Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Puncstorta  recept
Puncstorta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
A tudósok nemcsak a műhús előállításával, hanem a vegán bőr kifejlesztésével is kísérleteznek. Mivel a ruha-, cipő- és kiegészítőipar egyik legfontosabb, értékes alapanyaga a bőr, ez pedig sok állat halálát okozza, nem véletlen, hogy sokan keresik a legjobb bőralternatívát.

A divatipar számára előállított marhabőr nagy terhet ró a környezetre, nem beszélve arról sem, hogy sok állat pusztulását is okozza. A tudósok ezért dolgoznak egy etikusabb, vegán bőralternatíva előállításán, a kutatások pedig nemrég egészen meglepő eredményt hoztak. Syddonna Grizzle jamaicai környezetmérnök egy olyan projekten dolgozik, melynek keretében szemétbe kerülő krumpliból készítenek vegán bőrt.

A bőripar nagy terhet ró a környezetre /Fotó: Shutterstock
A bőripar nagy terhet ró a környezetre /Fotó: Shutterstock

A torontói Metropolitan Egyetem mesterképzésének hallgatója összekapcsolna két égető problémát: a fenntarthatatlan, etikátlan, ipari állattenyésztést és az ételpazarlást, ugyanis kidobásra szánt krumpliból készítene fenntartható, vegán bőrt. Az ötlet egy egyetemi feladat során pattant ki a fejéből, amihez Syddonna felhasználta a hulladékgazdálkodásban szerzett szakmai tapasztalatát és a fenntarthatóság iránti elköteleződését – írja a prove.hu.

A szemétbe kerülő krumpliból készülhet a vegán bőr /Fotó: Shutterstock
A szemétbe kerülő krumpliból készülhet a vegán bőr /Fotó: Shutterstock

A fiatal kutató elképzelése szerint a szeméttelepre kerülő krumpliból kinyert rostokat használná fel a vegán bőr előállításához. A projekttel foglalkozó cég még csak nemrég indult és jelenleg fogyasztói felmérést végeznek, hogy megnézzék, lenne-e igény a krumpliból készült vegán bőrre.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.