Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Babgulyás
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Káposztás tészta egyszerűen
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus grízgaluska leves
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Dubarry-csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Krémes spenótfőzelék
Tárkonyos csirkeraguleves
Tojásos nokedli fejes salátával
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Epres blondie
Dödölle - az eredeti recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus stíriai metélt
Kínai szezámmagos csirke
Mézes-mustáros csirkemell
Csupacsokis brownie
Egészséges

Ne legyen szenvedés! Így böjtölj, és a tested meghálálja

vega vegetáriánus zöldség gyümölcs
Hamvazószerdával elkezdődött a húsvétig tartó 40 napos nagyböjt. Akik tartják, ilyenkor önmegtartóztatást gyakorolak, vagyis a test szükségleteit háttérbe szorítva inkább a lelki éltetükre fókuszálnak. Az önmegtartóztatást azonban nem szabad összekeverni az önsanyargatással, és ha jól csináljuk, pozitív hatással lehet is lehet testünkre is.

Régen a böjt az jelentette, hogy húsvét előtt, 40 napig csak kenyéren és vízen éltek a hívők - ám Abonyi Orsi dietetikus szerint olyan végletes formája az önmegtartóztatásnak, amivel komolí károkat okozhatunk a szervezetünknek.


"Nagyon rizikós a kenyérrel és vízzel böjtölés, mert így az alapvető tápanyagokhoz nem jut hozzá a szervezetünk, így a vitaminok sem. Ez nagyon komoly következményekkel járhat, ahogy a koplalás is, például ájulással – mondta el a Metropolnak a dietetikus, aki semmiképp sem javasolja a böjtölés ilyen drasztikus formáját. Fontosabbnak látja, hogy mindenki magához képest böjtöljön, hiszen nem az önsanyargatás a cél.

A szakember azt is elmondta, hogy a húsmentes étkezéssel semmi gondot nem okozunk a szervezetünknek, így azt nem csak 40 napig, de akár egész évben is csinálhatjuk. Persze, csakis akkor, ha emellett változatos étrendet követünk, sok zöldséggel, gyümölccsel, megfelelő rosttartalommal, tejtermékkel és tojással, vagy akár hallal kompenzálva a melegvérű állatokból származó hús hiányát.

Hamvazószerdán és nagypénteken a római katolikusoknál teljes hústilalom van 14 év fölött, a nagykorúaknak pedig emellett csak napi háromszor szabad étkezniük és egyszer jóllakniuk.

„Pozitív hozománya is lehet a szigorú böjtnek 1-1 napon, hiszen ha aznap csak háromszor eszünk, arra a háromra jobban odafigyelünk, jobban megrágjuk az ételt is, ez pedig javítja az emésztést. Vannak azonban olyan krónikus betegségek, amiknél jobb odafigyelni a napi többszöri étkezésre, így akik ilyennel küzdenek, mérsékelten böjtöljenek csak" – részletezte a dietetikus, külön megnevezve a refluxos betegeket és az inzulinrezisztenciában szenvedőket, akiknek jobb nem kísérletezniük a napi háromszori étkezéssel.


"Az étkezésünk nem csak üzemanyag a testnek, sokszor pszichés hatásokra is eszünk, így az időszakos böjt sokszor túlevésre ösztönzi azokat, akik fogyókúrás célból alkalmazzák. Persze, ha valaki úgy jön el hozzám, hogy már régóta böjtöl, azt nem állítom le, de fontos, hogy szakember tanácsát kérjük. Saját kútfőből, ha lehet, ne kezdjünk komoly böjtbe" – tette hozzá a dietetikus, aki szerint a böjtölésnek a kulcsa, hogy saját magunkhoz képest alakítsuk ki és ne a fájdalom és az önsanyargatás legyen a cél, hanem az önmegtartóztatás.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.