A life.hu cikkében összegyűjtötte azokat a mítoszokat a cukorról, amelyeket a közösségi médiában és más, online felületen leggyakrabban olvashatunk.
Ugyan nem jelentős mennyiség, de a zöldségekben is van cukor. Nem véletlen, hogy sokan céklával, cukkinivel készítik a sütiket. A hagyma pirításával pedig, ami a benne lévő cukor karamellizálását jelenti, finom, telt ízt nyerünk, vagyis ha így készítjük el a hagymalevest, kevesebb édesítést és fűszert kíván.
A kávé kesernyés ízét a pörkölés során nyeri el, ami ínyenceknek kimondottan ízlik, tehát bátran állíthatjuk, hogy a kávé cukor nélkül is nagyon finom. Lassan, apró lépésekkel leszokhatunk a cukorral vagy cukorpótlókkal történő ízesítésről.
Nem, nem! Azért, mert barna színű, nem lesz egészségesebb! A barna cukrot valójában sokszor a fehér cukor melasszal történő színezésével hozzák létre, élettani szempontból és a tápértéket tekintve gyakorlatilag megegyezik a kettő.
Annyiban igaz, hogy a kelt tésztában az élesztőgomba cukorral táplálkozik, azaz a felfuttatásához szükség van cukorra, de csak minimális mennyiség kell bele. A sütemény édességét ugyanakkor elérhetjük cukor helyett édesítőszer használatával. Az is jó módszer, ha az alaprecepthez képest eleve kevesebb cukrot használunk, majd később, minden sütéssel tovább csökkentjük a cukor mennyiségét, így pár alkalom után már hozzá is szokunk a kevésbé édes csemegékhez.
Kakaós csiga ebéd helyett? Nos, ez több szempontból sem jó ötlet. Az éhségérzetet ugyan pillanatnyilag elnyomja a gyorsan bekapott pár édes falat, azonban biztos, hogy hamarosan újból megéhezünk, és csak még többet eszünk. Semmiképp se a főétkezést helyettesítve fogyasszuk el tehát a nap fénypontjaként szolgáló tortaszeletet; a legjobb, ha közvetlenül ebéd után, annak részeként kezeljük a desszertet.
Tévedés, hiszen a cukornak van kalóriatartalma, így ha egy élelmiszer vagy üdítő kalóriamentes, abban nincs sem szénhidrát, sem zsír, sem fehérje. Arra viszont figyeljünk, hogy fordítva már nem igaz: attól, hogy egy termék cukormentes, még lehet benne más olyan összetevő, aminek van kalóriatartalma.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.