Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Babgulyás
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Finomfőzelék
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes-mustáros csirkemell
Dödölle - az eredeti recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagymás rostélyos
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Epres blondie
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus kuglóf
Zsemlegombóc
Rakott zöldbab darált hússal
Farsangi szalagos fánk
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Vadas marha
Érdekességek

6 tévhit a cukorról, amit meglepően sokan tényként kezelnek

Cukorfogyasztó nemzet vagyunk, és sajnos a rossz étkezési szokásokat már gyerekkorban megalapozzuk. A túlzott cukorbevitel számos egészségügyi panaszt okoz, ám úgy tűnik, ezek az információk nem igazán érnek el hozzánk. Tévhitekből is gazdagon kijut, amiket viszont előszeretettel szajkózunk. Nézzük, melyek ezek!

A life.hu cikkében összegyűjtötte azokat a mítoszokat a cukorról, amelyeket a közösségi médiában és más, online felületen leggyakrabban olvashatunk.

A cukorról még mindig sok tévhit kering / Fotó: Shutterstock
A cukorról még mindig sok tévhit kering / Fotó: Shutterstock

A zöldségfélék nem tartalmaznak cukrot

Ugyan nem jelentős mennyiség, de a zöldségekben is van cukor. Nem véletlen, hogy sokan céklával, cukkinivel készítik a sütiket. A hagyma pirításával pedig, ami a benne lévő cukor karamellizálását jelenti, finom, telt ízt nyerünk, vagyis ha így készítjük el a hagymalevest, kevesebb édesítést és fűszert kíván.

A feketekávé ihatatlan cukor nélkül

A kávé kesernyés ízét a pörkölés során nyeri el, ami ínyenceknek kimondottan ízlik, tehát bátran állíthatjuk, hogy a kávé cukor nélkül is nagyon finom. Lassan, apró lépésekkel leszokhatunk a cukorral vagy cukorpótlókkal történő ízesítésről.

A barna cukor jobb, mint a fehér

Nem, nem! Azért, mert barna színű, nem lesz egészségesebb! A barna cukrot valójában sokszor a fehér cukor melasszal történő színezésével hozzák létre, élettani szempontból és a tápértéket tekintve gyakorlatilag megegyezik a kettő.

A sütemény elképzelhetetlen cukor nélkül

Annyiban igaz, hogy a kelt tésztában az élesztőgomba cukorral táplálkozik, azaz a felfuttatásához szükség van cukorra, de csak minimális mennyiség kell bele. A sütemény édességét ugyanakkor elérhetjük cukor helyett édesítőszer használatával. Az is jó módszer, ha az alaprecepthez képest eleve kevesebb cukrot használunk, majd később, minden sütéssel tovább csökkentjük a cukor mennyiségét, így pár alkalom után már hozzá is szokunk a kevésbé édes csemegékhez.

A cékla és a csoki párosa mennyei finom! / Fotó: Shutterstock
A cékla és a csoki párosa mennyei finom! / Fotó: Shutterstock

A főétkezések édességgel helyettesíthetők

Kakaós csiga ebéd helyett? Nos, ez több szempontból sem jó ötlet. Az éhségérzetet ugyan pillanatnyilag elnyomja a gyorsan bekapott pár édes falat, azonban biztos, hogy hamarosan újból megéhezünk, és csak még többet eszünk. Semmiképp se a főétkezést helyettesítve fogyasszuk el tehát a nap fénypontjaként szolgáló tortaszeletet; a legjobb, ha közvetlenül ebéd után, annak részeként kezeljük a desszertet.

Nem iszom kalóriamentes üdítőt, mert abban is van cukor

Tévedés, hiszen a cukornak van kalóriatartalma, így ha egy élelmiszer vagy üdítő kalóriamentes, abban nincs sem szénhidrát, sem zsír, sem fehérje. Arra viszont figyeljünk, hogy fordítva már nem igaz: attól, hogy egy termék cukormentes, még lehet benne más olyan összetevő, aminek van kalóriatartalma.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.