Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Minestrone recept
Minestrone
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A tudósok nemcsak a műhús előállításával, hanem a vegán bőr kifejlesztésével is kísérleteznek. Mivel a ruha-, cipő- és kiegészítőipar egyik legfontosabb, értékes alapanyaga a bőr, ez pedig sok állat halálát okozza, nem véletlen, hogy sokan keresik a legjobb bőralternatívát.

A divatipar számára előállított marhabőr nagy terhet ró a környezetre, nem beszélve arról sem, hogy sok állat pusztulását is okozza. A tudósok ezért dolgoznak egy etikusabb, vegán bőralternatíva előállításán, a kutatások pedig nemrég egészen meglepő eredményt hoztak. Syddonna Grizzle jamaicai környezetmérnök egy olyan projekten dolgozik, melynek keretében szemétbe kerülő krumpliból készítenek vegán bőrt.

A bőripar nagy terhet ró a környezetre /Fotó: Shutterstock
A bőripar nagy terhet ró a környezetre /Fotó: Shutterstock

A torontói Metropolitan Egyetem mesterképzésének hallgatója összekapcsolna két égető problémát: a fenntarthatatlan, etikátlan, ipari állattenyésztést és az ételpazarlást, ugyanis kidobásra szánt krumpliból készítene fenntartható, vegán bőrt. Az ötlet egy egyetemi feladat során pattant ki a fejéből, amihez Syddonna felhasználta a hulladékgazdálkodásban szerzett szakmai tapasztalatát és a fenntarthatóság iránti elköteleződését – írja a prove.hu.

A szemétbe kerülő krumpliból készülhet a vegán bőr /Fotó: Shutterstock
A szemétbe kerülő krumpliból készülhet a vegán bőr /Fotó: Shutterstock

A fiatal kutató elképzelése szerint a szeméttelepre kerülő krumpliból kinyert rostokat használná fel a vegán bőr előállításához. A projekttel foglalkozó cég még csak nemrég indult és jelenleg fogyasztói felmérést végeznek, hogy megnézzék, lenne-e igény a krumpliból készült vegán bőrre.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.