A gránátalmát darabonként vásárolhatod meg a zöldségesnél vagy nagyobb élelmiszerüzletek zöldségesrészlegén. Az alma nagyságú gyümölcsöt éretten hozzák forgalomba, ezért nincs szükség utóérlelésre. A fényes, feszes héjú darabot otthon hűtés nélkül akár 2 hétig, hűvös helyen pedig még tovább tárolhatod. Ahogy szárad a héja, egyre nehezebb felnyitni, de belül lédús marad, amennyiben kívül nincs rajta sérülés.
A termés szívós, bőrnemű héja alatt rejtőző, hártyák által tagolt rekeszekben számtalan sárga vagy skarlátvörös mag fejlődik. Az ezeket körülvevő bíborvörös, bő levű köpeny képezi a gránátalma fogyasztható részét.
Mosd meg és töröld szárazra a gyümölcsöt, hogy ne csúszkáljon a kezedben vagy a vágódeszkán. Ezután köss kötényt, mert a könnyen kifröccsenő gránátalmalé makacs foltot hagy.
Ha a gyümölcs levére van szükséged, egyszerűen vágd ketté keresztben a termést egy nagy konyhakéssel, majd citromfacsaróval préseld ki.
Amennyiben fontos, hogy a magok épen maradjanak (pl. díszítés céljára), akkor egy kisebb, jó éles késsel szeld le a gránátalma felső részét.
A kalap leemelése után láthatod, hogy hol helyezkednek el a belső elválasztó hártyák. Ezek mentén mozgasd a kést felülről lefelé úgy, hogy közben óvatosan átvágod a külső héjat. Ne vágj mélyebbre, mert belül a gerezdek nem mindig szabályosak.
Ezután felülről indulva szedd szét kézzel a gyümölcsöt, mintha narancsot bontanál, majd távolítsd el a hártyákat, ahol szükséges. Végül óvatosan fejtsd ki a magokat ujjaiddal vagy kanállal a szivacsos és keserű belső részekből.
Egy másik módszer szerint fogj az egyik kezedbe egy cikket a héjával felfelé, és a másik kezedben tartott kés nyelével ütögesd ki belőle a magokat egy mélyebb tálba, hogy ne szóródjanak szét.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.