A Távol-Keleten több mint 3000 éve ismerik és használják gyógy- és fűszernövényként a gyömbért. A hagyományos kínai gyógyászatban és az indiai Ájurvédában is fontos szerepet tölt be a betegségek kezelésben, valamint a test és a lélek harmonizálásában, ugyanis egyensúlyt teremtő alkotórésznek tartják.
Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, 100 g friss gyömbérben 17 mg kalcium, 4 mg C-vitamin, 11 g szénhidrát, 0,7 g zsír, 330 mg kálium és 61 kcal rejlik. A sokoldalú gumó a szubtrópusi és trópusi országokban honos. Legfőbb termelői: Kína, India, Japán és Nyugat-Afrika.
Pontosan az teszi a gyömbért sokoldalú természetes gyógyszerré, ami az ízét is adja: az illóolajai és az aromái. A kutatókat leginkább az erős növényi gyömbérolaj foglalkoztatja, amely kémiailag az aszpirin hatóanyagához hasonlít, ennek megfelelően vérhígító hatása van. A gyömbér rendszeres fogyasztása esetén csökken az érszűkület kockázata, valamint az agyvérzésre és a trombózisra való hajlam.
A gyömbérolaj a fájdalmat is csökkenti. Nem véletlen, hogy a hagyományos kínai gyógyászatban a migrén kezelésére javasolják.
A gyömbér felfúvódások és gyomorbántalmak esetén is segít. Hatóanyagai ingerlik a nyálkahártya receptorait a gyomorban és a belekben, ennek köszönhetően ösztönzőleg hat a gyomor- és epesavképződésre, illetve az emésztésre. Mindez – rendszeres fogyasztása esetén – védelmet nyújt a gyomorfekély ellen.
A távol-keleti gumó az utazás során jelentkező hányás és rosszullét, illetve tengeribetegség esetén is remek gyógyító. Segít a friss gyömbér rágcsálása, de a gyógyszertárban kapható gyömbérkapszula szedése is. Kiváló szer a műtétek utáni, illetve a terhesség alatti rosszullétek csökkentésére.
Mivel szabályozza a gyomorsavműködést, rágcsálásával csökkenthető a kiadós italozások utáni másnaposság is.
Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a gyömbérgumók feszesek és simák legyenek. Frissen reszelve adhatjuk a levesekhez, a szárnyasokhoz vagy a bárányhúsból készült fogásokhoz, de jó a tenger gyümölcsei és a halak fűszerezéséhez is. Különösen akkor érvényesül az íze, ha a sütés-főzés végén adjuk az ételhez. Különleges ízt ad az édességeknek, mézeskalácshoz, gyümölcsrizshez, lekvárhoz vagy gyümölcssalátához egyaránt használhatjuk. Hámozatlanul néhány hétig tárolhatjuk a hűtőszekrény zöldségrekeszében. Reszelve vagy pürésítve fagyasztható, így 6-12 hónapig áll el.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.