Dubarry-csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Epres blondie
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus grízgaluska leves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Körömpörkölt csülökkel
Hagymás rostélyos
Klasszikus kuglóf
Káposztás tészta egyszerűen
Vadas marha
Dödölle - az eredeti recept
Mákos guba
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Finomfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kínai szezámmagos csirke
Egészséges

10 ok, miért együnk minél több gyömbért!

Hazánkban még kevésbé népszerű ez a csodálatos növény, pedig igen sokoldalú: ellenállóbbá teszi a szervezetet, elűzi a fájdalmat, de a rosszullétet is enyhíti.

A Távol-Keleten több mint 3000 éve ismerik és használják gyógy- és fűszernövényként a gyömbért. A hagyományos kínai gyógyászatban és az indiai Ájurvédában is fontos szerepet tölt be a betegségek kezelésben, valamint a test és a lélek harmonizálásában, ugyanis egyensúlyt teremtő alkotórésznek tartják.

Gyömbértea >>>

Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, 100 g friss gyömbérben 17 mg kalcium, 4 mg C-vitamin, 11 g szénhidrát, 0,7 g zsír, 330 mg kálium és 61 kcal rejlik. A sokoldalú gumó a szubtrópusi és trópusi országokban honos. Legfőbb termelői: Kína, India, Japán és Nyugat-Afrika.

Erő az ereknek

Pontosan az teszi a gyömbért sokoldalú természetes gyógyszerré, ami az ízét is adja: az illóolajai és az aromái. A kutatókat leginkább az erős növényi gyömbérolaj foglalkoztatja, amely kémiailag az aszpirin hatóanyagához hasonlít, ennek megfelelően vérhígító hatása van. A gyömbér rendszeres fogyasztása esetén csökken az érszűkület kockázata, valamint az agyvérzésre és a trombózisra való hajlam.

A gyömbérolaj a fájdalmat is csökkenti. Nem véletlen, hogy a hagyományos kínai gyógyászatban a migrén kezelésére javasolják.

A has barátja

A gyömbér felfúvódások és gyomorbántalmak esetén is segít. Hatóanyagai ingerlik a nyálkahártya receptorait a gyomorban és a belekben, ennek köszönhetően ösztönzőleg hat a gyomor- és epesavképződésre, illetve az emésztésre. Mindez – rendszeres fogyasztása esetén – védelmet nyújt a gyomorfekély ellen.

CSODAFŰSZER: A GYÖMBÉR >>>

A távol-keleti gumó az utazás során jelentkező hányás és rosszullét, illetve tengeribetegség esetén is remek gyógyító. Segít a friss gyömbér rágcsálása, de a gyógyszertárban kapható gyömbérkapszula szedése is. Kiváló szer a műtétek utáni, illetve a terhesség alatti rosszullétek csökkentésére.

Mivel szabályozza a gyomorsavműködést, rágcsálásával csökkenthető a kiadós italozások utáni másnaposság is.

Frissen jobb!

Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a gyömbérgumók feszesek és simák legyenek. Frissen reszelve adhatjuk a levesekhez, a szárnyasokhoz vagy a bárányhúsból készült fogásokhoz, de jó a tenger gyümölcsei és a halak fűszerezéséhez is. Különösen akkor érvényesül az íze, ha a sütés-főzés végén adjuk az ételhez. Különleges ízt ad az édességeknek, mézeskalácshoz, gyümölcsrizshez, lekvárhoz vagy gyümölcssalátához egyaránt használhatjuk. Hámozatlanul néhány hétig tárolhatjuk a hűtőszekrény zöldségrekeszében. Reszelve vagy pürésítve fagyasztható, így 6-12 hónapig áll el.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.