Holstein szelet recept
Holstein szelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Érdekességek

Egy meglepő tény, amit biztosan nem tudtál a kókuszkockáról!

Ausztrál kókuszkocka
Már az elején lelőjük a poént: a kókuszkocka, a nálunk is népszerű süteményt több, mint száz éve, helyi specialitásként fogyasztják a Ausztráliában, és ünnepnapot is tartanak a tiszteletére. Elmeséljük, hogyan alakult ez így.

A világszerte ismert édesség keletkezésének története Lord Lamingtonhoz fűződik, aki 1896–1901 között Queensland angol kormányzója volt.
 

Az egyik legenda szerint a brisbane-i kormányzói rezidencia konyháján valaki véletlenül csokoládészószba ejtett egy darab piskótát. Lord Lamington, takarékos ember lévén nem hagyta kárba veszni a kedvenc süteményét, így azt javasolta, halásszák ki a tésztát és forgassák kókuszreszelékbe, hogy evéskor ne maszatolja össze vele a kezét.

Mások úgy tudják, hogy a süteményt Lady Lamington találta ki, amikor egy napon váratlanul parlamenti küldöttség állított be a kormányzóhoz. Ekkor egy hirtelen ötlettől vezérelve arra utasította a személyzetet, hogy az előző napról maradt, kissé szikkadt piskótát csokoládészószba mártva, majd kókuszreszelékbe forgatva szolgálják fel a vendégeknek a tea mellé.

Ausztrál kókuszkocka (Lamington) >>>
Ausztrál kókuszkocka (Lamington) >>>

A véletlen vagy a találékonyság szülte?

Maurice French, a Dél-Queenslandi Egyetem történész professzor emeritusának kutatásai megerősítik, hogy a nevezetes kókuszos süteményt a kormányzói pár valamelyik tagjáról nevezték el lamingtonnak.

Magát a süteményt valószínűleg Lord Lamington francia szakácsának, Armand Galland-nak köszönhetjük. Egy alkalommal ő kovácsolhatott erényt a szükségből és hasznosította találékonyan a maradék piskótát. Ezt a verziót támasztják alá Lady Lamington emlékiratai is, amelyekből kiderül, hogy az európai konyhákban akkortájt különlegességnek számító kókuszdió jól ismert alapanyag volt Gallard számára a Tahitiről származó felesége révén.

A „Lamington cake”-ről először 1896-ban tesz említést egy Laidley-ben kiadott helyi lap, amelynek társasági rovata arról számol be, hogy a kormányzó a háza népével együtt a közeli Toowoombában menekült a tikkasztó brisbane-i hőség elől. Elképzelhető, hogy Galland itt, a Harlaxton House-ban készítette először a nevezetes kókuszos süteményt.

A recept 1900-ban megjelent a Queensland Country Life-ban, majd 1901-ben egy sydney-i, 1902-ben pedig egy új-zélandi újságban is, de egyikben sem esett szó a kitalálójáról vagy a névadójáról.

A lamington világkarrierje

Az édesség olyan népszerű lett, hogy egyre többször iskolai ünnepségekre, jótékonysági vásárokra is ezt sütötték szerte az országban, sőt Új-Zélandon is. 2006-ban felvették Ausztrália nemzeti örökségeinek listájára, és azóta minden év július 21-én megtartják a nemzeti lamington-napot.

Az alaprecept mellett se szeri, se száma a különféle változatoknak, például a tésztát gyakran lekvárral vagy krémmel töltik meg.

A sütemény Dél-Afrikában ystervarkies, az USA-beli Clevelandben (Ohio) coconut bar, Horvátországban pedig čupavci néven vált ismertté.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.