Daniel Ricciardo és Max Verstappen, a Red Bull Racing két autóversenyzője megküzdött a duriánnal. A csapat által készített videóban látszik, hogy a pilótáknak már az is komoly fejtörést okozott, hogyan bontsák fel a gyümölcsöt. A kóstolás pedig egyenesen a nehezükre esett. Verstappen annyira rosszul lett a szagtól, hogy majdnem elhányta magát, amikor a szájába vette a duriánt.
De nézzük, mit kell tudni a duriánról! A gyümölcs eredeti előfordulási helye Indonézia szigetvilága volt, azonban sok más szigetre, valamint Ázsia déli és délkeleti részeire és Ausztrália egyes részeire is betelepítették. Terebélyes, örökzöld fákon terem, a megporzását denevérek végzik. A héja vastag, tüskés és miután megérett rothadó bűzt áraszt. A húsa sárga, az íze állítólag finom, a vaníliára hasonlít.
A duriánt a kellemetlen szaga miatt kitiltották az ázsiai szállodákból és tömegközlekedési eszközön sem lehet vinni, vagy fogyasztani. Ennek ellenére Dél-Kelet Ázsiában a legértékesebb gyümölcsnek számít. Számos jótékony hatása van, szabályozza a vércukorszintet, sok fehérje van benne, jelentős Omega3 zsírsavat tartalmaz. Magas a foszfor, vas, kálium, a B1, B2, B3-vitamin tartalma. A fa gyökerét és kérgétpedig a népi gyógyászatban használják, többek között láz gyógyítására.
Akinek van kedve megkóstolni a duriánt, az Ázsiában számtalan olyan terméket talál, ami tartalmazza ezt a gyümölcsöt. Készítenek belőle különböző szószokat, amit rizzsel tálalnak. Konzerv és fűszer formájában is megtalálható a polcokon. Sőt, még durián jégkrémet is lehet kapni.
Néhány éve a Buzzfed is készített egy videót arról, hogyan reagáltak az emberek, amikor megszagolták a duriánt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.