Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Finomfőzelék
Hagymás rostélyos
Körömpörkölt csülökkel
Káposztás tészta egyszerűen
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus stíriai metélt
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Kapros tökfőzelék virslivel
Babgulyás
Tárkonyos csirkeraguleves
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Epres blondie
Vadas marha
Mákos guba
Farsangi szalagos fánk
Klasszikus kuglóf
Mézes-mustáros csirkemell
Egészséges

Nem mindegy, mit mivel eszel – ezek az ételkombinációk veszélyesek lehetnek!

Rántotta baconnel /Fotó: Shutterstock
Az ételeket legtöbben az alapján határozzuk meg, hogy egészséges, avagy sem. Pedig bizony az sem mindegy, hogy mit, mivel eszünk!

A legtrendibb szuperalapanyag jótékony hatását is hazavágjuk, ha nem megfelelő ételcsoportokkal kombináljuk. Ez nem csak az emésztésünknek árthat, de még az is megeshet, hogy a szervezetünk nem jut elegendő tápanyaghoz.

A sajt, a hús és a tészta együttesen hatalmas munkát ad az emésztőrendszernek, emiatt egészen biztos, hogy bár az íze biztos fantasztikus lesz, a közérzetünk már kevésbé lesz kielégítő (Fotó: Shutterstock)
A sajt, a hús és a tészta együttesen hatalmas munkát ad az emésztőrendszernek, emiatt egészen biztos, hogy bár az íze biztos fantasztikus lesz, a közérzetünk már kevésbé lesz kielégítő (Fotó: Shutterstock)


Gyümölcs +főétel

A gyümölcsfélékről köztudott, hogy érdemes minden nap fogyasztanunk, főként a bogyós fajtákat, amelyek telis-tele vannak antioxidánsokkal, vitaminokkal és magas a rosttartalmuk. Szakértők mégis azt tanácsolják, hogy a főételeinket – például húsokat, sajtféléket – ne kombináljuk gyümölcsökkel, mivel azoknak magas az egyszerű cukortartalmuk, emiatt gyorsan erjednek, emésztődnek, ellentétben az elfogyasztott fehérjékkel, amelyekkel együttesen a gyomorba kerülve komoly zűrzavart, emésztési gondokat idézhetnek elő. Ugyanez okból, közvetlenül ebéd vagy vacsora után sem javasolt gyümölccsel enyhíteni az édesség utáni vágyunkat.

Folyadék + meleg étel

Nincs olyan nap, hogy ne hallanánk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel fontosságáról. Azonban arról már kevesebbszer esik szó, hogy főétkezés közben nem tanácsos inni. Gyümölcslevet már csak a korábban említett okból sem, de bizony még a víz kortyolgatása sem jó étkezés közben. A folyadék ugyanis felhígítja a gyomorsavat, ez pedig jelentősen megnehezíti a fehérjék, zsírok és szénhidrátok emésztését. A legjobb, ha evés előtt fél órával iszunk, ez kicsit el is telíti a gyomrot, így elkerülhetjük a túlevést, és az emésztésünket sem zavarjuk meg vele. Ebéd vagy vacsora után is várjunk 20-30 percet, mielőtt meginnánk egy pohár vizet.

Sajt + hús

Fantasztikus recepteket találunk a hús és a sajt kombinációjára, mégis – ha lehet –, akkor csak ritkán készítsünk ilyeneket. Hogy miért? Mert külön-külön mindkettőre nagy szüksége van a szervezetünknek, viszont mindkettőnek magas a fehérjetartalma, és amikor együtt érkeznek a gyomorba, akkor az emésztőrendszerünket komoly kihívás elé állítjuk, aminek a közérzetünk issza meg a levét. Túlzott teltségérzet, puffadás, émelygés jelentkezhet.

A sajtnak és a csirkemelnek is magas a fehérjetartalma, és amikor együtt érkeznek a gyomorba, akkor az emésztőrendszerünket komoly kihívás elé állítjuk (Fotó: Shutterstock)
A sajtnak és a csirkemelnek is magas a fehérjetartalma, és amikor együtt érkeznek a gyomorba, akkor az emésztőrendszerünket komoly kihívás elé állítjuk (Fotó: Shutterstock)

sajt+hús+tészta

A paradicsomos tésztával nincs semmi baj, főleg, ha megbolondítjuk fokhagymával és friss bazsalikommal. A hibát akkor követjük el, amikor felturbózzuk valami húsfélével, majd rászórunk egy jó nagy adag sajtot. A sajt, a hús és a tészta együttesen hatalmas munkát ad az emésztőrendszernek, emiatt egészen biztos, hogy bár az íze biztos fantasztikus lesz, a közérzetünk már kevésbé lesz kielégítő. Ugyanez igaz a hüvelyesek és a sajt kombinációjára. Attól egészen biztos, hogy puffadni fogunk és beindul a gázképződés. A hüvelyeseket sajt helyett inkább babérlevéllel, fűszerekkel kombináljuk, amelyek elősegítik az emésztést és csökkentik a puffadást.

Szalonna + tojás

A szalonnával és a tojással nincs semmi baj, annak ellenére, hogy korábban mindkettőt hatalmas ellenségnek állították be a köztudatban. Mára azonban kiderült, hogy a tojás nem emeli meg a koleszterinszintet, viszont tele van fontos vitaminokkal, ásványi anyagokkal és fehérjével, mint ahogy a szalonnában lévő zsírra is nagy szüksége van a szervezetünknek, például azért, hogy a zsírban oldódó vitaminok – D, E, K és A – fel tudjanak szívódni. Ám a tojás és a szalonna együtt nagyon megterhelik a szervezetünk emésztőrendszerét, ezért ahelyett, hogy energiát adnának nekünk a napi teendőkhöz, inkább elnehezülünk, bágyadtak, levertek leszünk és legszívesebben csak a kanapén lustálkodnánk egész nap. Ezért a legjobb, ha választunk: tojás vagy szalonna.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.