Tojásos nokedli fejes salátával
Epres blondie
Dödölle - az eredeti recept
Csupacsokis brownie
Tárkonyos csirkeraguleves
Finomfőzelék
Farsangi szalagos fánk
Babgulyás
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus grízgaluska leves
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Dubarry-csirkemell
Vadas marha
Klasszikus kuglóf
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Krémes spenótfőzelék
Kijevi csirkemell rizibizivel
Érdekességek

Mit ne egyél, ha allergiás vagy? Ezek az ételek felerősíthetik a tüneteket

Allergia /Fotó: Shutterstock
Sok allergiás érzékeli, hogy panaszai olyankor is megjelennek, illetve erősödnek, amikor nem túl magas az allergénkoncentráció a környezetükben. A jelenség hátterében a keresztallergia áll.

Tudni kell, hogy bizonyos anyagok képesek másokat helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. Ilyenkor a két anyag kémiai szerkezete közötti különbség olyan kicsi, hogy sokak szervezete, különösen, ha az egyikre már fokozottan érzékeny, nem tud különbséget tenni közöttük. A keresztallergia esetében a hasonlóság vagy pollen-pollen, vagy pollen és bizonyos ételek között áll fenn.

Nem mindenkinél okoz gondot

A keresztallergiás reakció a szakemberek szerint az allergiások körülbelül 10 százalékánál okoz panaszt, és általában sokkal enyhébb tüneteket vált ki, mint az eredeti allergén. A tünetek között szerepel az orrfolyás; a száj, a szájpadlás, a torok viszketése; esetleg a nyelv duzzanata. A legjobb gyógymód a megelőzés, az, ha az illető tartózkodik a problémás ételek fogyasztásától. Persze, akinek nincs panasza, annak nem kell száműznie az összes ételt, ami keresztallergén lehet, nyugodtan fogyaszthatja ezeket.

Ezek a leggyakoribb keresztallergiák

  • Fekete üröm: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, kivi, ánizs, árnika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller
  • Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi, avokádó
  • Füvek: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér
  • Földimogyoró: dió
  • Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag
  • Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka

Ezekkel a finomságokkal is jó, ha óvatos vagy

Nem keresztreakciót, de ahhoz hasonló tüneteket okozhatnak a magas hisztamintartalmú ételek és italok. Ezek közé tartozik például a kávé, a csoki, a kakaó, a penészes sajtok, a vörösbor, a füstölt húsok, és még folytathatnánk a sort. Ezek az élelmiszerek hisztaminfelszabadító anyagokat tartalmaznak, amelyek egy olyan állapotban, amikor az allergiás szervezetében amúgy is bőségesen szabadul fel hisztamin, képesek felerősíteni ennek az anyagnak a termelődését. Éppen ezért az érintetteknek erre is ügyelni kell az étkezésük során.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.