A divatipar számára előállított marhabőr nagy terhet ró a környezetre, nem beszélve arról sem, hogy sok állat pusztulását is okozza. A tudósok ezért dolgoznak egy etikusabb, vegán bőralternatíva előállításán, a kutatások pedig nemrég egészen meglepő eredményt hoztak. Syddonna Grizzle jamaicai környezetmérnök egy olyan projekten dolgozik, melynek keretében szemétbe kerülő krumpliból készítenek vegán bőrt.
A torontói Metropolitan Egyetem mesterképzésének hallgatója összekapcsolna két égető problémát: a fenntarthatatlan, etikátlan, ipari állattenyésztést és az ételpazarlást, ugyanis kidobásra szánt krumpliból készítene fenntartható, vegán bőrt. Az ötlet egy egyetemi feladat során pattant ki a fejéből, amihez Syddonna felhasználta a hulladékgazdálkodásban szerzett szakmai tapasztalatát és a fenntarthatóság iránti elköteleződését – írja a prove.hu.
A fiatal kutató elképzelése szerint a szeméttelepre kerülő krumpliból kinyert rostokat használná fel a vegán bőr előállításához. A projekttel foglalkozó cég még csak nemrég indult és jelenleg fogyasztói felmérést végeznek, hogy megnézzék, lenne-e igény a krumpliból készült vegán bőrre.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.