Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mákos guba  recept
Mákos guba
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
A kiegyensúlyozott étrendben helyük van a szénhidrátoknak is, azonban fontos, hogy különbséget tegyünk az egyes fajtái között. Mutatjuk, mik a legrosszabb eshetőségek.

Amikor szóba kerülnek a szénhidrátok, mindenki a kenyérre, tésztára, burgonyára gondol. Persze helyesen, hiszen ezek mind azok. Ám az már nem helyénvaló, amikor a fogyás reményében egy diéta alatt kihagyjuk ezeket az élelmiszereket az étrendünkből. Ugyanis a szénhidrátoknak épp azon típusai, amelyeket a megfelelő mértékben nyugodtan fogyaszthatunk, sőt, szüksége is van a belőlük nyert energiára a szervezetünknek a megfelelő működéshez. Ezzel szemben néhány étel fogyasztását érdemes a minimálisra redukálni. Lássuk, melyek ezek.

 

A szénhidrátokra szükség van az étrendben, de különbséget kell tennünk az egyes fajtái között (Fotó: Shutterstock)
A szénhidrátokra szükség van az étrendben, de különbséget kell tennünk az egyes fajtái között (Fotó: Shutterstock)

Bolti lekvárok

A boltban kapható lekvárokkal az a baj, hogy többségük nagyobb mennyiségben tartalmaz cukrot, mint valódi gyümölcsöt. Ráadásul jó eséllyel adalékanyagok és ízfokozók is megtalálhatók bennük. Így ezek a termékek csupán szénhidrátot tartalmaznak, gyorsan felszívódót, így üres kalóriákat jelentenek a szervezetnek. 
A bolti lekvárok helyett készíthetünk házilag is gyümölcskészítményt, amihez hasznákhatunk szezonális vagy fagyasztott gyümölcsöket egyaránt. A lekvárállag eléréséhez pedig adhatunk hozzá chiamagot. Mivel a gyümölcsök kellő mennyiségben tartalmazzák, a cukrot teljesen elhagyhatjuk, vagy csak minimálisat használjunk.

Eperlekvár chiamaggal>>>

Eperlekvár chiamaggal (Fotó: Shutterstock)
Eperlekvár chiamaggal (Fotó: Shutterstock)

Ízesített joghurtok

A natúr joghurt a szervezet számára fontos tápanyagok, például kalcium, fehérje és probiotikumok forrása. Ízesített társa ezzel szemben akár kétszeres szénhidráttartalmú is lehet, ami a hozzáadott cukorból adódik. Emiatt a joghurt pozitív tulajdonságai „megsemmisülnek”, és ezek a készítmények is csupán üres kalóriát jelentenek. Figyeld meg magadon, hogy egy gyümölcsjoghurt elfogyasztása után rövid időn belül újra rád tör az éhség… 
Ha nem kedveled a natúr joghurt ízét, akkor nyugodtan adj hozzá friss vagy fagyasztott gyümölcsöket, a bogyósok szuperül passzolnak hozzá

Sütemények

Manapság már cukrászdába sem kell mennünk, ha sütizni szeretnénk, hiszen bevásárláskor a boltok frissen sült termékeket kínáló polcain ott sorakoznak a színes fánkok, muffinok. Hívogatnak, csábítgatnak, és teljesen oké, ha hébe-hóba engedsz a kísértésnek. Fontos azonban, hogy ezek rendszeres fogyasztása elhízást, valamint az azzal kapcsolatba hozható betegségek kialakulásának kockázatát vonja maga után. Arról nem beszélve, hogy egy fánk után gyakorlatilag 10-11 körül már korogni fog a gyomrod az éhségtől.
Ha édes reggelire vágysz (amivel nincs gond, általában én is kívánom reggel az édes ízt), készíts mogyoróvajas-gyümölcsös zabkását, vagy keverj krémesre túrót egy kevés mézzel, sőt, a chiapuding is jó választás.

