Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Egészséges

A 25 legegészségesebb étel, amit mindenképp fogyasztanod kell!

gyümölcsök
A következő frissítő, szépítő és hangulatjavító finomságok az év minden szakaszában létfontosságúak a szervezet számára. Csempészd be őket mindennap a saját és családod étrendjébe!

1. Kivi

Rengeteg C-vitamint tartalmaz. Mivel serkenti az emésztést, bátran beilleszthető a diétába is. Ha turmixot készítesz, tej helyett ásványvízzel keverd össze a gyümölcsöt, így nem lesz keserű mellékíze az italnak.


 

2. Ribizli

Az apró, piros szemek tele vannak C-vitaminnal, és a csontok és a fogak egészségének megőrzését is segítik. Ha érzékeny a gyomrod, keverd túróba a ribizliszemeket, ne magában edd.

3. Narancs

A többi citrusféléhez hasonlóan fontos téli vitaminforrás. Azt már kevesebben tudják, hogy sportolás után, illetve a nyári melegben ez a legjobb nedvességpótló a szervezet számára.

4. Joghurt

Naponta egy pohár joghurt segít megőrizni a bélflóra épségét, és így hozzájárul az immunrendszer megerősítéséhez. A cukrozott gyümölcsjoghurtok helyett válaszd a natúr változatot!

5. Paradicsom

Igazi frissítő finomság, mivel 95% a folyadéktartalma. Gazdag magnéziumban, káliumban, kalciumban, vitaminokban és rostban.

6. Citrom

Nem csak az illata finom, az anyagcserére is kedvező hatással van. Igazi magnéziumbomba, így a kedélyállapotot is azonnal javítja. Reggelente igyál meg egy nagy pohár ásványvizet, amiben keverj el egy fél citrom levét.

7. Tofu

A fehérjedús, szénhidrátban szegény „húspótló” gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Sokféleképpen elkészíthető: grillezd vagy pácold karakteres fűszerekkel.

8. Füge

Igazi szárított csemege, amellyel olyan alapanyagokat vihetsz be a szervezetedbe, mint a kálium, kalcium, foszfor, magnézium és vas. A szárított fügét tartsd a hűtőben, hogy minél hosszabb ideig friss maradjon!

Fügés receptek >>>

9. Datolya

A fügéhez hasonlóan ebben is rengeteg kalcium, kálium, magnézium és vas van. Sportolás, edzés előtt kapj be pár szemet, hogy erőre kapj!

10. Tej

Fél liternyi 60 százalékban fedezi a felnőttek számára szükséges napi kalciumbevitelt, így rendszeres fogyasztásával sokat tehetsz a csontjaid és a fogaid egészségéért. Desszertként is megállja a helyét: turmixolj össze vele finom gyümölcsöket, és édesítsd mézzel az italt

11. Kukorica

A szemek rostos héja hatásos székrekedés ellen. Olaja a koleszterinszint csökkentésében segít. Nyáron fogyassz főtt kukoricát, egy kis vajjal a tetején!

12. Padlizsán

Kevés benne a kalória, magas víztartalma miatt mégis hamar telít. Nem beszélve arról, hogy kálium-, foszfor- és magnéziumtartalmának köszönhetően igazi ásványianyag-bomba! Mivel bármennyi olajat képes felszívni, inkább grillen vagy sütőben készítsd el.

Padlizsán receptek >>>

13. Dió

A szívbarát étrend elengedhetetlen alapanyaga, mivel csökkenti a „rossz” LDL-koleszerin szintjét. Olaja a bőr, a körmök és a haj szépítője. Érdemes hűtőben tartani, hogy minél tovább ízletes csemege maradjon.

Diós receptek >>>

14. Köles

Lúgosító hatású gabona. A benne lévő szilícium és vegyülete, a kovasav fontos szerepet játszik a a csontképzésben, valamint erősíti a kötőszövetet, a hajat, a körmöket. A főtt kölest keverd joghurtba, és ízesítsd gyümölccsel.

15. Paprika

Sárga, piros, zöld, nyersen, őrölve vagy sütve-főzve: minden formájában kötelező eleme az egészséges étrendnek! Közismerten magas C-vitamin-tartalma mellett A-vitaminban is gazdag, így a bőr ellenálló képességét is növeli.

16. Hal

Gyakran halljuk, hogy együnk több halat. Nem véletlenül ajánlják ezt a szakemberek: e táplálék egészségvédő hatása a benne lévő többszörösen telítetlen zsírsavakban rejlik. Ilyen szempontból a zsíros tengeri halak (pl. lazac) fogyasztása a legkedvezőbb. Az édesvíziek közül zsírosabb a ponty, a harcsa, az angolna, szárazabb a busa, az amur, a süllő, a pisztráng.

Halas receptek >>>

17. Sárgabarack

Gyönyörű sárga színét a benne lévő béta-karotinnak köszönheti. Ez az antioxidáns védi a szívet, az érrendszert, valamint a sejteket a daganatos betegségek ellen. Nem utolsósorban a sárgabarack jó hatással van a bőrre, nyáron például segíti a barnulást.

18. Avokádó

A bőrszépítés legkedveltebb csodaszere, mert magas E-, B-, C- és A-vitamin-tartalmának köszönhetően segíti a sejtmegújító folyamatokat. Turmixolj össze egy nagyobb példányt natúr joghurttal, egy-egy csipet sóval, borssal, és már kész is a finom mártogatós!

Receptek avokádóval >>>

19. Eper

Gazdag kalciumban, káliumban és vasban, segíti az emésztést és a veseműködést. Fogyasztása növeli az antioxidánsok szintjét a vérben, így csökkenti az öregedés hatásait. A mosatlan, hűtőszekrényben tárolt eper tovább friss marad.

Epres receptek >>>

20. Alma

Salaktalanító, méregtelenítő hatású, a vese és a máj működését is szabályozza. Egyaránt segít a hasmenés és a székrekedés enyhítésében. Az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú gyümölcsünk. Ha egy kis édességre fáj a fogad, csurgass egy kis mézet almaszeletekre, és szórd meg fahéjjal.

Almás receptek >>>

21. Burgonya

Lúgosító hatású, ezért ideális a szervezet méregtelenítéséhez. Jelentős káliumtartalma miatt fogyasztása szabályozza a szervezet vízháztartását, ödémára hajlamos, magas vérnyomásos, vesebajos betegeknek különösen ajánlott a fogyasztása. Figyelem: az olajban sült változatok energiatartalma igen magas, ezért inkább a főtt formában fogyaszd!

22. Rizs

Csekély nátriumtartalmánál fogva különösen hasznos a fogyasztása magas vérnyomás, túlsúly, szívelégtelenség, vizenyőképződés esetén. Diétához is kiváló, hetente beiktathatsz például egy rizsnapot. A hagyományos fehér helyett fogyassz inkább barna rizst.

23. Vörös káposzta

Gazdag élelmi rostokban, így hamar telít, ráadásul kiváló antioxidáns-forrás, ezáltal segít megakadályozni a rákos sejtek kialakulását. Próbáld ki: készíts salátát vörös káposztából és narancsszeletekből!

24. Uborka

Víztartalma rendkívül magas, kb. 96%. A kutatások szerint legfőbb hatóanyagai a héjában vannak. Kozmetikai szerekben is gyakran használják mint természetes hidratálószert.

25. Cseresznye

Vértisztító, gyulladáscsökkentő hatású, és az egyensúlyából kibillent hormonháztartást is gyorsan helyreállítja. Lehetőleg frissen fogyaszd. Jól bírja a mélyhűtést, vitaminjai ilyenkor is megmaradnak.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.