Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Finomfőzelék
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Farsangi szalagos fánk
Káposztás tészta egyszerűen
Csupacsokis brownie
Tojásos nokedli fejes salátával
Tárkonyos csirkeraguleves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Dödölle - az eredeti recept
Zsemlegombóc
Krémes spenótfőzelék
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Babgulyás
Klasszikus grízgaluska leves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus kuglóf
Epres blondie
Dubarry-csirkemell
Vadas marha
Egészséges

Ezért elengedhetetlen szervezeted megfelelő D-vitamin szintje

Azt mindannyian tudjuk, hogy a D-vitamin nagyon fontos a szervezetünk számára. Azonban azzal is tisztában vagyunk, hogy miért is ennyire elengedhetetlen szervezetünk zökkenőmentes működéséhez? Ismerjük meg egy kicsit közelebbről!

Ezért fontos

A D-vitamin legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a csontok ásványosítása. Hiányában gyermekeknél angolkór, felnőttek esetén csontlágyulás, csontritkulás, fogromlás alakulhat ki. A D- vitamint a szervezetünk saját maga állítja elő a napfény UVB sugarainak hatására, ám a hering, a lazac, vagy a tonhal is kiváló forrása.

Fajtái

A D-vitamin, vagy kalciferol, egy összefoglaló név, amely alatt kétféle vitamint értünk: a D2- és a D3-vitamint. A két vitamin biológiai értéke a szervezetünk számára azonos, ugyanakkor a D3-vitamin biológiai hatását tekintve aktívabb a D2-vitaminnál, vagyis a szervezet számára legjobban felhasználható formája a D3-vitamin.

A D2-vitamin a növényi eredetű elővitaminból keletkezik ultraviola (UV) sugárzás hatására. Nagyobb mennyiségben az élesztő, néhány gombafaj és az anyarozs tartalmazza. Állati eredetű D2-vitamint pusztán néhány halmájolaj-féleség tartalmaz. A természetben előforduló D-vitaminok többsége a D3-vitamin, amely az állati eredetű 7-dehidro-koleszterin elővitaminból alakul ki napfény vagy mesterséges besugárzás hatására. Az emberi bőr felszínét érő napsugárzás következtében szintén ebből az elővitaminból képződik a D3-vitamin.

Így lehet hozzájutni

A D-vitamin megtalálható zsíros halakban, halak májában, a tojássárgájában, valamint a dúsított élelmiszerekben (pl. gabonakészítmények, tejtermékek, margarinok). Ám ezekből nagy mennyiséget kellene naponta elfogyasztani, hogy elegendő mennyiséghez juthasson szervezetünk. Ezért nagyon fontos, hogy a szabad levegőn, a napfényben tartózkodjunk legalább napi 15-30 percet. Az őszi-téli időszakban, amikor nincs elég napfény, ajánlatos lehet szedni valamilyen D-vitamin készítményt.

Ajánlott mennyiség

A hazai ajánlás napi D-vitamin-bevitelre a következő:

  • Csecsemők számára: 400-1000 NE
  • Gyermekek számára: 600-1000 NE
  • Serdülők számára: 800-1000 NE
  • Felnőttek és várandósok számára: 1500-2000 NE
*NE=Nemzetközi egység

A hiány okai

D-vitamin hiányról elsősorban a vér megemelkedett kalciumszintje árulkodik. Okozhatja a túl kevés szabadban, napsütésben töltött idő, az egyoldalú, hiányos táplálkozás, vagy a belekből való csökkent D-vitamin-felvétel (pl. coeliakia). Terhesség vagy a szoptatási időszak alatt, bizonyos gyógyszerek szedése mellett, mint például az antiepileptikumok, vesefunkció-zavarok, vagy a mellékpajzsmirigy- alul működése, illetve pajzsmirigy-túlműködése esetén is fokozottan megnövekedik testünk vitaminigénye. Szóval ezekben az esetekben érdemes erre nagyobb figyelmet fordítani.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.