A gyerekeknek szükségük van bizonyos tápanyagokra és vitaminokra, amelyek támogatják az immunrendszerüket, hogy védekezhessenek a baktériumok, vírusok ellen, amelyekkel halmozottan találkozhatnak, amint újra közösségbe kerülnek. Ezért fontos, hogy iskola kezdés előtt alaposan és tudatosan állítsuk össze az étrendjüket.
Nyáron a napfürdőzéssel feltöltekezik a szervezet D-vitaminnal. De ahogy az ősz beköszönt, erre egyre kevésbé van lehetőség. Ezért hasznos becsempészni a kicsik étrendjébe a gombát és a zsírosabb halakat, mint például pisztrángot, lazacot vagy a szardíniát. Az olyan dúsított élelmiszerek, mint a tej, a joghurt, a narancslé és a tej növényi alapú alternatívái – mint a szója vagy mandulatej – szintén segíthetnek a D-vitamin pótlásában.
A cink az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely erősítheti a gyerekek immunrendszerét. Ez jellemzően a fehérjealapú élelmiszerekben található. Tehát a vörös húsok és a baromfi az egyik legjobb forrás. A bab és a diófélék szintén jó cinkforrások.
Mivel az immunrendszer nagy része az emésztőrendszerben található, az egyik legfontosabb lépés a bélflóra helyreállítása, megerősítése. Ehhez pedig jó nagy adag probiotikumra van szükség. Nemcsak az élőflórás joghurtokat érdemes beépíteni a napi étrendbe, hanem az erjesztett ételeket is, például a savanyú káposztát vagy az almaecetet.
A prebiotikumok olyan növényi rostok, amelyek serkentik a jó baktériumok szaporodását. Kiváló prebiotikumforrások az olyan zöldségek, mint például a spárga, csicsóka, hagyma, banán, fokhagyma, bab, búza, borsó vagy articsóka.
Az alfa-linolénsav (ALA), amely az omega-3 zsírsavak növényi formája, bizonyítottan fontos fegyver a vírusok és a baktériumok elleni harcban. Kiváló forrása a dió, tökmag, chia mag vagy a lenmag.
A zöld színű leveles zöldségekből – mint a spenót, a kelkáposzta, saláta vagy kelkáposzta – készült smoothie-k a legkiválóbb energiaitalok a gyerekek számára. Olyan vitaminokkal és tápanyagokkal turbózzák fel a szervezetet, mint A-, C-, E-, B2-, B6-, K-vitamin, kálium, folsav, magnézium, kálium és cink. És mint tudjuk, a C-vitamin kulcsfontosságú az immunitás erősítésében. Ez fellelhető még a különböző citrusfélékben, például narancsban, citromban, lime-ban és grapefruitban, de az eper is nagyszerű C-vitamin-forrás.
Bizonyos esetekben hasznosak lehetnek a kicsik számára, például ha nagyon válogatósak, vagy ha bizonyos ételcsoportokat nem hajlandóak elfogyasztani. Általánosságban azonban tényleg az élelmiszerekre érdemes a hangsúlyt fektetni, nem a táplálékkiegészítőkre, hiszen ahogy a nevében is benne van, azok csak kiegészítésre alkalmasak, nem pedig helyettesítésre.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.