Az ibolya jellegzetes, lilás virágáról könnyen felismerhető növény, ami nőhet a kertben és a parkokban, ám ha azt hitted, hogy csak dísznövényként, vagy az illata miatt érdemes gyűjteni, nos jobb ha tudod, hogy kiváló gyógyhatása is van ennek az aprócska, dekoratív virágnak! Az ibolyának ehető a virága, a gyökere, a szára és a levele, nyugodtan tehetjük ételekbe, salátákba, sőt italokba is, így is élvezhetjük az egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Az ibolya gyűjtése során fontos az odafigyelés, ugyanis az ibolya leveleit könnyű összetéveszteni a vadon termő salátaboglárkával. Nagy szerencse, hogy virágzás után már nem is lehet összetéveszteni a két virágot, ugyanis az ibolya szirmai kék-fehér és lilás színben pompáznak, ellentétben a salátaboglárka sárgás, sugaras virágaival.
A salátaboglárka a többi boglárkafajhoz hasonlóan mérgező. Szintén nem ehető a fokföldi ibolya, mely csak névrokonságban áll a sima ibolyával.
Az ibolya minden része ehető, ám mindegyik valami más betegségre nyújthat megoldást. Az ibolya gyökere például enyhe hurutoldó, köptető hatású, így remek hasznát vehetjük hörghurut és légcsőhurut esetén. Izzasztó, lázcsillapító hatása is van, ezért megfázás és influenza idején is nagy segítség lehet a betegség legyőzésében – írja a Metropol.
Az ibolya virágából készült szirup megnyugtatja a gyulladt torkot. A virágából készült tea kakukkfűvel és ánizzsal ízesítve hűsítő, nyákoldó hatású, sőt akár száraz köhögés esetén is használható. Hatásos még fülgyulladás és nyirokmirigy-duzzanat esetében is. Az ibolya virágában található cseranyagnak köszönhetően enyhe összehúzó hatása is van, így ínygyulladás esetén öblögetésre, apróbb sebeknél borogatásként is alkalmazhatjuk.
A levelek forrázata a kitágult visszerek borogatására alkalmazható. Az ibolya gyökerében található hatóanyagok segíthetnek enyhíteni a bélgyulladást, fájdalomcsillapító tulajdonságának köszönhetően pedig külsőleg és belsőleg is egyaránt alkalmazhatjuk az ibolyából készült forrázatokat. Forró izületekre borogatásként is használhatjuk, emellett száraz, viszkető kiütések (atópiás dermatitisz vagy ekcéma) ellen is hatásos.
Az illatos ibolya és a borzas ibolya egyaránt gyógynövény, fő hatóanyagaik a gyökerükben található szaponinok. A kék virágok antocián tartalmuk miatt antioxidáns hatással is bírnak. Álmatlanság, fejfájás esetén alkalmazható a virágból készült szirup és forrázat is, a teljes növény kivonatából készült olaj remek bőrápoló, nagyon száraz, kirepedezett bőr kezelésére is használható. Erősíti az ereket, megakadályozza a vérlemezkék összetapadását és gyulladáscsökkentő hatású.
Az ibolyának virágából és leveléből mi magunk is készíthetünk teát. A begyűjtött növényt ki kell szárítani, össze kell aprítani és ebből kell egy teáskanálnyit leforrázni két deciliter vízzel, majd hagyni legalább 10-15 percig. Ezután az ibolyateát szűrd le, és ilyen dózisban naponta kétszer is fogyaszthatod. Álmatlanság, fejfájás esetén alkalmazható, enyhe hashajtó hatása is lehet egyeseknél.
A friss virágaival édességeket, főételeket, likőrt ízesíthetünk, díszíthetünk, kandírozva pedig tortákhoz, desszertekhez használhatjuk.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.