Minden egyes alkalommal, amikor visszajövök Görögországból, megfogadom, hogy belecsempészek egy-két görög gasztronómiai élményt az életünkbe, hogy újra átélhessük a kedvenc pillanatainkat.
Szeretnénk veletek megosztani a mi kedvenc görög italainkat, amelyeket egyébként itthon is könnyen elkészíthettek és használhattok. A teljesség igénye nélkül, íme a mi kis görög italkalauzunk.
A görögök is imádnak kávézni, sőt sok esetben, ha idejük engedi, akár egy órát ülnek egy-egy kávé mellett.
A három legismertebb görög kávé a Frappe, a Freddo Cappuccino és a Freddo Espresso. Bár látványra nagyon hasonlít a három ital, de elkészítésük és ízük teljesen más.
Nemcsak a kávék, de az alkoholok között is vannak jellegzetes görög italok, ilyen például a Metaxa vagy az Ouzo.
A Metaxa Magyarországon is egészen elterjedt ital, sokan a legismertebb görög italként tartják számon. Már a rendszerváltás előtt is sok család bárszekrényében megtalálható volt, bár akkor még csak a 3 csillagosat lehetett itthon kapni. Ma már viszont komoly termékskálával találkozhatunk az üzletekben, és nem kell Görögországba utaznunk egy kis napsütést idéző, aszúbor hozzáadásával készült, tölgyfahordókban érlelt, hosszú múltra visszatekintő borpárlatért. A Metaxa ugyanis 1888 óta létezik, a mai napig Athén egyik legismertebb negyedében, a Kifissiában lévő gyárban készítik, és innen indul világhódító útjára minden egyes palack.
A Metaxát sokan tisztán vagy jéggel isszák, de tökéletes long drink alapnak is. Görögországban tonikkal, nálunk inkább gyömbérrel készítik el ezt a hűsítő, nyári italt.
Az üvegen látható csillagok az érlelés évét jelölik. Az 5 csillagos Metaxa nagyszerű long drink alap, de már egy 7 vagy 12 csillagos Metaxát - telítettsége miatt - inkább digestive (étkezés utáni) italnak javasolunk.
Az Ouzo ánizzsal és egyéb fűszerekkel ízesített ital, általában aperitifként (étkezés előtt) fogyasztják a görögök.
Az Ouzo készítésekor finomszeszt párolnak le újra rézüstökben, ánizst és más fűszereket, például csillagánizst, koriandert, szegfűszeget vagy fahéjat áztatnak hozzá.
Érdekes, hogy a fűszerezés receptje gondosan őrzött kincs minden gyártó számára, hiszen ez különbözteti meg egyik Ouzót a másiktól. 2006 óta az Ouzo görög eredetvédett ital lett.
Hagyományosan vízzel keverve szolgálják fel (melytől az ital enyhén betejesedik, olykor gyenge kék árnyalattal), jégkockák kíséretében. Tökéletes a tengeri halakhoz.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.