A birsalma vagy birskörte (hogy melyikről van szó, azt a gyümölcs alakja határozza meg) szeptember végétől november közepéig-végéig elérhető, vitamindús gyümölcs. Magas C-vitamintartalma miatt az egészség őreként tartják számon, a népi gyógyászatban szerteágazóan használják a mai napig. Gyulladásos megbetegedések, emésztőrendszeri panaszok és köhögés esetén egyaránt alkalmazható, külsőleg pedig kenőcs formájában az égési sérülések kezelésében nyújt hatásos segítséget. Varázslatos illata miatt dédszüleink, nagyszüleink rendszeresen a szekrény tetején hagyták beérni.
Hűvös helyen a birs hónapokig eláll, így aztán nyugodtan beszerezhetünk belőle egyszerre nagyobb mennyiséget is. A gyümölcs piaci ára idén 850-1500 forint körül mozog, de a Szedd magad kertészetekben töredékéért juthatunk a gyümölcshöz. A termelőktől kb. 500 forintos átlagáron vásárolhatjuk meg az értékes birset – írja a Hello Vidék cikkében.
Hazai gyümölcsöt jelenleg három birsföldről szerezhetünk be.
Fontos! Indulás előtt mindig érdeklődj a pontos helyszínről, valamint az adott kertészetben érvényes szedési szabályokról!
A megkérdezett birstermelők a Hello Vidéknek elmondták, hogy az extrém időjárás miatt rendkívül kis mennyiségű az idei termés. A tavaszi fagy, a jégeső, majd a sorozatos hőhullámok egyáltalán nem kedveztek a birsfáknak, és az ez évi hatások a 2025-ös szezonra is hatással lesznek. A klímaváltozás mellett a fákat sújtó betegségek, például a tűzelhalás is a fák elpusztulásához vezetett.
A termelők arra is felhíták a figyelmet, hogy a most vásárolt birseket nem szabad azonnal elfogyasztani, utóérlelni kell. A kertészetekből akár több kilót is nyugodtan hazavihetünk, mert a termés eláll. Ha hűvös helyen tároljuk, azzal lassíthatjuk az érési folyamatot, míg a szobahőmérsékleten elhelyezett birsek hamarabb beérnek. A gyümölcs akkor a legfinomabb, ha citromsárga színűvé válik, és a héja viaszos lesz.
A birs különleges íze és illata a legegyszerűbb ételeket is feldobja. Ebben a válogatásunkban összegyűjtöttük a 7 legfinomabb birsalmás receptet, amit idén ősszel mindenképpen érdemes kipróbálni. Természetesen a birsalmasajt készítését sem ellenezzük, sőt! Videónkban megmutatjuk, hogyan készíthető el ez a mennyei finomság, ráadásul tartósítószer-mentesen.
(Kiemelt kép forrása: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.