Gyakran hallhatod mostaniban a superfood, azaz szuperétel, szuperélelmiszer kifejezést. Ezt a jelzőt azokra az élelmiszerekre használjuk, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak fontos és értékes, a szervezetünk zavartalan működéséhez szükséges anyagot. Ezek az élelmiszerek természetes ételek, eredeti formájukban fogyaszthatók, így a zöldségek és gyümölcsök is közéjük tartoznak. Íme, egy ötös válogatás, amikről talán nem is gondolnád, pedig tényleg szuperek!
Szezonja: júliustól szeptemberig
Jótékony hatásai: A nyár egyik kedvenc gyümölcse sok-sok C-vitamint tartalmaz, és kiváló B6-vitamin-, niacin- és folsavforrás. Káliumban gazdag, ami segít fenntartani az egészséges vérnyomást, valamint megelőzi a vesekőképződést és a csontvesztést. Magas a rosttartalma, ami védi az emésztőrendszer egészségét.
GRILLEZETT BARACKOS, SONKÁS SALÁTA>>>
Szezonja: július-november
Jótékony hatásai: A gyönyörű színű gyökérzöldség fitonutrienseket és antioxidánsokat tartalmaz, mint például a bétacianin, ami igen erős daganatellenes hatású. Nagyon magas a rost- és a béta-karotin tartalma is, és jó folsavforrás is. Utóbbi különösen fontos kismamák esetébne, ugyanis segít megelőzni bizonyos születési rendellenességeket.
ÉDESBURGONYA-SALÁTA CÉKLÁVAL ÉS FETÁVAL>>>
Szezonja: júliustól októberig
Jótékony hatásai: A padlizsán magas triptofán tartalmú zöldség, ami egy esszenciális aminosav, amely segít szabályozni az étvágyat, javítja az alvás minőségét és jótékonyan befolyásolja a hangulatot. A padlizsánfogyasztás jót tesz a szív- és érrendszer egészségének is, mivel javítja a vérkeringést. A bőrre is jó hatással van, hiszen tele van olyan erős antioxidáns hatású anyagokkal, amelyek megvédik a sejtmembránokat a károsodástól.
OLASZ RAKOTT PADLIZSÁN (PARMIGIANA DI MELANZANE)>>>
Szezonja: júliustól októberig
Jótékony hatásai: Ha a paradicsomról van szó, minél vörösebb, annál jobb – az antioxidáns hatású likopin ugyanis a mélyvörös paradicsomban található legnagyobb mennyiségben. A likopinról ismert, hogy számos jótékony hatása van: többek között megvédi a bőrt a káros UV-sugárzástól, segít lelassítani az erek öregedését, valamint csökkenti a szívbetegségek, a stroke kialakulását. Rendszeres fogyasztásával csökkenthetők a memóriazavarok.
SÜLT PARADICSOMLEVES CHEDDAR SAJTOS PIRÍTÓSSAL>>>
Szezonja: júliustól augusztusig
Jótékony hatásai: A görögdinnye 92 százaléka vízből áll, így a nyár tökéletes hidratáló tápláléka. A benne található természetes cukor segít fenntartani az elektrolit háztartás egyensúlyát, amely a túlzott izzadás következtében könnyen felborul. A görögdinnye ráadásul gazdag A- és C-vitaminban is, melyek az immunrendszert erősítik és a szem egészségében játszanak fontos szerepet.
ÁFONYÁS-MOZZARELLÁS DINNYESALÁTA>>>
(Nyitókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.