Zabkása-alaprecept>>>

 

Zabkásaalap (Fotó: Shutterstock)
Zabkásaalap (Fotó: Shutterstock)

Fehér lisztből készült áruk

Kenyerek, péksütemények
A fehér lisztből készült kenyerek és péksütemények a legtöbb esetben szinte semmilyen tápanyaggal nem látnak el bennünket. Sem rost, sem fehérje nem található bennük a kellő mennyiségben. És az sem ritka, hogy ezek is bőven tartalmaznak hozzáadott cukrot. Ideiglenesen talán eltelítenek, de ezek is üres kalóriák, amiket a szervezet zsír formájában elraktároz. 
Szerencsére a legtöbb áruházban már van lehetőség teljes kiőrlésű termékeket vásárolni, érdemes ezeket választani.

Tortilla
Tortillából szuper wrapokat készíthetünk, például csirkehús, tonhal és sok-sok zöldség felhasználásával. Akkor meg pláne jól jön, ha maradékmentés a cél. Viszont tortillából is a teljes kiőrlésűt részesítsük előnyben, mert magasabb rost- és ásványianyag-tartalma miatt jobb tápanyagforrást jelent a szervezetünknek. Bármilyen receptben lecserélhetjük a hagyományos tortillát teljes kiőrlésűre.

Gabonapelyhek

Bár a tévés reklámokban a boldog családi reggeli elképzelhetetlen valamilyen gabonapehely nélkül, mégsem érdemes ezzel indítani a napot. Hiszen a reklámból az már nem derül ki, hogy a boltban vásárolt müzlik indokolatlanul sok cukrot tartalmaznak, és általában egyféle gabona található bennük. Ráadásul csak rövid ideig biztosítanak jóllakottságérzetet.
Ezek szuper alternatívája lehet a házilag készített granola, joghurttal és gyümölcsökkel. Vagy válassz egy olcsó és laktató reggelit innen.

 

A házi granolához a zabot összekeverjük ízlés szerint magvakkal, aszalt gyümölccsel, adunk hozzá egy kevés mézet és kókuszolajat, végül az alaposan elkevert mixet 20 perc alatt megsütjük (Fotó: Shutterstock)
A házi granolához a zabot összekeverjük ízlés szerint magvakkal, aszalt gyümölccsel, adunk hozzá egy kevés mézet és kókuszolajat, végül az alaposan elkevert mixet 20 perc alatt megsütjük (Fotó: Shutterstock)

Nassolnivalók

Nem meglepő módon a csokoládék, cukorkák és a sós ropogtatnivalók, csipszek is a „rossz szénhidrátok” közé tartoznak. A hozzáadott cukor mellett ezekben sok mesterséges anyag, színezék és ízfokozók találhatóak. A csipszek sótartalma is kiugróan magas. Emellett rengeteg zsírt tartalmaznak ezek az élelmiszerek.
Remek alternatíva és az édes íz utáni sóvárgás elűzője egy kocka jó minőségű étcsokoládé. A filmnézős estékre pedig süthetünk házi készítésű zöldségcsipszeket.

Gyümölcskonzervek és -lék

A friss gyümölcsök helyettesítőjeként gyakran veszünk konzerveket, ami kényelmes módja a gyümölcshöz jutásnak, hiszen ezeket már nem kell hámozni, magozni stb. A lustaság viszont nagyon nem kifizetődő, ugyanis a konzervek nemcsak temérdek cukrot, hanem rengeteg tartósítószert is rejtenek – és a szervezetünk egyikért sem lehet hálás. Ugyanez igaz a boltban megvásárolható gyümölcsös üdítőkre.
Ha nem érthetők el a friss gyümölcsök, konzerves helyett jobb, ha mirelitet választunk, ezek fagyasztáskor megőrzik beltartalmi értéküket, és nem tartalmaznak adalékanyagokat. A reggeli frissítő ital pedig, ha a víz semmiképp nem jöhet szóba, legyen frissen facsart gyümölcslé.

(Forrás)

Borítókép: Shutterstock
 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.