Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egészséges

Óvatosan a D-vitaminnal - ha túladagoljuk, kórház lesz a vége!

Az immunrendszer és a csontozat erősítésére sokan szednek kapszula formában D-vitamint, de a legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy az ajánlott napi mennyiségnél többet bevenni kifejezetten veszélyes is lehet.

Visszatérő hányás, hányinger, hasi fájdalom, lábgörcsök, fülcsengés, szájszárazság, fokozott szomjúság, hasmenés, és 12,7 kg súlyvesztés – ezek voltak a tünetei annak a középkorú brit férfinak, akit a háziorvosa azonnali kivizsgálásra küldött a helyi kórházba. A férfiról a vizsgálatok során kiderült, hogy a veséi nem működnek megfelelően, nagyon magas a kalciumszintje, enyhén emelkedett a magnéziumszintje, emellett pedig a D-vitamin szintje hétszerese volt az elegendőnek tartottnak.

Az orvosok számára ekkor nyilvánvalóvá vált: a férfi D-vitamin-túladagolásban, másnéven hipervitaminózis D-ben szenved – számolt be az esetről a BMJ Case Reports című orvosi folyóirat. Ez az állapot akkor állhat elő, ha a D-vitamint táplálékkiegészítőkön keresztül fogyasztjuk, és a napi megengedett mennyiségnél többet viszünk be a szerveztünkbe. Fontos tudni, hogy ezt kizárólag a kiegészítők okozhatják, nem pedig a táplálkozás vagy a napozás, mivel a szervezet nem tudja szabályozni a kiegészítőkkel bevitt D-vitamin mennyiségét.

A D-vitamin túladagolható, ami súlyos tünetekkel járhat! (Fotó: Shutterstock)
A D-vitamin túladagolható, ami súlyos tünetekkel járhat! (Fotó: Shutterstock)

Veszélyes vitaminkúra

A diagnózist a páciens beszámolója is alátámasztotta: elmondta ugyanis, hogy a problémák körülbelül egy hónappal azután kezdődtek, hogy egy táplálkozási szakember tanácsára intenzív vitaminkúrába kezdett, mely közel három hónapig tartott.

Naponta több mint 20 étrend-kiegészítőt szedett nagy dózisban: D-vitamin 50000 mg (a napi szükséglet 600 mg vagy 400 NE), K2-vitamin 100 mg (napi szükséglet 100-300 μg); C-vitamin, B9-vitamin (folsav) 1000 mg (napi szükséglet 400 μg); B2-vitamin (riboflavin), B6-vitamin, omega-3 2000 mg naponta kétszer (napi szükséglet 200-500 mg), valamint számos más vitamin, ásványi anyag, tápanyag és probiotikus kiegészítőt.

Bár a tünetek kialakulásakor abbahagyta a termékek szedését, a tünetei nem múltak el. Nyolcnapos kórházi tartózkodása alatt intravénásan folyadékot kapott, hogy átmossák a szervezetét, de ez sem volt elég: két hónappal később a D-vitamin-szintje még mindig kórosan magas volt, bár a kalciumszintje normalizálódott.

A napsütés rendkívül fontos a D-vitamin termelődése szempontjából, de a mennyisége nem elegendő - főleg a téli hónapokban (Fotó: Shutterstock)
A napsütés rendkívül fontos a D-vitamin termelődése szempontjából, de a mennyisége nem elegendő - főleg a téli hónapokban (Fotó: Shutterstock)

aKKOR TEHÁT Mennyi D-vitamint szedjünk és hogyan?

A D-vitaminról tudni kell, hogy csak a nevében vitamin: a hatásait tekintve valójában egy hormonról van szó. Elsősorban a nap ultraibolya-B sugarainak köszönhetően, a bőrben termelődik, vagy kisebb részben a táplálékkal jut a szervezetbe az „előanyaga”, amely ezt követően több átalakulással formálódik a végső, biológiailag igazán aktív anyaggá.

"Hazánkban a késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakban a napsugárzás nem elegendő a szükséges mennyiség megtermeléséhez, tehát októbertől márciusig Magyarországon nincs megfelelő D-vitamin-forrás" – mondta el korábban dr. Takács István, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság (MOOT) főtitkára.

"Mivel a táplálékaink csak igen kis mértékben tartalmazzák, tavaszra mindenkinek kiürül a D-vitamin-raktára. Hozzáteszem, ahhoz, hogy a megfelelő, a szakértők által javasolt mennyiségű vitamin bejusson a szervezetünkbe, még a nyári napsütés sem feltétlenül elegendő. Az egészségesnél jóval több időt kellene a tűző napon tölteni, ha kizárólag így szeretnénk feltölteni a szervezet D-vitamin-készletét" - mondta.

A D-vitamint tehát pótolni kell, mégpedig táplálékkiegészítőkkel – de csak mértékkel, és mindig szem előtt tartva az orvosok szakvéleményét.

A D-vitaminok közül a D3-vitamin a legelőnyösebb a szervezet számára, ebből a Magyarországon javasolt, nyugodt szívvel fogyasztható napi vitamin-dózisok így néznek ki nemenként és korcsoportonként bontva:

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.