Az olyan klasszikus és jól ismert szokások, mint az angolok ötórai teája vagy az olaszok ebéd utáni eszpresszója mellett sok más érdekes egyedi vonás jellemzi a különböző országok gasztronómiáját. Ezek közül válogattunk néhányat.
A mediterrán térségben későn, akár este 8-9 körül fogyasztják a vacsorát, míg északon, a skandináv országokban az utolsó étkezés ideje nagyjából a munkaidő végeztével, 4-6 óra táján esedékes. Mi, magyarok, illetve a legtöbb közép- és kelet-európai ország lakója 6-8 óra magasságában étkezünk utoljára.
Talán nem meglepő, hogy nálunk, valamint a legtöbb közép-európai országban a sertéshús a legtöbbet fogyasztott húsféle, míg északon a halfogyasztás a legnagyobb arányú. Tőlünk keletre, valamint az Egyesült Királyságban pedig a baromfihúsok a legkedveltebbek. A mediterrán térségben, például Olaszországban is a sertéshús dominál, de a halfogyasztás sem sokkal marad el tőle.
A három leggyakoribb az olívaolaj, a napraforgóolaj és a vaj. Az olívaolaj-használat egyértelműen a déli országok sajátossága, míg nálunk, illetve keleten a napraforgóolaj az elsőszámú zsiradék. Északon, illetve Franciaországban a vaj a legnépszerűbb.
A hazai ízeknek nincs párja, a változatosság viszont gyönyörködtet. Más országok konyhája is népszerű itthon, és persze receptek is bőven akadnak. Íme, a három legkeveltebb.
A legkülönlegesebb ázsiai ételek>>>
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.