A kerti grillezések pozitív hatással vannak az általános egészségre, hiszen a szabadban, a barátokkal eltöltött idő stresszcsökkentő, hangulatjavító, immunerősítő. Ha pedig a megfelelő ételeket készítjük el a megfelelő módokon, még a szív-ér rendszeri megbetegedések miatt sem kell aggódnunk. Lássuk, hogyan grillezzünk koleszterinszegényen.
Bár az éttermek gyakran az extra nagy méretű húspogácsák ígéretével csalogatják a vendégeket, otthon ne ez legyen a fő szempont. A körülbelül 100 grammos hamburgerhúsok is ugyanolyan élvezetesek, ám jóval kevesebb kalóriát és zsírt tartalmaznak, mint a kétszer-háromszor ekkora társaik. Érdemes a hús típusát is figyelembe venni, ha tehetjük, válasszunk alacsonyabb zsírtartalmú, sovány húsokat.
A grill nem csak hússütésre alkalmas. A grillezni való sajtok és zöldségek is szuper ízletesek lehetnek, és salátákba, szendvicsekbe is tehetjük őket, de önmagukban is megállják a helyüket. A legtöbb halféle is kitűnően grillezhető, ezek is jóval kevesebb kalóriát és zsírt tartalmaznak, mint a vöröshúsok.
A semlegesebb ízvilágú csirkehúst is megsüthetjük a grillen, és mennyei és szaftos lesz, ha előre bepácoljuk. Ehhez használhatunk többféle zöldfűszert, extraszűz olívaolajat, citromot és mustárt, de fokhagymás-joghurtos szószban pácolva is isteni puha lesz a végeredmény. A csirkemellett szeletekben is megsüthetjük, vagy nyársra tűzva, zöldségekkel együtt is grillezhetjük.
A grillezett hús mellé köretként nem csak a sült krumpli jöhet szóba. Készíthetünk grillsalátákat sokféle színes zöldség felhasználásával, így növelhetjük a rostbevitelünket, miközben minimális kalóriát és zsírt fogyasztunk. A majonézalapú salátákat inkább mellőzzünk, vagy készítsük joghurtos változatban, ami ugyanolyan finom, csak sokkal egészségesebb. Falatnyi darabokra vágott friss zöldségeket is kínálhatunk mártogatóssal.
Ha hamburgert készítünk, lehetőség szerint válasszunk teljes kiőrlésű lisztből készült hamburgerzsemlét, ami egy sokkal egészségesebb verziója a hagyományos buciknak. Vagy teljesen el is hagyhatjuk, és a hús mellé választhatunk valamilyen egészségesebb szénhidrátforrást, például burgonyasalátát. Sőt, akár friss, ropogós salátalevelek is körülölelhetik a húspogácsát vagy a grillezett zöldséget.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.