Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mákos guba  recept
Mákos guba
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Egészséges

Az aranyló mezők ajándékai: ismerkedés a gabonafélékkel – 1. rész

Péksütemények, tészták, reggelizőpelyhek, müzlik, kásák és különböző köretek – gabona számtalan formában kerülhet a tányérunkra. Sokat halljuk, hogy hanyagoljuk a fehér lisztes termékeket, és ez ma már nem is okoz nehézséget, ha megismerjük, milyen sok egészséges gabonaféle létezik.

Egyetlen napunkat sem tudjuk elképzelni gabonafélék nélkül. Ez nem csoda, hiszen az étkezésünk felét ez teszi ki. A Fanny magazin összegyűjtötte, hogy mi mindent érdemes tudni a gabonákról.

Gabonák nélkül nem tudjuk elképzelni az életet
Gabonák nélkül nem tudjuk elképzelni az életet

Van benne valami!

A gabonákról általánosságban elmondható, hogy jelentős az ásványi anyag, vitamin, nyomelem és esszenciális aminosav tartalmuk. Ásványi anyagok közül főként kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vitaminok közül az A-, B-, E-vitamin tartalmuk jelentős. A gabonaféléknek emellett különösen magas a rosttartalmuk, így javítják az emésztést.

Teljes kiőrlésű – tényleg jobb?

A közhiedelemmel ellentétben a teljes kiőrlésű pékárukat sem lehet korlátlan mennyiségben falni, hiszen szénhidráttartamuk szinte ugyanannyi, mint a fehér, finomított társaikénak. A lényeges különbség az, hogy a hagyományos, finom őrlésű, fehér lisztek esetén a gabonát megfosztják a gabonaszemek külső rétegeitől, így csak a mag marad. A teljes kiőrlésű lisztekben viszont benne van a gabonaszem korpa és csíra is, ennek köszönhetően jóval magasabb a rost, fehérje, vitamin, és ásványi anyag tartalmuk. A teljes kiőrlésű gabonafélék a vízben nem oldódó rostok legkiválóbb forrásai, melyek nem emésztődnek meg, csupán áthaladnak emésztőrendszerünkön. Azon túl, hogy fokozzák a teltségérzetet, és lassítják a felszívódást, növelik a bélsár tömegét. Elegendő folyadékellátottság mellett, megakadályozzák a székrekedést, ezzel csökkentve a vastagbélgyulladás, valamint a daganatos megbetegedések kockázatát. A megfelelő mennyiségű rostfogyasztás olyan súlyos állapotok kialakulásának esélyét csökkentik, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, elhízás, cukorbetegség, daganatos megbetegedések.

Ismerjük meg ezeket!

1. Búza

  • Durumbúza

Előnye a hagyományos búzához képest, a magasabb fehérjetartalma mellett az, hogy a durumbúza keményítőszemcséi lebontása sokkal lassabb, emiatt a felszívódása is. Durumbúzával leginkább tészták alapanyagaként találkozhatunk, vagy az egyre divatosabb kuszkusz formájában, amely a hántolt, őröletlen vagy durvára őrölt durumbúzából készült dara. Szintén egyre népszerűbb a bulgur, ami nem más, mint tört durumbúza.

  • Tönkölybúza

Fehérjetartalma hatszor magasabb, mint a hagyományos búzáé, plusz előnye, hogy a kiváló aminosav összetétel miatt, ez a fehérjetartalom jobban hasznosítható a szervezet számára.

  • Graham liszt

Ez is lassabb felszívódású, ennek oka főként a nagyobb szemcseméret. A Graham liszt étkezési búzából őrölt liszt, amely a gabonaszem héjrészeit, azaz a korpát is tartalmazza. Rosttartalma, vitamin és ásványi anyag tartalma magasabb, mint a hagyományos búzáé.

A teljes kiőrlésű tészta jó választás / Fotó: Shutterstock
A teljes kiőrlésű tészta jó választás / Fotó: Shutterstock

2. Rozs

Rozsból készült termékek estében is érdemes arra törekedni, hogy a teljes kiőrlésű változatokat válasszuk. Alacsony sikértartalma miatt nem lehet belőle olyan laza, ropogós héjú kenyeret sütni, mint búzából, tehát a belőle készült pékáru tömörebb szerkezetű, törékenyebb – ezért is keverik búzaliszttel különböző arányban. A rozs koleszterincsökkentő hatású, emellett fogyasztásával megelőzhető a székrekedés és enyhíti az aranyeres panaszokat. Rendszeres fogyasztása serkenti a vérkeringést, tisztítja az érfalakat, méregteleníti a szervezetet.

3. Árpa

A hántolt árpa, más néven gersli vagy árpagyöngy, a tradicionális zsidó konyha meghatározó alapanyaga, amely fontos alkotóeleme a sóletnek. Emellett felhasználható a töltött káposztába rizs helyett, de levesbetétnek is fantasztikus, és akár desszertkészítéshez is felhasználható. Jótékony hatással van az idegrendszerre, a szívműködésre, a vércukor-, valamint a koleszterinszintre.

4. Zab

Tejjel, gyümölcsökkel kiváló reggeli kása készíthető belőle, lisztjével helyettesíthető a hagyományos finomliszt, zabpehellyel helyettesíthetjük a fasírthoz használandó zsemlét, rakott ételekben kiváltható vele a rizs. Túrógombócba is tehetjük búzadara helyett. A zabot, bár hántolt termék, nem fosztják meg a korpa- és csíra részétől, így a magas rosttartalma. Ezáltal csökkenti a koleszterinszintet, valamint magához vonja a vizet, megduzzad, kitölti a beleket, és hosszan tartó teltségérzetet biztosít. Lassabb felszívódása révén egyenletesebben emeli a vércukorszintet.

Egészséges és finom reggeli a zabkása / Fotó: Shutterstock
Egészséges és finom reggeli a zabkása / Fotó: Shutterstock

5. Köles

Felhasználható köretként, vegetáriánusok előszeretettel fogyasztják fasírt formájában, vegánok pedig ezzel helyettesíthetik a túrót. Kínából származó ősi gabonaféle, amely könnyen emészthető. Gyakori fogyasztása védelmet nyújt a depresszió és a fáradtság ellen.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.