsítja a sebgyógyulást és a kötőszövet regenerációját, továbbá részt vesz a csont- és porcképzésben. Rosttartalma segíti a bélmozgást, és támogatja a bélflórát.
Ennyit egyél belőle!
Naponta egy-két alkalommal nyugodtan ehetünk belőle.
A tengeri halakban található omega-3 zsírsavak rugalmassá teszik az érfalakat, csökkentik a vérnyomást, mérséklik a vérrögök, illetve a szívritmuszavar kialakulásának kockázatát, továbbá segítik az izmok regenerálódását. A tengeri hal és/vagy halolaj rendszeres fogyasztása egyúttal támogatja az idegrendszer egészséges működését, s ezáltal javítja az általános közérzetünket. A magas fehérjetartalom hozzájárul a májszövet regenerálódási folyamatához.
Ennyit egyél belőle:
Hetente 2-3 alkalommal legyen része a napi menünek.
A hagymaféléknek magas a rosttartalma, valamint sok kvercetin flavonoidot tartalmaznak, ezért segítenek a szív egészségének megőrzésében; ezenfelül közömbösítik a gyomorfekély kialakulásáért felelős, káros Helicobacter pylori nevű baktériumot. Ugyancsak hatékonyak a legkülönbözőbb daganatos betegségek elleni harcban.
Ennyit egyél belőle:
Fogyasszuk naponta. Ízletes alapanyag, akár főzve, akár salátákba keverve.
A dió magas E-vitamin-tartalma segíthet, hogy elkerüljük a depressziót és az Alzheimer-kórt, fogyasztása jótékony hatással van a koleszterinszintre. Remek segítség a bőr rugalmasságának megőrzéséhez. Érdemes paradicsommal együtt fogyasztani, mivel ez esetben a tüdőt is erősíti.
Ennyit egyél belőle:
Napi öt-hat szem az ajánlott mennyiség.
Jól felszívódó kalcium-, kálium-, magnézium- és B-vitamin-forrás, fogyasztásával ugyanakkor hasznos probiotikumokat is bőségesen juttatunk a szervezetünkbe. Támogatja az emésztőrendszer, illetve az immunrendszer működését, a benne található esszenciális aminosavak pedig a máj egészségének megóvásához elengedhetetlenek.
Ennyit egyél belőle:
Jól tesszük, ha 2-4 dl joghurtot eszünk naponta.
Kitűnő szénhidrátforrás, valamint rengeteg B-vitamint tartalmaz, amely nélkülözhetetlen az agyi funkciók optimális működéséhez. Bizonyos esetekben segít, hogy a szervezetben kialakult ödémák kiürüljenek, és a vese állapotát is pozitívan befolyásolja.
Ennyit egyél belőle:
Hetente egy-két alkalommal fogyasszunk egy adagot.
A közkedvelt gyümölcs pektintartalma kiváló tápanyagként szolgál az egészséges bélflóra számára, gyulladt gyomornyálkahártya esetén pedig kimondottan ajánlott a diétához: kímélő és jótékony hatású étel.
Ennyit egyél belőle:
Valamennyien ismerjük a régi mondást, miszerint napi egy alma az orvost távol tartja.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.