Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Egészséges

Nem mindegy, mit mivel eszel – ezek az ételkombinációk veszélyesek lehetnek!

Rántotta baconnel /Fotó: Shutterstock
Az ételeket legtöbben az alapján határozzuk meg, hogy egészséges, avagy sem. Pedig bizony az sem mindegy, hogy mit, mivel eszünk!

A legtrendibb szuperalapanyag jótékony hatását is hazavágjuk, ha nem megfelelő ételcsoportokkal kombináljuk. Ez nem csak az emésztésünknek árthat, de még az is megeshet, hogy a szervezetünk nem jut elegendő tápanyaghoz.

A sajt, a hús és a tészta együttesen hatalmas munkát ad az emésztőrendszernek, emiatt egészen biztos, hogy bár az íze biztos fantasztikus lesz, a közérzetünk már kevésbé lesz kielégítő (Fotó: Shutterstock)
A sajt, a hús és a tészta együttesen hatalmas munkát ad az emésztőrendszernek, emiatt egészen biztos, hogy bár az íze biztos fantasztikus lesz, a közérzetünk már kevésbé lesz kielégítő (Fotó: Shutterstock)


Gyümölcs +főétel

A gyümölcsfélékről köztudott, hogy érdemes minden nap fogyasztanunk, főként a bogyós fajtákat, amelyek telis-tele vannak antioxidánsokkal, vitaminokkal és magas a rosttartalmuk. Szakértők mégis azt tanácsolják, hogy a főételeinket – például húsokat, sajtféléket – ne kombináljuk gyümölcsökkel, mivel azoknak magas az egyszerű cukortartalmuk, emiatt gyorsan erjednek, emésztődnek, ellentétben az elfogyasztott fehérjékkel, amelyekkel együttesen a gyomorba kerülve komoly zűrzavart, emésztési gondokat idézhetnek elő. Ugyanez okból, közvetlenül ebéd vagy vacsora után sem javasolt gyümölccsel enyhíteni az édesség utáni vágyunkat.

Folyadék + meleg étel

Nincs olyan nap, hogy ne hallanánk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel fontosságáról. Azonban arról már kevesebbszer esik szó, hogy főétkezés közben nem tanácsos inni. Gyümölcslevet már csak a korábban említett okból sem, de bizony még a víz kortyolgatása sem jó étkezés közben. A folyadék ugyanis felhígítja a gyomorsavat, ez pedig jelentősen megnehezíti a fehérjék, zsírok és szénhidrátok emésztését. A legjobb, ha evés előtt fél órával iszunk, ez kicsit el is telíti a gyomrot, így elkerülhetjük a túlevést, és az emésztésünket sem zavarjuk meg vele. Ebéd vagy vacsora után is várjunk 20-30 percet, mielőtt meginnánk egy pohár vizet.

Sajt + hús

Fantasztikus recepteket találunk a hús és a sajt kombinációjára, mégis – ha lehet –, akkor csak ritkán készítsünk ilyeneket. Hogy miért? Mert külön-külön mindkettőre nagy szüksége van a szervezetünknek, viszont mindkettőnek magas a fehérjetartalma, és amikor együtt érkeznek a gyomorba, akkor az emésztőrendszerünket komoly kihívás elé állítjuk, aminek a közérzetünk issza meg a levét. Túlzott teltségérzet, puffadás, émelygés jelentkezhet.

A sajtnak és a csirkemelnek is magas a fehérjetartalma, és amikor együtt érkeznek a gyomorba, akkor az emésztőrendszerünket komoly kihívás elé állítjuk (Fotó: Shutterstock)
A sajtnak és a csirkemelnek is magas a fehérjetartalma, és amikor együtt érkeznek a gyomorba, akkor az emésztőrendszerünket komoly kihívás elé állítjuk (Fotó: Shutterstock)

sajt+hús+tészta

A paradicsomos tésztával nincs semmi baj, főleg, ha megbolondítjuk fokhagymával és friss bazsalikommal. A hibát akkor követjük el, amikor felturbózzuk valami húsfélével, majd rászórunk egy jó nagy adag sajtot. A sajt, a hús és a tészta együttesen hatalmas munkát ad az emésztőrendszernek, emiatt egészen biztos, hogy bár az íze biztos fantasztikus lesz, a közérzetünk már kevésbé lesz kielégítő. Ugyanez igaz a hüvelyesek és a sajt kombinációjára. Attól egészen biztos, hogy puffadni fogunk és beindul a gázképződés. A hüvelyeseket sajt helyett inkább babérlevéllel, fűszerekkel kombináljuk, amelyek elősegítik az emésztést és csökkentik a puffadást.

Szalonna + tojás

A szalonnával és a tojással nincs semmi baj, annak ellenére, hogy korábban mindkettőt hatalmas ellenségnek állították be a köztudatban. Mára azonban kiderült, hogy a tojás nem emeli meg a koleszterinszintet, viszont tele van fontos vitaminokkal, ásványi anyagokkal és fehérjével, mint ahogy a szalonnában lévő zsírra is nagy szüksége van a szervezetünknek, például azért, hogy a zsírban oldódó vitaminok – D, E, K és A – fel tudjanak szívódni. Ám a tojás és a szalonna együtt nagyon megterhelik a szervezetünk emésztőrendszerét, ezért ahelyett, hogy energiát adnának nekünk a napi teendőkhöz, inkább elnehezülünk, bágyadtak, levertek leszünk és legszívesebben csak a kanapén lustálkodnánk egész nap. Ezért a legjobb, ha választunk: tojás vagy szalonna.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.