Mely ételek vannak jó hatással az idegrendszerre? Pontosabban: melyik vitamin segíti a működését?
Idegrendszer kétféle van! Remélhetőleg arra gondolsz, hogy milyen ételek, tápanyagok járulnak hozzá a kiegyensúlyozott, stresszfeldolgozó, mindennapi idegeskedéstől megvédő, a megfelelő koncentrációt biztosító idegrendszerünk karbantartásához.
Induljunk ki abból, hogy eleget alszol, és megfelelő körülmények között. Ebben az esetben elsősorban a vízben oldódó B-vitamin-család egyes tagjai, azaz a B1-vitamin (gabonafélék, olajos magvak, állati eredetű élelmiszerek), a B2-vitamin (zöldség-, gyümölcs-, gabonafélék, állati eredetű élelmiszerek), a B6-vitamin (máj, halak, olajos magvak), a niacin (állati eredetű élelmiszerek, hüvelyesek, olajos magvak, gabonafélék) vannak segítségedre.
Másodsorban a központi idegrendszer napi szénhidrát-glükóz igénye akár a 120-140 g-ot is elérheti. Ez leggyorsabban cukorral elégíthető ki (pl. szőlőcukor), de hosszabb távon jobb, egészségesebb megoldást jelent, ha inkább zöldség-, gyümölcs- és gabonafogyasztással biztosítod a tested számára szükséges mennyiséget! A felesleg ugyan elraktározódik, ám 24 órán belül ki is ürül, így fontos az utánpótlás! Ha mégis inkább az édesség mellett döntesz, az, bizony, hízáshoz vezethet!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.