Amikor szóba kerülnek a szénhidrátok, mindenki a kenyérre, tésztára, burgonyára gondol. Persze helyesen, hiszen ezek mind azok. Ám az már nem helyénvaló, amikor a fogyás reményében egy diéta alatt kihagyjuk ezeket az élelmiszereket az étrendünkből. Ugyanis a szénhidrátoknak épp azon típusai, amelyeket a megfelelő mértékben nyugodtan fogyaszthatunk, sőt, szüksége is van a belőlük nyert energiára a szervezetünknek a megfelelő működéshez. Ezzel szemben néhány étel fogyasztását érdemes a minimálisra redukálni. Lássuk, melyek ezek.
A boltban kapható lekvárokkal az a baj, hogy többségük nagyobb mennyiségben tartalmaz cukrot, mint valódi gyümölcsöt. Ráadásul jó eséllyel adalékanyagok és ízfokozók is megtalálhatók bennük. Így ezek a termékek csupán szénhidrátot tartalmaznak, gyorsan felszívódót, így üres kalóriákat jelentenek a szervezetnek.
A bolti lekvárok helyett készíthetünk házilag is gyümölcskészítményt, amihez hasznákhatunk szezonális vagy fagyasztott gyümölcsöket egyaránt. A lekvárállag eléréséhez pedig adhatunk hozzá chiamagot. Mivel a gyümölcsök kellő mennyiségben tartalmazzák, a cukrot teljesen elhagyhatjuk, vagy csak minimálisat használjunk.
A natúr joghurt a szervezet számára fontos tápanyagok, például kalcium, fehérje és probiotikumok forrása. Ízesített társa ezzel szemben akár kétszeres szénhidráttartalmú is lehet, ami a hozzáadott cukorból adódik. Emiatt a joghurt pozitív tulajdonságai „megsemmisülnek”, és ezek a készítmények is csupán üres kalóriát jelentenek. Figyeld meg magadon, hogy egy gyümölcsjoghurt elfogyasztása után rövid időn belül újra rád tör az éhség…
Ha nem kedveled a natúr joghurt ízét, akkor nyugodtan adj hozzá friss vagy fagyasztott gyümölcsöket, a bogyósok szuperül passzolnak hozzá
Manapság már cukrászdába sem kell mennünk, ha sütizni szeretnénk, hiszen bevásárláskor a boltok frissen sült termékeket kínáló polcain ott sorakoznak a színes fánkok, muffinok. Hívogatnak, csábítgatnak, és teljesen oké, ha hébe-hóba engedsz a kísértésnek. Fontos azonban, hogy ezek rendszeres fogyasztása elhízást, valamint az azzal kapcsolatba hozható betegségek kialakulásának kockázatát vonja maga után. Arról nem beszélve, hogy egy fánk után gyakorlatilag 10-11 körül már korogni fog a gyomrod az éhségtől.
Ha édes reggelire vágysz (amivel nincs gond, általában én is kívánom reggel az édes ízt), készíts mogyoróvajas-gyümölcsös zabkását, vagy keverj krémesre túrót egy kevés mézzel, sőt, a chiapuding is jó választás.
Kenyerek, péksütemények
A fehér lisztből készült kenyerek és péksütemények a legtöbb esetben szinte semmilyen tápanyaggal nem látnak el bennünket. Sem rost, sem fehérje nem található bennük a kellő mennyiségben. És az sem ritka, hogy ezek is bőven tartalmaznak hozzáadott cukrot. Ideiglenesen talán eltelítenek, de ezek is üres kalóriák, amiket a szervezet zsír formájában elraktároz.
Szerencsére a legtöbb áruházban már van lehetőség teljes kiőrlésű termékeket vásárolni, érdemes ezeket választani.
Tortilla
Tortillából szuper wrapokat készíthetünk, például csirkehús, tonhal és sok-sok zöldség felhasználásával. Akkor meg pláne jól jön, ha maradékmentés a cél. Viszont tortillából is a teljes kiőrlésűt részesítsük előnyben, mert magasabb rost- és ásványianyag-tartalma miatt jobb tápanyagforrást jelent a szervezetünknek. Bármilyen receptben lecserélhetjük a hagyományos tortillát teljes kiőrlésűre.
Bár a tévés reklámokban a boldog családi reggeli elképzelhetetlen valamilyen gabonapehely nélkül, mégsem érdemes ezzel indítani a napot. Hiszen a reklámból az már nem derül ki, hogy a boltban vásárolt müzlik indokolatlanul sok cukrot tartalmaznak, és általában egyféle gabona található bennük. Ráadásul csak rövid ideig biztosítanak jóllakottságérzetet.
Ezek szuper alternatívája lehet a házilag készített granola, joghurttal és gyümölcsökkel. Vagy válassz egy olcsó és laktató reggelit innen.
Nem meglepő módon a csokoládék, cukorkák és a sós ropogtatnivalók, csipszek is a „rossz szénhidrátok” közé tartoznak. A hozzáadott cukor mellett ezekben sok mesterséges anyag, színezék és ízfokozók találhatóak. A csipszek sótartalma is kiugróan magas. Emellett rengeteg zsírt tartalmaznak ezek az élelmiszerek.
Remek alternatíva és az édes íz utáni sóvárgás elűzője egy kocka jó minőségű étcsokoládé. A filmnézős estékre pedig süthetünk házi készítésű zöldségcsipszeket.
A friss gyümölcsök helyettesítőjeként gyakran veszünk konzerveket, ami kényelmes módja a gyümölcshöz jutásnak, hiszen ezeket már nem kell hámozni, magozni stb. A lustaság viszont nagyon nem kifizetődő, ugyanis a konzervek nemcsak temérdek cukrot, hanem rengeteg tartósítószert is rejtenek – és a szervezetünk egyikért sem lehet hálás. Ugyanez igaz a boltban megvásárolható gyümölcsös üdítőkre.
Ha nem érthetők el a friss gyümölcsök, konzerves helyett jobb, ha mirelitet választunk, ezek fagyasztáskor megőrzik beltartalmi értéküket, és nem tartalmaznak adalékanyagokat. A reggeli frissítő ital pedig, ha a víz semmiképp nem jöhet szóba, legyen frissen facsart gyümölcslé.
(Forrás)
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.