Az almát évszázadok óta gyógyító erejű gyümölcsként tartják számon. Mitől olyan egészséges? A Borsonline összegyűjtötte, mi történik a testünkkel, ha minden nap megeszünk egy almát!
Az alma rászolgált a vitaminbomba névre, ugyanis 20-szor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék. C-vitamin az immunrendszer élénkítésén túl a sejtkárosító szabad gyököket is megköti, jó közérzetet biztosít, növeli az energiaszintet és javítja az általános erőnlétünket. Nem árt tudni, hogy hő hatására a vitaminok közel 70 százaléka elpusztul, fogyassz tehát minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt!
Egy tanulmányban 68 reflux betegségben szenvedő ember vett részt, és az eredmények kimutatták, hogy 4 héten át tartó napi fogyasztása jelentősen csökkentette a gyomorégés és görcsök súlyosságát és gyakoriságát, emellett gyógyítja és megelőzi a gyomorfekélyt és a hasmenést.
Szabályozza a vércukorszintet, cukorbetegeknél lassítja a szénhidrátok felszívódását. Javítja a szív egészségét, mivel csökkenti a triglicerid-, az összkoleszterin- és az LDL (rossz) koleszterinszintet, emellett a koleszterin túlzott felhalmozódását az artériákban. Kordában tartja a magasvérnyomást, ami a szívbetegség egyik kulcsfontosságú kockázati tényezője.
A hajszálak idővel elvékonyodnak és hullani kezdenek. Az amla rendszeres fogyasztásával azonban ez a folyamat lelassítható, sőt megállítható, mivel serkenti a haj növekedését és védelmet nyújt a hajhullás ellen, annak köszönhetően, hogy gátolja egy specifikus enzim termelődését, amelynek fontos szerepe van a hajhullásban, viszont hatóanyagai táplálják a haj gyökereit. Kemoterápiás kezelésnél is nagy segítség lehet. Sampon és többféle kozmetikai cikk is készül belőle.
Az alma húsában jelentős mennyiségű pektin található. Ez a vízoldékony rostanyag érdekes módon a hasmenés és a székrekedés ellen egyaránt hatékony. A kutatások szerint megköti a vastagbélben a különböző méreg- és rákkeltő anyagokat, így véd a daganatok, elsősorban a vastagbélrák ellen.
Attól még, hogy hirtelen többet mutat a mérleg, nem biztos, hogy új zsírpárnácskákkal gyarapodtál! A vízháztartás egyensúlyának felborulása is hatással van a testsúlyra: ha nincs elég kálium a szervezetben, akkor a víztöbblet elraktározódik. Az alma fogyasztásával, mivel a gyümölcsben bőven van kálium, megakadályozhatod a víz felhalmozódását. Az ásványi anyag segíti továbbá a vese és az izomzat megfelelő működését, és fontos szerepet játszik az idegi ingerületek közvetítésében.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.